Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine roket saldırısı: İsrail, Hizbullah'ı suçladı

İsrail’den yapılan açıklamada, sözkonusu roket saldırısının, ellerindeki istihbarat sonuçlarına göre Hizbullah tarafından düzenlendiği belirtildi. Hizbullah ise, saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanladı

Fotoğraf: AA

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısında 11 kişinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 24 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail'in kuzeyinde Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, saldırıda 6'sı ağır 24 yaralı olduğunu aktardı.

Hizbullah, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki askeri hedeflerine 3 saldırı düzenlediğini duyurdu

Hizbullah Hareketi, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan 3 askeri hedefe, saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Kfarkilla beldesine yönelik saldırıya misilleme gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in Golan Tepeleri'nde yer alan Hermon Tugayı'na bağlı Zibdin askeri üssü, Beyrt Hillel'deki Sehl Tugayı ile Maali Golan Kışlası'ndaki Hermon Tugayı karargahının vurulduğu kaydedildi.

‏Hizbullah daha önce İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik hava saldırısında 4 mensubunun öldürüldüğünü duyurmuştu.

İsrail can kayıplı saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tuttu

İsrail ordusu Mendel Şems beldesine düzenlenen saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıkladı.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Golan Tepeleri'nde Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının "durum değerlendirmesi ve elindeki istihbarat sonuçlarına göre" Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlendiği belirtildi.

Hizbullah Hareketi: Mecdel Şems saldırısıyla bağlantımız yok

Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden yaptığı başka bir açıklama açıklamada ise, Mecdel Şems'teki bir futbol sahasına yönelik düzenlenen roketli saldırıya değinildi.

"Hizbullah'ın, İsrail ve diğer medya organlarında, Mecdel Şems saldırısının arkasında İslami Direniş'in (Hizbullah) yer aldığı iddialarını kesinlikle yalanladığı" ifade edilen açıklamada, Mecdel Şems olayıyla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığı ve kendilerine yönelik tüm iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz: Topyekün bir savaşla karşı karşıyayız

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Dürzi beldesi Mecdel Şems'e yapılan, 9 kişinin öldüğü saldırının ardından "Topyekün savaşla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, saldırı sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Katz, Mecdel Şems bölgesine Hizbullah'ın düzenlediğini iddia ettiği saldırı konusunda basına açıklama yaptı.

"Hizbullah'ın tüm kırmızı çizgileri aştığından şüphe yok." ifadesini kullanan Katz, "Topyekün bir savaşla karşı karşıyayız." dedi.

İsrail'in "şüphesiz" bir bedel ödeyeceğini belirten Katz, Hizbullah'ın ödeyeceği bedelin ise daha ağır olacağını savundu.

Ülkesinin ABD ve Avrupa'dan "tam destek" alacağını ifade eden Katz, İsrail'in atacağı adıma ilişkin detay vermedi.

İsrail ordusu Golan Tepeleri'ndeki saldırıya vereceği karşılığı değerlendiriyor

İsrail ordusu, saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu, buna verilecek karşılığı değerlendirdiğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, saldırının "çok ani" gerçekleştiğini, roket tespit edildikten sonra saldırı sirenlerinin çalmasından çok kısa bir süre içinde bir roketin isabet etmesiyle patlama meydana geldiğini belirtti.

Saldırıyı Hizbullah'ın gerçekleştirdiğine ilişkin ellerinde "kesin istihbarat" bulunduğunu dile getiren Hagari, güvenlik teşkilatının saldırıya nasıl karşılık verileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu "siyasi iradeyle ortak kararlar alıp harekete geçeceklerini" söyledi.

Hagari, halka yapılan güvenlik uyarılarında henüz bir değişiklik olmadığını kaydetti.

ABD seyahatindeki Netanyahu, Mecdel Şems saldırısı nedeniyle İsrail'e uçuşunu erkene aldı

İsrail Başbakanlığının resmi X hesabından yapılan paylaşımda, ABD seyahatindeki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun saldırı sonrası İsrail'e dönüş takvimine ilişkin açıklamada bulunuldu.

Paylaşımda, Mecdel Şems beldesine yönelik saldırıya ilişkin bilgilendirilmesinin ardından Başbakan Netanyahu’nun, kendisini İsrail'e götürecek uçağın mümkün olan en erken saatte kalkması talimatını verdiği bildirildi.

The Times of Israel gazetesine göre, ABD’deki Netanyahu’nun mahiyetindeki bir yetkili, ABD saatiyle gece 23.00 olarak planlanan uçuşun saat 18.00'e çekildiğini kaydetti.

Netanyahu: Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek

İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, çoğunlukla Dürzilerin yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tuttu.

Netanyahu, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU