Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Mossad: Arabulucular, Hamas'ın ateşkes teklifine cevabını İsrailli müzakere ekibine iletti

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad, esir takası müzakerelerinde arabuluculuk yapan tarafların, Hamas'ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı İsrailli müzakere ekibine ilettiğini duyurdu.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nin Mossad adına yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşmasına ilişkin Hamas'tan yanıt geldiği bildirildi.

Açıklamada, "Rehine (takası) anlaşmasında arabulucular, Hamas'ın rehinelerin serbest bırakılması anlaşması teklifine verdiği yanıtı müzakere ekibine iletti." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada, İsrail'in yanıtı incelediği ve konuya ilişkin değerlendirmelerini arabuluculara bildireceği kaydedildi.

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamadaysa, "Filistin halkımıza yönelik saldırıların durdurulması amacıyla arabulucu kardeşlerimizle (Mısır-Katar) fikir alışverişinde bulunduk." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada daha fazla bilgiye yer verilmedi.


ABD, Biden'ın adaylıktan çekilme ihtimalini konuşuyor

ABD'de kasımda yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilme ihtimaline yönelik tartışmalar yoğunlaşıyor.

Ülkenin önde gelen yayın organlarından New York Times'ta yer alan haberde, Biden'ın önemli bir müttefikiyle yarışa devam edip etmeme konusunu değerlendirdiğini paylaştı.

Haberde, "Biden, kilit bir müttefikine, halkı bir dönem daha başkanlığın altından kalkacağına ikna edemezse, kampanyasının kurtarılamaz hale gelebileceğini söyledi" ifadelerine yer verildi.

NYT'nin haberinin ardından bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates ise, "Bu iddia kesinlikle yanlıştır" dedi.

Öte yandan Bloomberg'de yer alan haberdeyse, Demokrat Partili bir grup senatörün Joe Biden'ı yarıştan çekilmeye çağıran bir mektup yayımlama hazırlığında olduğu iddia edildi.

Joe Biden, geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'la canlı yayında münazaraya çıkmış ancak performansı yetersiz bulunmuştu. Yaşı ve sağlık problemleriyle sıklıkla gündeme gelen ABD Başkanı, tüm anketlerde rakibinin gerisinde görünüyor.


BBP lideri Destici: Türkiye'de son dönemde milliyetçilik adı altında neofaşizm yükseliyor

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici sığınmacılar üzerinden Türkiye'nin karıştırılmak istendiğini söyledi.

Destici, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye sığınmacılar üzerinden karıştırılmak isteniyor" diyerek bunun provasının Kayseri'de görüldüğüne işaret etti.

BBP lideri Destici, "Bunu şiddetle lanetliyoruz. Küçük bir çocuğa tecavüz edilmesi, tacizde bulunulması, musallat olunması hiç kabul edilemez. Çocuğun kimliği ya da tecavüzü gerçekleştirenin kimliği de önemli değildir. Yani bunu yapan ister Suriye kökenli olsun, sığınmacı, ister Afgan olsun, ister Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olsun ne olursa olsun. Yani kim yaparsa yapsın bunu lanetliyoruz." dedi.

Destici yaşananların ardından sığınmacıların hedef yapılarak onlarca evin taşlandığını aktararak, "Orada o masumların ne suçu var? Yani o masumların o evde oturan belki yüzlerce binlerce çocuk var. Bir çocuğa tecavüz edildi diye tepki gösteriyorsun haklı olarak. Ama öbür taraftan yüzlerce çocuğun bulunduğu evleri ateşe veriyorsun. Bu kabul edilebilir bir şey mi?" diye sordu.

Kayseri'de yaşanan hadiselerin herkesi üzdüğünü dile getiren Destici, "Orada açık bir provokasyon olduğu gözüküyor. Maalesef Türkiye'de son dönemde milliyetçilik adı altında neofaşizm yükseliyor. Ya da neofaşist partiler var, liderler var." ifadelerini kullandı.

Milletin bunlara prim vermediğini belirten Destici, "Aldıkları birkaç puan onlara prim verildiği anlamına gelmez. Mesela belediye seçimleri oldu. Bir tane belde bile kazanamadılar. Yani bir belde kazanamadı. Yani başında neofaşist birisinin olduğu parti bir belde kazanamadı. Milletin verdiği bir şey de yok aslında. Bu milliyetçilik değil. Yani Türkiye'de hiçbir dönemde milliyetçilik, ırkçılık ya da kavmiyetçilik ya da faşistlik değildir, olmamıştır. Bir kere Türkiye'de milliyetçiler İslamsız bir milliyetçiliği hiçbir zaman kabul etmemiştir." şeklinde konuştu.

Sığınmacılar üzerinden bir iç çatışma provası yapıldığını kaydeden Destici, "Elbette ki devlet buna fırsat vermeyecektir. Elbette ki sığınmacılar ülkelerine dönmelidir. Ama yolu bu değildir." ifadesini kullandı.


ABD Presbiteryen Kilisesi İsrail'e maddi desteğini çekme kararı aldı

ABD Presbiteryen Kilisesi, İsrail'e maddi desteğini çekme kararı alırken, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlaline katkı sağlayan 2 şirketin bu uygulamalarını değiştirmesi için teşvik süreci de başlattı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, ülkedeki en büyük Presbiteryen mezhebini barındıran kilisenin Utah eyaletine bağlı Salt Lake City'de 504 üyesinin katılımıyla yapılan genel kurulunda, İsrail'e yönelik bazı kararlar alındı.

ABD'de 8 bin 800 kilise ve 1 milyon üyesi bulunan Presbiteryen Kilisesi oy çokluğuyla, İsrail'e maddi desteğin sonlandırılmasını ve kilisenin fonlarının İsrail tahvillerinden çekilmesini kabul etti.

Genel kurulda, İsrail'e uçak motoru ve Filistinlilerin takibi için yapay zeka teknolojisi sağlayarak Filistinlilere zarar veren 2 firmanın bu tutumlarını değiştirmeleri yönünde teşvik edileceği belirtildi. Bu şirketlerin, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlaline katkı sağladığı kaydedildi.

İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını uzun yıllardır eleştiren kilisenin genel kurulunda ayrıca, Hristiyan siyonizmi kınayan bir kararın da alındığı aktarıldı.

Presbiteryen Kilisesinin İsrail-Filistin Özel Heyeti üyelerinden Bob Ross, kilisede İsrail'in insan hakları ihlali ve Filistinlilere yönelik yapılan soykırımdan çıkar sağlanmaması yönünde giderek büyüyen bir fikir birliği oluştuğunu söyledi.

ABD Presbiteryen Kilisesi 2022'de de İsrail'i "apartheid devlet" olarak tanımlamıştı.


Ekvador'da şiddet olayları nedeniyle üçüncü kez OHAL ilan edildi

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da şiddet olaylarının yeniden tırmanışa geçmesi nedeniyle Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın imzaladığı kararnameyle üçüncü kez olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Ekvador Devlet Başkanlığı basın biriminden yapılan açıklamada, organize suç örgütlerinin neden olduğu şiddet olaylarının önüne geçilmesi amacıyla OHAL ilan edildiği bildirildi.

Ulusal basında çıkan haberlere göre, kararname kapsamında Guayas, Los Rios, Manabi, Orellana, Santa Elena ve El Oro kentlerinde 60 gün boyunca OHAL uygulanacak.

Noboa tarafından 7 Ocak ve 20 Nisan'da iki kez ilan edilen OHAL kararı Anayasa Mahkemesince durdurulmuştu.

Ekvador, uzun süredir güvenlik kriziyle boğuşuyor. Yıl başından bu yana çetelerin saldırıları sonucu aralarında belediye başkanları ve güvenlik güçlerinin de olduğu çok sayıda kişi ölmüştü.

"Los Choneros" çetesinin elebaşı Jose Adolfo Macias Villamar'ın 7 Ocak'ta Guayaquil kentinde bulunan hapishaneden kaçması şiddet olaylarını körüklemişti.


Daniel Guiza, 43 yaşında yeni takımına transfer oldu

Bir dönem Fenerbahçe forması da giyen İspanyol golcü Daniel Guiza, İspanya 7. Lig ekiplerinden UD Rotena'ya transfer oldu.

43 yaşındaki futbolcu, 2008'de La Liga gol kralı unvanıyla Fenerbahçe'ye transfer olmuş ancak sarı-lacivertli formayla beklentilerden uzak bir performans sergilemişti.

Mısır'da dışişleri ve savunma bakanlıklarını da kapsayan kapsamlı kabine revizyonuna gidildi

Mısır Bakanlar Kurulu'nda savunma, dışişleri, maliye ve petrol bakanlıklarını içeren kapsamlı revizyon gerçekleştirildi.

Mısır resmi ajansının haberine göre, bir buçuk ay önce yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli'nin oluşturduğu kabine üyeleri yemin ederek göreve başladı.

Kabinede Mısır İçişleri Bakanı Mahmud Tevfik, Çevre Bakanı Yasemin Fuad, İletişim Bakanı Amr Talat, Gençlik ve Spor Bakanı Eşref Subhi, Yüksek Öğrenim Bakanı Eymen Aşur ve Sulama Bakanı Hani Suveylim yerini korudu.

Yeni kabinede Savunma Bakanlığına Muhammed Zeki yerine Abdulmecid Sakr, Dışişleri Bakanı Samih Şukri yerine Bedr Abdulati, Maliye Bakanı Muhammed Muayyit'in yerine ise Ahmed Kucuk getirildi.

Elektrik kesintilerinin azaldığı ve enerji santrallerine doğal gaz arzını artırma çabalarına tanık olunan bir dönemde Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarık el-Molla'nın yerine de Kerim Bedevi atandı.

Mısır'da yayımlanan "El-Yevm es-Seba" gazetesinin haberine göre, Mısır tarihindeki en büyük revizyon olarak görülen bu uygulamada 31 bakanlıktan 23'ü değiştirildi.

Başbakan Medbuli, 3 Haziran'da hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye sunmuştu. İstifayı kabul eden Sisi, daha sonra yeniden Medbuli’ye yeni hükümeti kurma görevini vermişti.


İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Merih Demiral açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, UEFA'nın, milli futbolcu Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açmasına ilişkin, "Tarihi ve kültürel bir sembol, ırkçılıkla bir tutulamaz. 'Bizim Çocuklar'ın Almanya'da elde ettiği başarı, suni gündemlerle gölgelenemez" ifadesini kullandı.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Yabancı düşmanlığına, ırkçılığa ve nefret söylemine milli değerlerimizde, kültürümüzde ve inancımızda yer yoktur. Tarihi ve kültürel bir sembol, ırkçılıkla bir tutulamaz. 'Bizim Çocuklar'ın Almanya'da elde ettiği başarı, suni gündemlerle gölgelenemez"


Arap Birliği, Gazze ve Batı Şeria için yarın olağanüstü toplanacak

Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını ve işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını tartışmak üzere yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre Arap Birliği, Filistin'in talebi doğrultusunda yarın daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplantı yapacak.

Toplantıda İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım suçları ve yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planları ele alınacak.

Haberde sözlerine yer verilen Filistin'in Arap Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhenned Akluk, "Bu toplantı, İsrail'in 9 aydan beri Filistin halkına karşı soykırım suçlarını sürdürdüğü ve işgal hükümetinin bağımsız Filistin devletinin kurulmasını engellemek amacıyla kararlar aldığı bir dönemde gerçekleşecek." dedi.


Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, ülkesinin Merih Demiral'a yaptırım talebine ilişkin Dışişleri'ne çağrıldı

Türkiye-Avusturya maçında milli futbolcu Merih Demiral'ın sevinç kutlamasına ilişkin Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talebi üzerine Demiral'a disiplin soruşturması açılmasının ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

AA'nın diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanan Türkiye-Avusturya maçında Demiral'ın sevinç kutlamasına ilişkin Almanya İçişleri Bakanı Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talebinde bulunması üzerine Demiral'a disiplin soruşturması açılması sonrasında Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Schulz Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.


Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Merih Demiral'ın gol sevincine UEFA'dan yaptırım istedi: Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye ve Avusturya arasındaki 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turu maçında Merih Demiral'ın gol sevincini hedef alarak UEFA'dan yaptırım istedi.

Faeser, sosyal medya playformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Faeser ayrıca, "Güvenlik yetkililerimiz Almanya'daki aşırı sağcı Türkleri yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin denetimi altında." ifadelerini kullandı.

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir de X hesabından Demiral'ın gol sevinciyle ilgili, "Mesajı aşırı sağcıdır, terörü ve faşizmi temsil eder. Bunu tartışmak yorucu. UEFA'nın bir sonuç çıkarması gerekiyor" açıklamasından bulundu.


Dışişleri Bakanlığı’ndan Merih Demiral'a disiplin soruşturması açılmasına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Avusturya maçında milli futbolcu Merih Demiral'ın sevinç kutlamasına yönelik tepkilere ilişkin, "Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez." ifadesine yer verildi.

Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023'te yayımladığı rapora atıfta bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

(Raporda) Her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve 'bozkurt' işareti Almanya'da yasaklı bir simge değilken, Demiral'a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir. Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz.


Hizbullah'ın üst düzeydeki bir saha komutanı İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinin dışına düzenlediği saldırıda Hizbullah grubunun üst düzeydeki bir saha komutanı yaşamını yitirdi.

Reuters’a konuşan iki güvenlik kaynağı, komutanın Hizbullah'ın İsrail ordusuyla çatıştığı sınır hattındaki operasyonların bir kısmından sorumlu olduğunu söyledi.

Kaynaklar bugünkü saldırıda ölen komutanın İsrail'in Haziran'da öldürdüğü üst düzeydeki Hizbullah saha komutanı Taleb Abdullah ile aynı rütbede olduğunu ve grup için aynı önemi taşıdığını belirttiler.


NATO üyeleri önümüzdeki yıl Ukrayna'ya 40 milyar euroluk askeri yardımda bulunma konusunda anlaştı

Reuters’a konuşan Avrupalı iki diplomat, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya önümüzdeki yıl 40 milyar euroluk (43 milyar dolar) askeri yardımda bulunma konusunda anlaştıklarını belirtti.

NATO liderleri 9 ile 11 Temmuz tarihleri arasında Washington'da bir araya gelecekler.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg müttefiklerden Kiev'e yönelik askeri yardımın Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana aynı seviyede tutulması için uzun vadeli taahhütte bulunmalarını istemişti. Bu yardım, yılda yaklaşık 40 milyar euroya tekabül ediyor.

Bir diplomata göre üye ülkeler Stoltenberg'in uzun vadeli taahhütte bulunulması yönündeki ilk talebini desteklememiş olsalar bile NATO, müttefiklerin katkılarının gelecekteki NATO zirvelerinde yeniden değerlendirilmesine yönelik bir hüküm içeriyor.


TBMM Başkanı Kurtulmuş, DBP Eş Genel Başkanlarını kabul etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır'ı kabul etti.

Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında Mecliste grubu olmayan siyasi partilerin yetkilileriyle yaptığı görüşmeler kapsamında makamında, Uçar ve Bayındır ile bir araya geldi.


Mesud Barzani 6 yıl aradan sonra gittiği Bağdat'ta Başbakan Sudani ile görüştü

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 6 yıl aradan sonra Bağdat'ı ziyaret eden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani'yle bir araya geldi. Bağdat'taki hükümet sarayında görüşen Sudani ve Barzani, basına açıklamalarda bulundu. KDP Başkanı'nın Bağdat ziyaretinin önemli olduğunu dile getiren Sudani, iç meseleler ve bölgesel gelişmelere dair yapıcı görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Irak Başbakanı, "Merkezi yönetim hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükümeti arasında güven tesisi konusunda önemli mesafe katettik ve devralınan sorunları aştık. Tüm Irak halkının kalkınması için çalışmalara devam edeceğiz" dedi. KDP Başkanı Barzani de Bağdat'ı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bağdat'ı ziyaret amacım; Başbakan Sudani'nin iki hükümet arasında gerçek rahatlama döneminin başlamasına vesile olan çabasının güçlendirilmesi içindir. İç ve bölgesel meselelerdeki görüşlerimizde de mutabık kaldık. Başbakan, devleti iyi niyetle yönetiyor ve o da bizi bu aşamaya taşıdı" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, Bağdat'ta hükümet ortaklarının bulunduğu Devleti Yönetme Koalisyonu ile bir araya gelecek. En son 6 yıl önce Bağdat'ı ziyaret eden Barzani'nin Bağdat ve Erbil arasında bütçe meselesi, petrol ihracatı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) memur maaşları, IKBY'de 10 Ekim'de yapılması beklenen parlamento seçimleri ve Kerkük'teki yerel hükümetin kurulamaması gibi askıda bulunan konuları masaya yatırması bekleniyor.


RTÜK, Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan  (RTÜK) yapılan açıklamada, gerçekleştirilen haftalık olağan toplantıda ele alınan konulardan birinin Açık Radyo olduğu belirtildi. Açık Radyo'nun, Türkiye aleyhindeki yayınları ve sözde soykırım gibi Ermeni tezlerini savunması nedeniyle daha önce program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezalarıyla gündeme geldiği hatırlatılan açıklamada, radyonun en son verilen 5 kez program durdurma müeyyidesine rağmen yayınlarına devam ettiğinin tespit edildiği ve en ağır yaptırımın uygulandığı aktarıldı.

6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 32'nci maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen "Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yaptırım kararının tebliğine rağmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir." hükmünün üst kurul tarafından hayata geçirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kanun'un 33. maddesindeki 'Üst Kuruldan yayın lisansı almadan veya yayınları Üst Kurul tarafından geçici olarak durdurulmasına ya da yayın lisansı iptal edilmesine rağmen yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü, bir yıldan iki yıla kadar hapis ve 1000 günden 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Tüzel kişiler hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 60'ıncı maddesindeki güvenlik tedbirleri uygulanır. İzinsiz olarak faaliyetine devam eden yayın cihaz ve tesisleri Üst Kurulca mühürlenerek kapatılır' hükmü gereğince Açık Radyo'nun yayın lisansı iptal edilerek yayınlarına son vermesi kararlaştırıldı.


Gelin kaynanasına önce terlikle saldırdı, sonra arabayla çarptı

Mardin'de 13 Mart Mahallesi Emniyet Caddesi'nde 20 Haziran'da gelin S.D.Ç, sokakta yürüyen kayınvalidesi Neriman Ç'nin önünü otomobil ile kesti.  Otomobilden inen ve ayağından çıkardığı terlikle kayınvalidesini darbeden S.D.Ç, çevredekilerin araya girmesiyle otomobiline bindi. Gelin, daha sonra üzerine sürdüğü otomobiliyle kayınvalidesine çarparak olay yerinden kaçtı.

İhbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan kayınvalide, tedavisinin ardından taburcu edildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilen gelin, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu arada, gelinin terlikle darbettiği kayınvalidesine otomobil ile çarpması güvenlik kamerasınca kaydedildi.


AK Parti Sözcüsü Çelik: Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa'da seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, UEFA'nın, milli futbolcu Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açmasına ilişkin, "Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa'da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır" ifadesini kullandı.Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın, milli futbolcumuz Merih Demiral'ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturma kabul edilemez. Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa'da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır.

 


Gazze'de can kaybı 37 bin 953'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 37 bin 953'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 271 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 28 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 125 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 953'e, yaralananların sayısının da 87 bin 266'a yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


İstanbul'da İETT otobüsüne çarparak yaralanan martı, şoför tarafından kurtarıldı

İstanbul'da seyir halindeki İETT otobüsüne çarparak yaralanan martının sürücü tarafından müdahale edilerek kurtarıldığı anlar araç kamerasınca kaydedildi.

Üsküdar-Dumlupınar seferini yapan İETT otobüsünün sürücüsü Aydın Aktürk, Ataşehir mevkisinde alçaktan uçan bir martının, aracının tabela kısmına çarparak savrulduğunu fark etti.

Otobüsü durdurup inen Aktürk, savrulduğu yerden aldığı martıya su içirdi. Sürücü, uçamayan ve yaralandığı anlaşılan martıyı otobüsüne alarak Ataşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne götürdü. Martı, buradaki görevliler tarafından tedaviye alındı.

Sürücü Aktürk'ün martıyı kurtarmak için gösterdiği çaba, otobüsün güvenlik kameralarınca da kaydedildi.


DİSK'ten TÜİK önünde "enflasyon rakamları" protestosu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu üyeleri ile bağlı sendikaların üyeleri, TÜİK'i protesto etmek için kurum binasının önünde toplandı. Burada konuşan Çerkezoğlu, TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarının, halkın hissettiği enflasyonu yansıtmaktan çok uzak olduğunu savundu. TÜİK'in şeffaf davranması ve enflasyonu gerçek biçimiyle ölçmekle sorumlu olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "TÜİK'in görevi, enflasyonu düşük göstermek değildir. TÜİK'in görevi, enflasyonu gerçek rakamlarıyla açıklamak, böylelikle bütün kamuoyunu da doğru bir biçimde bilgilendirmektir. Bugün açıklanan haziran ayı için 1.64 rakamının gerçekle ne kadar ilişkisi olduğunu bu ülkede yaşayan herkes biliyor" dedi. Arzu Çerkezoğlu, rakamlarla oynayarak enflasyonun düşmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

Çünkü gerçekler üzeri örtülebilecek şeyler değildir. Bu gerçeği, bu yüksek enflasyonu, hayat pahalılığını bu ülkede yaşayan herkes her gün yaşıyor, her gün görüyor. O nedenle iktidarın yapması gereken şey, bu yüksek enflasyon karşısında gerçek rakamları baskılamak değildir. Ücretleri baskılayarak, talebi baskılayarak enflasyonu düşürmeye çalışmak da değildir. Çünkü Türkiye'de enflasyonun sebebi ücretler değildir. Enflasyonun sebebi, dolarizasyon, aşırı şirket karları, arz problemleridir. Yani enflasyonla gerçek bir mücadele için bu konuda adım atılması gereklidir.


UEFA, milli futbolcu Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

UEFA, A Milli Futbol Takımı'nın 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turunda Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta "uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla" Merih Demiral ile ilgili soruşturma açtı.

UEFA'dan yapılan açıklamada, "Avusturya ile Türkiye arasında, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır" denildi. Turnuvada çeyrek finale yükselen milli takımın Avusturya karşısında iki golünü de kaydeden Merih Demiral, bozkurt işareti yapmıştı.


CHP, eğitim politikalarına ilişkin 24 saat sürecek bir basın açıklaması yapacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve bazı CHP'li milletvekilleriyle Meclis'te gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya geldi.  Suat Özçağdaş, milli eğitimle ilgili gündemin hiç durmadığını ve bu alanda ülke yararına bir şey yapılmadığını söyledi. Bu kapsamda kamuoyuna alternatif oluşturmak için bir etkinlik yapacaklarını dile getiren Özçağdaş, "Bu ilk defa yapılacak. 24 saatlik bir basın açıklaması yapacağız. Bir eğitim maratonu olacak. Türkiye'nin yaşadığı tüm sorunlarda eğitimle ilgili çözülemeyen meselelerin bir yansıması var. Eğitim, Türkiye'nin en başat alanlarından bir tanesi. Buna dikkat çekmek, yeni ve farklı bir çalışma yapmak, uzmanların görüşlerini dile getirmelerini sağlamak istedi" diye konuştu.

Özçağdaş, 22 konu başlığının ele alınacağı basın açıklamasının, gelecek hafta perşembe veya cuma günü saat 10.00'da başlayacağını ve açık alanda yapılacağını söyledi. Suat Özçağdaş, basın açıklamasına CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, genel başkan yardımcıları, partililer ve eğitimcilerin katılacağını ifade etti. Özçağdaş, bu etkinliğin ardından 21 ilde eğitim buluşmaları gerçekleştireceklerini dile getirdi. CHP'li Özçağdaş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin iptali için Danıştay'da dava açacaklarını, hazırlıkları tamamladıklarını aktardı. Gazetecilerin sorusu üzerine Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'le görüşmediğini ve bir randevu talebinin de olmadığını belirtti.


6 Şubat depremlerinde enkazdan çıkarılan kız, kendisini kurtaran itfaiye eriyle evlendi

Ankara İtfaiyesi çalışanı Cebrail Sarsılmaz, 6 Şubat 2023 depremlerinde Kahramanmaraş'taki Müjde Apartmanının enkazından kurtardığı Sinem Kaynak ile dünya evine girdi. Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Ankara İtfaiye Eri Sarsılmaz ile 6 Şubat 2023'teki depremlerde Kahramanmaraş'ta Müjde Apartmanı'nda enkaz altından kurtardığı Sinem Kaynak'ın nikahı, Aşık Veysel Nikah Salonunda kıyıldı.Trajik bir olaydan mutlu bir son çıkmasından dolayı hem kendi hem eşi adına heyecanlı olduğunu söyleyen itfaiye eri Sarsılmaz, "6 Şubat depreminde arama kurtarmada 13 gün görev aldım. Kahramanmaraş’ta Müjde Apartmanı'ndan eşimi ve kardeşini canlı olarak enkazdan çıkardık. Farklı ve anlatılamayacak bir duygu. Trajik bir olaydan böyle mutlu bir sona kavuştuk" ifadesini kullandı. Sinem Kaynak da duygularını şu sözlerle dile getirdi:

Olumsuz bir olay neticesinde bir araya gelsek de enkazdan çıkarılan şanslı birkaç kişiydik. Ertesinde hayat bizi birleştirdi. İçimizde buruk bir hüzün var. Hem kendi kayıplarımız hem diğer kayıplar için üzgünüz ancak hayat devam ediyor, mutluyuz.

AA-20240703-35040913-35040911-6_SUBAT_DEPREMLERINDE_ENKAZDAN_CIKARILAN_KIZ_KENDISINI_KURTARAN_ITFAIYE_ERIYLE_EVLENDI.jpg
Fotoğraf: AA

Hindistan'da ayin sırasında çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 121'e yükseldi

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde düzenlenen bir ayinde çıkan izdiham nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 121'e çıktı. NDTV kanalının haberine göre, dün Uttar Pradeş'in Hathras bölgesinde düzenlenen "satsang" adlı toplu dua etkinliği sırasında izdiham meydana geldi. Hathras bölgesi yetkililerinden Manish Chaudhry, izdihamda aralarında çocukların da bulunduğu 121 kişinin hayatını kaybettiğini, hastaneye kaldırılan 28 kişinin de tedavilerinin sürdüğünü belirtti.

Yetkililer, 121 kişinin öldüğü izdihamın neden ve nasıl çıktığına dair inceleme başlattı. İncelemeler sonucu elde edilen ilk bilgilere göre, izdihamın çıkmasında aşırı kalabalık, kötü planlama, alandaki çıkışların yetersiz olması ve olumsuz hava koşullarının etkisi büyük. Uttar Pradeş eyaleti yetkililerinden Yogi Adityanath, gazetecilere, etkinliği yöneten Hint guru "Bhole Baba"ya dokunabilmek için sahneye akın eden kalabalığın izdihamın çıkmasında etkili olduğunu belirtti. Adityanath, meydana gelen kargaşa sonucu binlerce kişinin çıkışlara doğru akın ettiğini, bazılarının çamurlu zeminde kayarak düştüğünü ve kalabalık tarafından ezildiğini kaydetti.

AA-20240703-35040130-35040129-HINDISTANDA_AYIN_SIRASINDA_CIKAN_IZDIHAMDA_121_KISI_OLDU.jpg
Fotoğraf: AA

Kayseri'deki olaylara vatandaşları kamyonetle taşıyan şüpheli gözaltına alındı

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, bazı basın kuruluşları ve sosyal medya hesaplarında "Provokatörler kamyonla adam taşıdılar" paylaşımındaki araçla ilgili çalışma başlatıldığı bildirildi. Bu kapsamda vatandaşları mahalleler arası taşıyan şüphelinin belirlendiği aktarılan açıklamada, "Şahısları mahalleler arası taşıma yapan Z.Y. (19) ve aracı tespit edilmiş, ekiplerimizce yakalanarak gözaltına alınmıştır. Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, kasten yaralama, tehdit, hakaret ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarından kaydı bulunan şahıs hakkında gerekli adli işlemler devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Sosyal medya hesabından paylaşılan videoda, olayın yaşandığı bölgeye gelen kamyonetin kasasından çok sayıda kişinin inerek mahalleye dağıldığı görülüyor.


Dağıstan Müftülüğü, bölgede peçe takmayı geçici olarak yasakladı

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Müftülüğünden yapılan açıklamada, bölgede 23 Haziran'da düzenlenen silahlı saldırılar sonrası güvenliğe yönelik tehditlerin geçerliliğini koruduğu belirtildi. Açıklamada, "Müftülük, tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya kadar peçenin takılmasının geçici olarak yasaklandığını duyuruyor" ifadesine yer verildi.

Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nin Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde, 23 Haziran'da silahlı saldırılar düzenlenmişti. Bir polis noktası, sinagog ve iki kilisenin hedef alındığı saldırılarda, 17'si polis ve 5'i sivil 22 kişi yaşamını yitirmiş, 5 saldırgan öldürülmüştü. Rus basınına yansıyan bazı haberlerde, saldırganlardan iki kişinin Dağıstan’ın Sergokalinsky bölgesinin yöneticisi Magomed Omarov’un oğulları olduğu ve öldürüldüğü iddia edilmişti. Saldırının ardından gözaltına alınan Omarov’un görevinden alındığı belirtilmişti. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırganların arasında Omarov'un akrabalarının bulunduğunu ve bu nedenle yönetici pozisyonundakilerin soruşturmadan geçirileceğini açıklamıştı. Saldırıların organizasyon sürecinde yer aldığı şüphesiyle bir kişi tutuklanmıştı.


Türkiye şiddet olaylarının tırmanmasının ardından Suriye sınırını kapattı

Suriyeli bir muhalif kaynağın ve bölge sakinlerinin Reuters’a verdikleri bilgiye göre, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik şiddet olaylarına tepki gösteren Suriye'deki vatandaşların Türk askerlerine saldırmalarının ardından Türkiye Suriye'nin kuzeybatısına olan ana sınır kapılarını kapattı.

Sınırda görev yapan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Türkiye 3 milyondan fazla kişi için ana ticaret ve yolcu geçiş noktası olan Cilvegözü (Bab el-Hava) sınır kapısı ile Öncüpınar (Bab el-Selam) ve diğer küçük sınır kapılarını pazartesi günü geç saatlerde bir sonraki duyuruya kadar kapattı.


Suudi Arabistan: Filistin'in tanınırlığını artırmak için yakın çaba gösteriyoruz

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre, Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında dün Cidde kentinde toplandı. Suudi Arabistan Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamada, toplantıda, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak için Suudi Arabistan’ın dostlarıyla siyasi ve insani işbirliği içerisinde yakın çaba gösterdiğine dikkat çekildi.

Oturumda ayrıca Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınmasını desteklemek için uluslararası düzeyde hareket etme çabaları ve Gazze Şeridi’ndeki sivillere yardımın sürdürülmesi meselesi görüşüldü.


"Narkoçelik-25" operasyonlarında 45 ilde 320 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, uyuşturucu madde imalatçılarına ve bunların satışını yapanlar ile sokak satıcılarına yönelik "Narkoçelik-25" operasyonları düzenlendiğini belirtti.

Yerlikaya; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Adana, Sivas, İzmir, Denizli, Konya, Şanlıurfa, Antalya, Malatya, Mersin, Bursa, Samsun, Afyonkarahisar, Balıkesir, Sakarya, Tekirdağ, Kayseri, Burdur, Manisa, Batman, Çorum, Isparta, Hatay, Kahramanmaraş, Düzce, Giresun, Kütahya, Osmaniye, Siirt, Yozgat, Eskişehir, Mardin, Muğla, Adıyaman, Bitlis, Bolu, Kırıkkale, Kilis, Hakkari, Rize, Yalova, Ağrı ve Diyarbakır'daki operasyonlarda 538 kilogram uyuşturucu madde, 2 milyon 30 bin 500 kök kenevir ve kök skunk, 188 bin adet uyuşturucu hapın ele geçirildiğini bildirdi. Ayrıca 320 şüphelinin yakalandığını aktaran Yerlikaya, operasyonlara 765 ekip ve 1910 personel, 9 hava aracı ve 26 narkotik dedektör köpeğinin de katıldığını kaydetti.


Nijerya'da kolera salgınında ölenlerin sayısı artıyor

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 63'e çıktığı bildirildi.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) Direktörü Jide İdris, yaptığı yazılı açıklamada, kolera salgınının ocaktan bu yana başkent Abuja'nın yanı sıra ülkenin 33 eyaletine yayıldığını belirtti.

Bu süre zarfında söz konusu bölgelerde 2 bin 102 kolera vakasının görüldüğünü aktaran İdris, salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 63'e yükseldiğini kaydetti.

İdris, vakaların yaklaşık yüzde 90'ının ülkenin 10 eyaletinde kaydedildiğini ve bunların 7'sinin güney bölgesinde olduğunu ifade etti.

Ülkede, 26 Haziran'da kolera salgını nedeniyle "ulusal acil durum" ilan edilmişti.

Nijerya'da geçen yıl 3 binden fazla kolera vakası görülmüş, salgında 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

"Vibrio" bakterisinin neden olduğu, gıda ve su yoluyla bulaşan kolera, ishale ve dolayısıyla vücutta su kaybına yol açıyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor.

Nijerya'da temiz su yetersizliğinin yanında tıbbi müdahalenin etkin yapılamaması da hastalık ve ölüm riskini artırıyor.

Ülkede sıtma, çocuk felci, tifo ve maymun çiçeği virüsü gibi salgın hastalıklara da sıklıkla rastlanıyor.


ABD, Yemen'de Husiler'e ait bi radar sahasını yok etti

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgede İran destekli bir Husi radar sahasını yok ettiklerini duyurdu.

CENTCOM'un X hesabından yapılan paylaşımda, "Son 24 saat içinde ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı güçleri, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgesinde İran destekli bir Husi radar sahasını başarıyla yok etti." denildi.

Radar alanının ABD, koalisyon güçleri ve bölgedeki ticari gemiler için yakın bir tehdit oluşturduğunun aktarıldığı açıklamada, "Bu eylem, deniz seferlerinin özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları daha güvenli hale getirmek için yapıldı." ifadesi kullanıldı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, bugün yaptığı açıklamada, İsrail, ABD, İngiltere ve "işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını" (Husilerin ilan ettiği yasak) ihlal eden 4 gemiyi balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını açıklamıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU