Demokratlar Biden'ın ABD başkanlık seçimlerine adaylığını görüşmek üzere toplandı

Biden, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile 27 Haziran'da yaptığı münazarada gösterdiği kötü performansına rağmen yarışta kalmaya kararlı

Demokrat Parti logosu / Fotoğraf: Reuters

Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri salı günü Beyaz Saray adayları mevcut ABD Başkanı Joe Biden ile ilgili toplantılar düzenledi. Toplantılarda Cumhuriyetçi Parti’nin adayı eski Başkan Donald Trump'a karşı yeni bir ivme kazanmak için Biden’dan vazgeçme ya da ülkedeki başkanlık seçimlerine dört ay kala kaosu önlemek için Biden'ı desteklemeye devam etme olasılıkları tartışıldı.

Mevcut büyük gerilimin bir göstergesi olarak Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların lideri, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre medyaya herhangi bir sızıntıyı önlemek için salı sabahı bloğunun ilk toplantısında cep telefonlarının içeriye alınmasına izin vermedi.

Senato'daki Demokrat üyeler başkanın siyasi geleceğini müzakere ettikleri bir çalışma yemeği düzenlerken Biden, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile 27 Haziran'da yaptığı münazarada gösterdiği kötü performansına rağmen yarışta kalmaya kararlı.

Parti içinde benimsenmesi gereken tutum konusunda ise hâlâ güçlü bir görüş ayrılığı var.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Jerry Nadler salı günü toplantının ardından gazetecilere "O bizim tek adayımız ve umarım hepimiz onu destekleriz" diye konuştu. Amerikan gazeteleri daha önce Nadler’ın şu ana kadar Başkan’ın geri çekilmesini destekleme eğiliminde olduğunu belirtmişti.

Biden'a verdiği desteği geri çeken ilk Demokratlardan biri olan Mike Quigley, duruşunu değiştirmedi: "Kazanamayacağı için adaylıktan çekilmeli ve meslektaşlarım da bunun farkına varmalı."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO

Kongre koridorlarında siyasi geleceğine ilişkin tartışmalar yaşanırken Biden, salı günü uluslararası boyut kartını oynuyor. ABD'nin başkentinde yapılacak yıllık NATO zirvesinin açılışında bir konuşma yaptı ve çok sayıda ikili görüşmede bulunacak. NATO zirvesi ve toplantıları onun yetkinliğini, kapasitesini ve tahammül gücünü değerlendirmek için bir fırsat olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, fiziksel durumu ve zihinsel yeteneklerinden kaynaklanan endişelerin ve Cumhuriyetçi rakibinin gerisinde kaldığını gösteren kamuoyu yoklamalarının önemini küçümseyerek, giderek daha sert bir dille yarışa devam edeceğini vurguluyor.

Biden, "ortalama seçmenin" arkasında olduğundan ve statüsüyle ilgili tartışmaların "siyasi elitlerin", büyük bağışçıların ve başyazarların fantezilerinden başka bir şey olmadığından emin.

Bu tutum bir kararlılık mı yoksa gerçekliğin inkârı mı? 81 yaşındaki Demokrat Başkana daha önce de çekilme çağrısında bulunan Amerikan New York Times gazetesinin yayın kurulu, ikincisine sıcak bakıyor.

Ünlü gazete salı günü, Demokratların ona " kendisini aptal yerine koyduğunu, tüm siyasi mirasını riske attığını ve artık fikirlerinin etkili bir savunucusu olmadığını yüksek sesle ve net bir şekilde duyması için söylemesi gerektiğini" yazdı.

Demokratlarda bölünme

ABD Başkanı'nın partisi, ülkenin batısındaki Washington’dan Temsilciler Meclisi üyesi Adam Smith gibi etkili üyeler tarafından dillendirilen aleni çekilme çağrıları devam ederken bölünmüş görünüyor. Ancak bu taleplere henüz hiçbir önde gelen Demokrat isim katılmadı.

Biden ise ışıklardan uzakta destek toplamaya devam ediyor. İlerici Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez, salı günü Temsilciler Meclisi siyahi üyeleriyle birlikte kendisine desteğini duyurdu. Siyahiler, Biden’ın 2020'deki zaferinde belirleyici rol oynayan seçmenlerdi.

Başkanlık seçimine dört ay kala Joe Biden'ı çekilmeye zorlamak, partisini büyük risklerle dolu bir belirsizlik dönemine sokabilir.

Ancak eğer Biden çekilirse Demokratların, yıkıcı çekişmelere girmeden, en geç ağustos ayındaki Demokrat Parti Genel Kurultayı'ndan önce başka bir aday bulma konusunda anlaşmaları gerekiyor. Bu durumda, 5 Kasım'daki seçimlere kadar partinin seçim kampanyası için yalnızca iki ay süresi kalmış olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU