Rapor: Avrupa'daki ABD üsleri on yıldır ilk kez alarmda

ABD’den yapılan açıklamada “Artan teyakkuzumuz herhangi bir tehditle ilgili değil” denildi

Bir askeri aracın yanında yürüyen Amerikan askerleri / Fotoğraf: Reuters

Avrupa'daki ABD askeri üsleri son on yılda ilk kez geçen hafta "yüksek alarm" durumuna geçirildi.

CNN'e konuşan kaynaklar, ABD'nin bu adımı atma nedeninin, Rusya destekli oluşumların ABD personeline ve askeri tesislerine yönelik sabotaj saldırıları düzenlemeyi düşündüklerine dair istihbarat alması olduğunu belirtti.

Kaynaklar, istihbaratın, Rusya'nın ABD askeri üslerini ve personelini, "son aylarda Avrupa'da gerçekleştirilen ya da önlenen komplolara" benzer şekilde vekiller aracılığı ile saldırı seçenekleri olarak listelediğini gösterdiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki Alman-Rus vatandaşı, nisan ayında Rusya adına, aralarında ABD askeri tesislerinin de bulunduğu hedeflere yönelik bombalı saldırı ve kundaklama planladıkları suçlamasıyla tutuklandı.

Kaynaklar, ABD tarafından son iki hafta içinde alınan ve daha önce bildirilmeyen istihbaratın, ilave güvenlik protokollerinin uygulanması için yeterince endişe verici olduğunu söyledi.

Üst düzey bir NATO yetkilisi dün yaptığı açıklamada, ittifakın, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik halk desteğini zayıflatmaya çalıştığı ve Batı'daki seçimlerin önemli bir fırsat olarak görüldüğü, son aylarda giderek daha pervasız ve saldırgan hale gelen Avrupa'daki sabotaj faaliyetlerine ilişkin istihbarat paylaşımını önemli ölçüde arttırdığını" belirtti.

ABD Avrupa Komutanlığı alarm seviyesinin neden değiştirildiği konusunda doğrudan yorum yapmayı reddetti, ancak sözcü Dan Day şunları söyledi:

Artan teyakkuzumuz herhangi bir tehditle ilgili değil, ancak Avrupa sahasındaki ABD güçlerinin emniyet ve güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilecek faktörlerin bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU