Palyaçoları uğurlayın! Muhafazakarların yenileceği belliydi

Partygate, Brexit, Windrush, kemer sıkma politikaları, NHS'nin çöküşü ve onların gözetiminde yaşanan sayısız diğer felaketin ardından, nihayet bu karman çorman hükümet için her şey sona erdi. Özlenmeyecekler

Bu sonuç son 14 yıl hakkında çok şey ifade ediyor (Reuters)

Sandık çıkış anketi mi? Tarihi, eşsiz, asteroit gibi. Ancak, bir gezegeni yok etmek üzere uzayda savrulan herhangi bir cisim gibi, hepimiz bunun geldiğini görebiliyorduk.

Dolayısıyla Muhafazakarların ve temsil ettikleri her şeyin bu kadar kesin bir şekilde reddedilmesi de şaşırtıcı değil. Yeni olan, endişe verici olduğunu söylemeye bile gerek yok, Reform UK popülistlerinin (Liberal Demokratların 2019 seçimlerinde seçilmeyi başardığı sayıda) Avam Kamarası'nda boy gösterme olasılığı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görünen o ki Nigel Farage "dışarıda bir şeyler oluyor" derken haklı olabilir. Diğer demokratik partilerin gelecekte bunları biraz daha ciddiye almaları gerekecek. Farage sık sık baş belası olmak istediğini söylüyor ve artık ona yardım edecek bazı suç ortakları var.

Avrupa Parlamentosu'ndaki sicillerine bakılırsa, bu tuhaf popülistlerin disiplinsiz ve inatçı olacağı aşikar ancak avantajlı bir konumdalar. Muhafazakar sağ için susmayan bir siren ve bu partinin yeniden inşası için bir engel olacaklar.

Aslında Muhafazakarlar için durum korktuklarından biraz daha iyi olabilir ama yine de demokratik siyasetin başlangıcından ve 1832 Reform Yasası'nın kabulünden bu yana en kötüsü.

Bu feci sonuç Muhafazakalar liderliğinde ve daha sonra Muhafazakar hükümetlerle (Cameron, May, Johnson, Truss, Sunak) geçen son 14 yılla çok ilgili. Beceriksizlik, bencillik, bayağılık, açgözlülük ve suçluluğun bir araya gelmesi. Yıllar boyunca bize çok şey vaat edilen ve defalarca hayal kırıklığına uğradığımız bir ülkede yaşıyoruz.

David Cameron ve George Osborne kemer sıkma politikalarının ve daha küçük bir devletin çözüm olduğunu söylerken hatalıydı ve hayır, "bu işte hep birlikte" değildik. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) uzun ve üzücü düşüşü o yıllarda başladı, aynı zamanda Sure Start merkezlerini kapattıkları ve 20 bin deneyimli toplum polisini işten çıkardıkları yıllardı.

Theresa May "derin adaletsizlikleri" sona erdirme sözü verdi; Windrush skandalı onun iktidarında yaşandı. Boris Johnson bize asla inanmadığı ya da gerçekleşeceğini düşünmediği bir Brexit verdi. "Seviyeyi yükseltmek" diye bir şey yoktu: onun yerine Partygate ve parlamentoya söylenen yalanlar vardı. Truss bize "büyüme, büyüme, büyüme" sözü verdi ama biz "çat, bam, güm" aldık.

Rishi Sunak sadece kemer sıkma politikaları, Partygate ve mini bütçenin sorumluluğunu taşıyan kişi oldu. Dibi kalan başbakanlık görevi onları asla kurtarmayacaktı ve hatta işleri daha da kötüleştirmiş olabilir. Gelecek için "tercihe" odaklanmamızı ve mirası unutmamızı istemesine şaşmamalı. Aslında her iki açıdan da o ve partisi kaybetti.

Bazılarımızın şüphelendiği gibi halkın öfkeli, sabırsız, bıkkın ruh hali her zamankinden daha fazla "Muhafazakarları ne pahasına olursa olsun göndermek" için bilinçli bir çabaya dönüştü ve bu da taktik oylama anlamına geliyordu. En azından Muhafazakarlar genel seçimlerde sağın tekeline sahipken uzun süredir bölünmüş olan merkez soldakiler bunu yaptı. Şimdi karşılarında Farage'la başa çıkmaları gerekecek. O, sanki Muhafazakarlara kabahatlerinden dolayı eziyet etmek için gönderilmiş gibi görünen bir demagog. Merhamet dilemeleri boşuna. Cezalandırılıyorlar ve her yönden saldırıya uğruyorlar.

Kamuoyu yoklamalarının yanlış sonuçlar verebileceğini bir an için kabul etmeliyiz ancak bu sandık çıkış anketi son derece yanıltıcıysa, mayıs sonundan bu yana ve muhtemelen daha önce yapılan tüm kamuoyu yoklamaları da yanıltıcıdır. Şimdiki gibi olası bir ezici galibiyette, halkın bilmek istediği tek şey bunun gerçekten doğru olup olmadığıdır.

Doğru. Çoğunluğun 150 ya da 250, hatta daha fazla olması biraz akademik bir konu. Clive Myrie tarafından istihdam durumları kamuoyuna açıklanan talihsiz milletvekilleri, çalışanları ve aileleri hariç.

Çoğu izleyici için bu sadece muazzam bir olay ve pek çok kişinin özlemle beklediği bir şey. Sandık çıkış anketinin biraz şaşmış olabileceği gerçeği bu durumda önemsiz. Sıkı bir yarış olsaydı, bu durum kamuoyu soruşturmasına neden olurdu ancak bu benzersiz ve kolay zafer, kamuoyunda kutlamalara ve Muhafazakar çevrelerde özel bir mutsuzluğa neden oldu. Her şey bitti.


independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU