Chomsky'nin Modi eleştirisine yapılan atıf Hint akademisinde kriz çıkardı

Amerikalı entelektüelin Hindistan Başbakanı'nın "radikal Hindutva geleneğinden" geldiğine ve "seküler Hint demokrasisini ortadan kaldırmaya" çalıştığına dair sözleri alıntılandı

Hindistan'ın güneyindeki Chennai kentinde düzenlenen protestoda Hintli bir öğrenci döviz tutuyor (AFP/Arşiv)

Delhi'deki bir "uluslararası üniversite", doktora araştırma önerisinde Noam Chomsky'nin Başbakan Narendra Modi'ye yönelik eleştirilerine atıfta bulunduğu gerekçesiyle bir akademisyene uyarı cezası verdi.

The Indian Express'in haberine göre, bölgesel blok Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı'na (South Asian Association for Regional Cooperation/SAARC) üye ülkeler tarafından kurulan Güney Asya Üniversitesi, akademisyenin danışmanı hakkında da disiplin soruşturması başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademisyen, "duyguları incittiği için" özür dilerken, üniversitenin eski başkan yardımcısı ve sosyoloji bölümünün kurucu üyesi olan danışman Sasanka Perera istifa etti. Üniversite gazeteye yaptığı açıklamada soruşturma başlattığını doğruladı ancak "hiçbir doktora tezi önerisinin bir profesörün istifasına yol açmadığını" iddia etti.

Kimliği açıklanmayan akademisyen, Chomsky'nin 2021'de verdiği bir röportajdan alıntı yaptığı için mayısta uyarı aldı. Ünlü Amerikalı entelektüel sözkonusu röportajda Modi'nin "radikal Hindutva geleneğinden" geldiğini ve "Hindistan'ın seküler demokrasisini ortadan kaldırmaya" ve "Hindu teknokrasisini empoze etmeye" çalıştığını söylemişti.

Gazetenin haberine göre uyarıda, akademisyenden Keşmir'in etnografyası ve siyaseti olan araştırma konusunu neden seçtiğini açıklaması da istendi.

Express'in haberine göre üniversite, geçen kasımda sunulan ve danışmanın onayladığı öneride neyin sakıncalı bulduğunu açıklamadı.

Kısmen Hindistan ve Pakistan'ın elinde bulunan ancak her ikisinin de tamamının üzerinde hak iddia ettiği Himalaya bölgesi Keşmir'in siyaseti, özellikle de son 35 yıldır silahlı bir isyan halini alan uzun soluklu bağımsızlık hareketi nedeniyle Hindistan'da hassas bir konu.

Üniversite, The Independent'a yaptığı açıklamada, uyarının "ilk bakışta SAARC hükümetlerarası anlaşmayla tutarsızlık" nedeniyle verildiğini söyledi ve daha fazla detay paylaşmadı. Prof. Perera'nın istifasıyla ilgili bir soruya da yanıt vermedi. Ayrılışının uyarıyla bağlantılı olup olmadığı sorulduğunda, üniversitenin sözcüsü "sorgunun yanlış temellendirildiğini" açıkladı.

Akademik özgürlüğün azaldığı endişeleri sürerken, Modi'yi eleştirenler Hindu milliyetçisi partisini Hindistan'daki eğitim kurumlarını ideolojik savaş alanlarına çevirmekle suçluyor.

Geçen yıl ağustosta seçkin bir özel üniversite, 2019 genel seçiminde manipülasyon olduğunu iddia eden araştırma makalesi nedeniyle bir öğretim üyesinin istifa etmesinin ardından yaygın eleştirilere maruz kalmıştı.

Ashoka Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Sabyasachi Das, makalesini sosyal medyada dolaşıma soktuktan sonra Modi taraftarlarının yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı.

Makalenin özetinde şöyle yazıyordu:

Manipülasyon, Hindistan'ın en büyük azınlık grubu olan Müslümanlara karşı, kısmen seçim gözlemcilerinin zayıf gözetimiyle kolaylaştırılan, hedefli bir seçim ayrımcılığı biçiminde görünüyor. Sonuçlar, demokrasinin geleceği açısından endişe verici bir gelişmeyi ortaya koyuyor.

2021'de, Modi'yi eleştiren ünlü akademisyen Pratap Bhanu Mehta, ilişkisinin "siyasi bir yükümlülük" teşkil ettiğinin "çok açık" olduğunu söyleyerek bu üniversiteden istifa etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU