İspanyol tarihine genel bakış

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

İspanya'da meydana gelen önemli tarihi olaylar, ülkenin Avrupa, Afrika ve Amerika'yı şekillendiren küresel bir emperyal güç olduğu ve onu parçalanmaya yaklaştıran devrimci bir coşku yuvası olduğu dönemleri içeriyordu.

İspanya'nın bulunduğu İber yarımadasının ilk insan sakinleri en az 1,2 milyon yıl önce geldi ve İspanya o zamandan beri sürekli olarak işgal edildi.

İspanya'nın ilk kayıtları yaklaşık 2 bin 250 yıl önce yazıldı ve böylece ilk Pön Savaşları'nın sona ermesinden sonra Kartaca'nın Kuzey Afrika hükümdarlarının gelişiyle İspanyol tarihi başlatıldı.

O zamandan beri, İspanya farklı sahipleri (diğerleri arasında Vizigotlar, Hıristiyanlar, Müslümanlar, İngiltere ve Fransa) tarafından kuruldu ve yeniden düzenlendi ve hem dünya çapında bir emperyal güç hem de işgalci komşularının insafına kalmış bir ulus oldu.

Aşağıda, bugün olduğu güçlü ve müreffeh demokrasinin icat edilmesinde rol oynayan İspanya tarihinde önemli anlar bulunmaktadır.
 

 

İlk Pön Savaşı'nda dövülen Kartaca -veya en azından önde gelen Kartacalılar- dikkatlerini İspanya'ya çevirdi.

Kartaca'nın hükümdarı Hamilcar Barca (MÖ 228'de öldü) İspanya'da bir fetih ve yerleşim kampanyası başlattı ve MÖ 241'de Cartagena'da İspanya'da Kartaca için bir başkent kurdu.

Barca öldükten sonra, Kartaca Hamilcar'ın damadı Hasdrubal tarafından yönetildi ve Hasdrubal yedi yıl sonra, 221'de öldüğünde, Hamilcar'ın oğlu  Hanibal ( MÖ 247-183) savaşa devam etti.

Hannibal daha kuzeye doğru itti, ancak İberya'da kolonileri olan Romalılar ve müttefikleri Marsilya ile darbe aldı.
 

 

Romalılar İkinci Pön Savaşı sırasında Kartacalılarla savaşırken, İspanya iki taraf arasında bir çatışma alanı haline geldi ve her ikisi de İspanyol yerlilerin yardımıyla.

211'den sonra parlak general Scipio Africanus, Kartaca'yı 206'da İspanya'dan atarak ve yüzyıllarca Roma işgaline başlayarak kampanya yürüttü.

Roma'nın İspanya'daki savaşları, bölgede faaliyet gösteren ve kendileri için bir isim yapan çok sayıda komutanla, onlarca yıllık acımasız savaşlar boyunca devam etti.

Ara sıra, savaşlar Roma bilincine çarptı ve Numantia'nın uzun kuşatmasındaki nihai zafer Kartaca'nın yıkımına eşitlendi.

Sonunda, Roma imparatoru Agrippaconcon'terers Cantabrians'ı milattan önce 19'da bıraktı ve Roma'yı tüm yarımadanın hükümdarı bıraktı. 

İspanya'nın Roma kontrolü iç savaş nedeniyle kaos içindeyken (ki bu bir noktada kısa ömürlü bir İspanya İmparatoru üretti), Alman grupları Sueves, Vandals ve Alans işgal etti.

Bunları, 416'da yönetimini uygulamak için önce imparator adına işgal eden ve daha sonra o yüzyılda Sueves'i bastırmak için Vizigotlar izledi; 470'lerde son imparatorluk yerleşim bölgelerine yerleştiler ve ezdiler ve bölgeyi kontrolleri altında bıraktılar.

Vizigotlar 507'de Galya'dan kovulduktan sonra, İspanya, çok az hanedan sürekliliğine sahip olsa da, birleşik bir Vizigot krallığına ev sahipliği yaptı.
 

 

Milattan sonra 711'de, Berberilerden ve Araplardan oluşan bir Müslüman gücü, Vizigot krallığının neredeyse anında çöküşünden yararlanarak Kuzey Afrika'dan İspanya'ya saldırdı (tarihçilerin hala tartıştığı nedenler, "geri olduğu için çöktü" argümanı şimdi kesin olarak reddedildi); birkaç yıl içinde İspanya'nın güneyi ve merkezi Müslümandı, kuzey Hıristiyan kontrolü altında kaldı.

Birçok göçmenin yerleştiği yeni bölgede gelişen bir kültür ortaya çıktı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU