Birleşik Krallık seçimleri: İşçi Partisi 14 yıl sonra yeniden iktidar

İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokmayı başardı

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ve eşi Victoria Starmer / Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık'ta yapılan sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi genel seçimlerde Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak çoğunluğu elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma şirketi Ipsos UK'in sandıkların kapanmasının ardından açıkladığı çıkış anketine göre, İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak iktidar oldu.

Seçim sonuçlarına göre İşçi Partisi 14 yıl sonra yeniden Birleşik Krallık'ı yönetecek. İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın da Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı olması bekleniyor. 61 yaşındaki Starmer, partisinin 2019'daki seçim yenilgisinin ardından Nisan 2020'de göreve gelmişti.

Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısıysa 131'e düştü. Eğer seçim sonuçları bu şekilde resmileşirse bu, Muhafazakar Parti'nin 1830'lardan bu yana aldığı en kötü sonuç olarak tarihe geçecek. Muhafazakarlar'ın daha önceki en kötü seçim derecesi 1906'da kazandıkları 156 sandalyeydi.

Aşırı sağcı Reform UK Partisi 13, Liberal Demokrat Parti 61, İskoçya Ulusal Partisi 10, Yeşiller Partisi 2 sandalye kazandı.

Seçim sonuçlarının sabah saatlerinde netleşmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU