Evet Donald, Kamala Harris'ten korkmalısın… İşte nedeni

Beyaz Saray'a siyah bir kadının nasıl getirileceğini tartışmak üzere halktan aktivistlerin pazar gecesi yaptığı Zoom görüşmesi, çok rahat bir şekilde bir milyon dolar bağış topladı. Kamala Harris doğru başkan yardımcısıyla güle oynaya başkan seçilebilir

"Kamala bir haylaz": Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kendisinden önce gelen Barack Obama gibi genç nesli yanına almış durumda (AP)

 

Joe Biden'ın Beyaz Saray'a yeniden seçilmek için aday olmayacağı açıklanır açıklanmaz sihirli bir şey oldu: Amerika'nın dört bir yanındaki siyah kadınlar yaptıkları işi bırakıp örgütlenmeye başladı.

Pazar günü öğleden sonra, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in gelecek ay Demokratların adayı olarak seçilmesini ve Donald Trump'ı yenmesini sağlamanın yollarını tartışmak üzere toplum liderlerinin katıldığı bir Zoom toplantısı aceleyle düzenlendi.

Başlangıçta bin siyah kadının (belediye başkanları ve Senato adayları, toplum aktivistleri ve sivil haklar liderleri) bağış toplama ve seçmen kaydı stratejilerini tartışmak üzere çağrıya katılması planlanıyordu. Beyaz Saray'a siyah bir kadını oturtma kampanyasına tabandan gelen kararlı bir destek gösterisi olarak tasarlanan bu toplantıda sayı kısa sürede 40 bine ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harris'e olan sarsılmaz desteklerini dile getirmek için 4 saat harcadılar. Onunla birlikte çalıştıklarına dair kişisel hikayelerini paylaştılar, liderlik vasıflarını ortaya koydular ve ABD Başkanlığı rolü için tartışılmaz niteliklerinin altını çizdiler. Harris, Biden'ın başkan yardımcılığına yükselmeden önce, Kaliforniya'da başsavcı olarak görev yapan ilk Afrikalı-Amerikan kadın ve Güney Asya kökenli Amerikalı kadındı (tartışmalar da vardı, bu konuya daha sonra değineceğiz).

Biden'ın Harris'i halefi olarak desteklediği haberi, Demokratların bağış toplamasında o ana kadar seçimlerde eksik olan türden bir fırlayışa yol açtı. Zoom çağrısı sırasında, artık "Başkan adayı Harris" olan kampanyaya bir milyon dolardan fazla bağış toplandı. Takip eden saatlerde neredeyse 50 milyon dolar geldi. (Karşılaştırmak gerekirse, Trump'ın iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan 34 kez suçlu bulunmasından sonraki 24 saatteki bağış çılgınlığında, başkanlık kampanyası küçük çaplı bağışçılardan 52,8 milyon dolar bağış toplamıştı).

Bu Harris'e verilen desteğin bir işareti ama aynı zamanda alternatifin gerçekleşmesine izin verilemeyeceğine dair bir kararlılık. Trump'ın ve savunduğu ırkçı, kadın düşmanı görüşlerin Beyaz Saray'a kadar ulaşmasının ardından siyah kadınlar harekete geçmeye karar verdi. "Siyah kadınları dinleyin" sloganı ortaya atıldı. Pazar günkü Zoom'da "Siyah kadınları dinleyin" sloganı hayata geçirildi.

Keşke bu 5 yıl önce gerçekleşmiş olsaydı. Siyah kadınların uzun zamandır işaret ettiği gibi, Trump'ın 2016'daki seçim zaferi milyonlarca beyaz kadının Hillary Clinton'a değil, siyasi duruşu kadın haklarına açık bir tehdit olan, "vajinadan-kavrayan" bir adama oy vermesiyle mümkün olmuştu.

Siyah kadınlar Amerikan toplumunda benzersiz bir yere sahip. Hem ırk hem de cinsiyetin kesiştiği noktada, benzersiz bir şekilde gelişmiş bir dünya görüşüne sahipler ve bu da onlara başka hiç kimsede olmayan bir perspektif sunuyor.

Harris'in kullanmayı sevdiği, ancak anlamı pek çok kişinin kafasını karıştıran "Yaşananların yükünü taşımayan olasılıklar" ifadesi, Demokrat adaylığa ani yükselişinin ardından yeni bir netlik kazandı. Harris'in cazibesi, uzun ırkçılık ve kölelik geçmişiyle lekelenmiş bir ülke olan Amerika'nın nasıl değiştiğini Harris'te görebilen siyah ve Hispanik seçmenlere ve özellikle de kadınlara hitap ediyor.

ABD seçmenine de öyle. 2020 seçimlerinden bu yana, oy verme yaşındaki nüfus artışının yarısı Hispanik-Amerikan topluluğu içinde gerçekleşti. Siyah kadınlar hâlâ büyük ölçüde Demokrat Parti'yle özdeşleşiyor ancak giderek daha az bağlılık gösteriyorlar. Harris'in gelecek ay Şikago'da yapılacak Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde adaylığı kazanması halinde, bu taban yerinden oynamaz hale gelecektir.

Genç nesiller Harris'in yanında. Kendisinden önceki Barack Obama gibi, devasa ve etkili hayran kitlelerine sahip olanları kazanmak için yeterli gösterişe sahip: Ariana Grande, Demi Lovato ve John Legend milyonlarca takipçisine onun arkasında olduğunu sosyal medyadan duyurdu bile. Britanyalı şarkıcı Charli XCX de, ABD seçimlerinde oy kullanamayacak olmasına rağmen, sosyal medyada "Kamala bir haylaz" (Kamala is brat - brat/haylaz sözcüğüyle, şarkıcının bu yaza damga vuran albümü ve onun yarattığı akıma gönderme yapılıyor -ed.n.) diyerek Harris'i destekledi ve Harris'in itibarını arttırarak yeni bir Harris internet mimi yarattı.

Harris'in adaylığı siyah topluluğu için tartışmasız olmayacak. Kaliforniya'da savcı olarak görev yaptığı dönemde, özellikle siyah topluluğu üzerinde muazzam etkisi olan toplu hapsetmeler nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Esrar ihlalleri nedeniyle yaklaşık 2 bin kişiyi mahkum etmiş ve birçoğunu hapse göndermişti ancak kendisine hiç içip içmediği sorulduğunda, alameti farikası olan kahkahasını atmıştı. Harris'in hapse attığı ve bazıları tahliye tarihlerinin çok ötesinde tutulan tüm siyah erkeklerin yüzleri kullanılarak bir mozaik yapılmıştı.

Harris'in başkan yardımcısı adayı olarak kimi seçeceği henüz belli değil. Bazı yorumcuların Bernie Sanders'ı seçmesinin iyi olacağını öne sürdüklerini gördüm. Harris'in sahip olmadığı hazır bir hayran kitlesi ve solcu kimliği var. Ancak Biden gibi onun da yaşı ilerliyor ve bu durum, bariz şekilde daha aklı başında olmasına rağmen aleyhine işleyebilir. Diğerleriyse Harris'in daha ılımlı birini seçmesi gerektiğine inanıyor; belki de askeri geçmişi olan, Ortabatı eyaletlerinde iyi sonuç alabilecek ve hatta belki de İncil Kuşağı'nı (ABD'de Evanjelik Protestanlığın yerel kültürünün ayrılmaz parçası olduğu bölge -çn.) kazanabilecek birini.

Kesin olan bir şey var. Eğer doğru başkan yardımcısı adayını seçerse, Beyaz Saray'a gül oynaya gidecek.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU