Fransa'da erken genel seçimin dün yapılan ikinci turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) sandıktan birinci çıktı.
NFP, Fransa Parlementosu'nun alt kanadı Ulusal Meclis'e 182 siyasetçi gönderecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons'la (Ufuklar) kurduğu Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı, 163 sandalye kazandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İlk turu birinci bitiren radikal sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik'iyse (RN) 143 koltuk alarak yarışı üçüncü sırada tamamladı.
Hiçbir ittifak ya da parti, 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te tek başına iktidar kurmak için gerekli olan 289 sandalyeyi kazanamadı.
NFP ittifakındaki en büyük parti olan radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon, seçimlerden sonraki açıklamasında Macron'dan ve Başbakan Gabriel Attal'dan yenilgiyi kabullenerek istifa etmelerini istedi.
Attal, pazar günü kazanamamaları halinde istifasını vereceğini duyurmuştu. Ancak 2027'ye kadar görev süresi bulunan Macron'un böyle bir adım atması beklenmiyor.
AFP: "Baraj stratejisi işe yaradı"
Fransız haber ajansı AFP, NFP'nin "şoke edici bir zafer kazandığını" belirtirken, ülkede hükümet kurulması sürecinde zorluklar yaşanacağına dikkat çekti.
Analizde, radikal sağcıların iktidara gelmesini engellemek için Macron'un ittifakıyla NFP'nin bir "baraj stratejisi" kullandığı belirtildi.
Bu strateji kapsamında 30 Haziran'daki ilk turun ardından üç adayın ikinci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp radikal sağın bunu avantaja çevirememesi için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekildi.
Resmi verilere göre, ikinci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etti.
AFP, Macron'un ittifakıyla NFP'nin üstü kapalı işbirliğinin radikal sağa karşı olumlu sonuç verdiğine dikkat çekerek "Baraj işe yaradı" ifadelerini kullandı.
Guardian: "Yıllarca sürecek siyasi felç yaşanabilir"
Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, Fransa'da sol ittifakın RN'yi durdurarak hedefine ulaştığını yazarken, hiçbir ittifak veya partinin çoğunluğu elde edememesi nedeniyle hükümet kurulması sürecinde "yıllarca sürecek bir siyasi felç yaşanabileceğine" işaret etti.
Fransa'nın, II. Dünya Savaşı sonrası kurulan yeni cumhuriyet dönemi Dördüncü Fransız Cumhuriyeti'nden bu yana geniş çaplı koalisyonlara alışık olmadığına da dikkat çekildi.
Fransa Başbakanı Attal'ın bugün istifasını sunması bekleniyor. Analizde, NFP'nin radikal solcu bir başbakan adayı çıkarmasının Ulusal Meclis'teki oylamaya takılma ihtimali olduğu belirtildi. Analizde şu değerlendirmeler paylaşıldı:
Her ne üzerinde anlaşmaya varılırsa varılsın, Fransa'yı en iyi ihtimalle yasal anlamda asgari bir ilerlemeyi, en kötü ihtimalle de Parlamento'nun kilitlenmesini içerecek uzun bir siyasi belirsizlik ve istikrarsızlık dönemi bekliyor.
Diğer yandan Fransız denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlısı bir aday da Ulusal Meclis'e girdi. Emmanuel Tjibaou, oyların yüzde 57,44'ünü alarak seçimin ikinci turunda parlamenter seçildi. Guardian, Tjibaou'nun 1986'dan bu yana Ulusal Meclis'e seçilen bağımsızlık yanlısı ilk politikacı olduğuna dikkat çekti.
CNN: "Macron radikal sağı yendi ama ülkeyi kaosa soktu"
Amerikan medya kuruluşu CNN, "Macron'un erken seçim kumarının radikal sağı iktidardan uzak tutttuğunu fakat ülkeyi kaosa soktuğunu" yazdı.
Analizde, yüzde 66,71'le son 20 yılın en yüksek katılım oranının yakalandığına işaret edilerek "Halk radikal sağı iktidarda istemedi" dendi.
RN, Macron ittifakı ve NFP'nin birbirleriyle bağdaşmayan yaklaşım ve fikirleri nedeniyle koalisyon kurmakta zorlanacağına dikkat çekilen analizde, bu durumun Paris'in uluslararası politikalarını etkileyebileceği belirtildi.
CNN, mevcut açmaz nedeniyle Fransa'nın Rusya-Ukrayna savaşında "yapıcı adımlar atamayabileceğini" yazdı.
Macron, Ukrayna'ya asker göndermeyi planladıklarını söylemiş, Le Pen ise bunu engelleyeceklerini ve Fransız silahlarının Rus toprağına saldırılarda kullanılmasına izin vermeyeceklerini aktarmıştı. Sol ittifaksa Rusya'yla "gerginliğin tırmandırılmasına" karşı olduklarını bildirmişti.
WSJ: "Fransız sol koalisyonu radikal sağa şok yaşattı"
ABD'nin tanınmış gaztelerinden Wall Street Journal (WSJ), NFP'nin seçim zaferiyle "Le Pen liderliğindeki radikal sağa şok yaşattığını" yazdı.
Hükümetin kısa sürede kurulamamasının Fransız ekonomisine iyice yük bindireceğine dikkat çekilen analizde, erken seçim çağrısı için "Macron'un manevrası netlik getirmek yerine ülkeyi siyasi bir bilinmeze sürükledi" dendi.
Haaretz: "Macron, radikal sol olmadan ülkeyi yönetebilir mi?"
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'deki analizde "Fransa, Le Pen'in radikal sağını reddetti. Peki Macron radikal sol olmadan ülkeyi yönetebilir mi?" ifadelerine yer verildi.
Analizde, RN'nin başbakanlık için 28 yaşındaki Jordan Bardella'yı aday göstermesinin ve onun üzerinden kampanya yürütmesinin seçmende istenen karşılığı bulmadığı yorumu yapıldı.
Öte yandan Macron'un Melenchon'la çalışmayı defalarca reddettiği hatırlatılırken, seçim sonuçlarıyla sol blokun parlamentonun en büyük gücü haline geldiği ve Macron'un tavrını değiştirmesi gerekebileceği yazıldı.
Kathimerini: "Yunan solundan Fransız soluna destek"
Yunan gazetesi Kathimerini, ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak (SYRIZA) ve Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK), Fransa'daki seçimlerde sol bloka verdiği desteği yazdı.
Seçim sonuçlarının ardından SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, Yunanistan'daki solcu partilerin Fransa örneğini takip edip, anlaşmazlıkları bırakarak ittifak kurabileceğini söyledi.
PASOK lideri Nikos Androulakis de sol ittifakın başarısını kutlayarak "Fransa halkı ırkçılığa, radikal sağa ve höşgörüsüzlüğe karşı set çekti" dedi.
Independent Türkçe, AFP, Guardian, CNN, Wall Street Journal, Haaretz, Kathimerini, AA