Tony Blair "radikal sağı önleme" formülünü paylaştı

71 yaşındaki eski siyasetçi, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer'a çağrıda bulundu

Tony Blair, 2003'te Irak'ın ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından işgaline verdiği destekle tepki toplamıştı (Reuters)

Eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Tony Blair, ülkenin yeni lideri İşçi Partili Keir Starmer'a "radikal sağı önlemek için göçü kontrol altında tutma" çağrısı yaptı. 

Blair, ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian'a verdiği söyleşide Starmer'dan "sağın popülist söylemlerini güçlendirmemesi" için göçle ilgili sıkı denetimler uygulamasını istedi. 

71 yaşındaki siyasetçi, bugün yayımlanan söyleşisinde "göçün BK'ye yararlarının unutulmaması gerektiğinin" altını çizerken, Muhafazakar Parti'nin bu konuyla ilgili "çılgınca" adımlar atarak ekonomiye büyük zararlar verdiğini söyledi. 

İşçi Partisi'nin genel seçimlerdeki ezici zaferinin ardından ilk kez söyleşi veren Blair, şu ifadeleri kullandı: 

Popülistler genellikle bir şikayetle gelmez, bunun yerine halkın şikayetlerini istismar ederek ilerler. Onların desteklerini artırma yollarını kapatmak istiyorsanız, şikayetlerle başa çıkmak zorundasınız. Bu nedenle Keir göçün kontrol altına alınması gerektiğini söylerken kesinlikle haklıydı. Bu, göçün katkılarını göz önünde bulundurmadığımız anlamına gelmiyor çünkü göç, bu ülkeye muazzam miktarda iyi şey kazandırdı. Ancak bunun kontrol altına alınması gerekiyor.

İşçi Partisi Genel Başkanı Starmer, 6 Temmuz'daki açıklamasında Muhafazakar Parti'nin göçmenleri Ruanda'ya göndermeyi öngören planını eleştirmiş ve bunun iptal edildiğini duyurmuştu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Başbakanı Starmer, kaçak göçün önlenmesi amacıyla Sınır Güvenlik Komutanlığı kurulduğunu belirterek, Ruanda planı için ayrılan fonların buraya aktarılacağını bildirmişti. 

1997-2007'de ülkeyi yöneten Blair, Starmer hükümetinin radikal sağcı Nigel Farage ve partisi Reform'la mücadele ederken, bir yandan da İşçi Partisi'nin seçim koalisyonunu bir arada tutacak orta zemine sadık kalması gerektiğini söyledi. 

1994-2007'de İşçi Partisi'nin genel başkanlığını yapan ve BK'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına (Brexit) karşı çıkan Blair, İşçi Partisi'nin 2019'daki seçimlerde Muhafazakarlar karşısında yaşadığı ağır mağlubiyetin ardından, Starmer'ın AB'ye karşı şüpheci tutumunda haklı olduğunu da savundu. 

Blair, buna rağmen BK'nin "fazla içe dönük hale geldiğine" dikkat çekerek dünya siyasetindeki yerini güçlendirmesi gerektiğini belirtti. 

"Önümüzdeki 20 yıl içinde dünyada üç dev olacak; Amerika, Çin ve muhtemelen Hindistan" ifadelerini kullanan duayen siyasetçi, BK'nin de burada kendine yer edinmesinin önemini vurguladı.


Independent Türkçe, Guardian, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU