Irak’ın Türkiye’ye petrol satma kararının arkasından Trump çıktı

“Asıl hedef İran”

Türkiye'ye petrol ihracatının durmasının Irak'a 23 milyar dolardan daha fazla ekonomik zarara yol açtığı tahmin ediliyor (Reuters)

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Türkiye'ye petrol ihracatının başlayacağını birkaç gün önce duyurmuştu. Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, bu kararın ABD Başkanı Donald Trump’ın baskısıyla alındığını yazıyor.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, pazartesi günü yaptığı açıklamada, petrol ihracatının marta kadar tekrar başlayabileceğini söylemişti. IKB Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili Kemal Muhammed de de aynı gün benzer bir açıklama yapmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdulgani, IKB’nin günlük 300 bin varil petrolü merkezi yönetime teslim edeceğini ve bunun da Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından Ceyhan Limanı üzerinden ihraç edileceğini belirtmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise çarşamba günkü açıklamasında, petrol ihracatına ilişkin Irak’tan henüz bilgilendirme yapılmadığını söylemişti. 

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, Trump yönetiminin petrol ihracatının tekrar başlaması için Irak’a baskı yaptığını ve ülkeyi yaptırımla tehdit ettiğini söylüyor. 

Trump’ın “maksimum baskı” politikasıyla İran’ın petrol gelirlerini düşürmeyi ve nükleer silah üretme faaliyetlerini zorlaştırmayı amaçladığı aktarılıyor. 

Haberde, İran ve ABD’yle yakın ilişkilere sahip Irak’ın, Washington’un Tahran’ı sıkıştırma politikasından zarar görmek istemediği yazılıyor. 

Kaynaklar, Irak’ın petrol ihracatını sürdürme kararının “detayları üzerinde yeterince durulmadığını ve aceleye getirildiğini” savunuyor. 

IKB, Türkiye’ye ilk kez Mayıs 2014’te petrol satmıştı. Bağdat yönetimiyse Türkiye’nin Irak hükümetinin rızası olmadan topraklarından petrol aldığını öne sürerek, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne şikayette bulunmuştu.

Paris merkezli mahkeme, 2014-2018’de yaptığı ihracatlar nedeniyle Türkiye’ye 1,5 milyar dolar tazminat cezası vermişti. Bunun ardından 25 Mart 2023’te Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışı durdurulmuştu. 

Diğer yandan bu süreçte IKB’den çıkarılan petrolün kaçak şekilde İran’a gönderildiği bildirilmişti. Kaynaklar, ABD’nin bu akışı engellemesi için Bağdat üzerinde baskı kurduğunu söylüyor. 


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU