Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD Başkanı Biden seçim yarışından çekilmeyeceğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, seçim yarışından çekilmesine yönelik baskılar ve kendisiyle ilgili eleştirilerle ilgili, "Seçim yarışından çekilmeyeceğim ve kazanacağım." açıklamasında bulundu.

Biden, Wisconsin'de düzenlediği seçim kampanyasında konuştu.

Joe Biden, Donald Trump'la canlı yayın tartışmasının ardından çok sayıda spekülasyon yapıldığını ifade ederek, "Biden ne yapacak diye soruyorlar. İşte size söylüyorum. Seçim yarışından çekilmeyeceğim ve kazanacağım." dedi.

Biden, bazılarının insanların verdiği oyları umursamayarak kendisinin seçim yarışından çekilmesini istediğini belirtti.

Dili sürçen Biden, "Trump'ı 2020'de yeneceğim." diye konuştu.

Yere düşünce kalkması gerektiğini bildiğini söyleyen Biden, "190 dakikalık bir münazaranın 3,5 yıllık yapılan işleri silmesine izin vermem." ifadesini kullandı.

Biden, yaşıyla ilgili eleştirilere de "Başkanlık döneminde başarılar ele ederken çok yaşlı değildim." diyerek karşılık verdi.

"Trump'ı yenmek için de çok yaşlı değilim." diyen Biden, Trump'ın "en büyük yalancı ve en büyük tehdit" olduğunu dile getirdi.

Biden, "Trump sadece hükümlü bir suçlu değil, aynı zamanda tek başına bir suç dalgası." ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi'nden Hollanda maçı öncesi Avusturya'da yaşayan vatandaşlara itidal çağrısı

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, yarın Almanya’nın başkenti Berlin’de 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) çeyrek finalinde Türkiye ile Hollanda arasında yapılacak karşılaşma öncesinde Avusturya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşlara "itidalli" olmaları tavsiyesinde bulundu.

Ceyhun, Türkiye-Hollanda maçının başkent Viyana’daki iki büyük meydanda yayınlanmayacağına işaret ederek, Türk vatandaşlarına bu alanlara gitmemeleri uyarısında bulundu.

Bu karşılaşmada da millilerin maçı kazanacağına inancının tam olduğunun altını çizen Ceyhun, "Hollanda güçlü bir takım, ama Avusturyalı dostlarımız Hollanda’yı yendi. Biz de Avusturyalı dostlarımızla yaptığımız maçı kazandık. Şimdi Hollanda karşısına çıkıyoruz. Soruyorum, biz niye (Avusturya’nın Hollanda’yı mağlup ettiği gibi) 3-2 kazanmayalım." dedi.

Ceyhun, "Özellikle altını çizmek istediğim bir konu var. Avusturya maçında olduğu gibi, bundan önceki Avusturya ile (dostluk müsabakası) Viyana’daki maçta da olduğu gibi, siz vatandaşlarımın, Türkiye kökenli tüm Avusturyalıların, itidalli olacağınızdan en ufak bir şüphem yok." diye konuştu.

Ülkede halihazırda süren huzur ortamının korunmasına çok önem verdiklerini vurgulayan Ceyhun, şunları kaydetti:

Büyük bir ihtimalle kazanacağımız maçın sonrasında, kutlamalarınızı itidalli yapmaya özen gösterin. Neden mi? Onu da şöyle söyleyeyim; hep Avusturyalı dostlarımız diyoruz ya, Avusturyalı dostlarımız bize karşı yenildi. Turnuva dışı kaldılar, doğal olarak onlar hüzünlüler. Artık turnuva ile bir ilişkileri kalmadı. Biz ise kazanan ve sevinen tarafız. Hollanda maçını da kazandığımızda, belki Avusturyalı komşularımızı, dostlarımızı kornalarla, gereksiz gürültü ve patırtı ile çok rahatsız etmemize gerek yok inancındayım. Daha sessiz, daha sakin kutlayabiliriz.

İstanbul ve diğer birçok kentte göktaşı görüntülendi

İstanbul, Ankara ve diğer birçok kentten görülen bir göktaşı düştü. Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı olay anının görüntülerini paylaştı.

Göktaşının tam olarak nereye düştüğü henüz bilinmiyor.


Suriye'nin kuzeyinde Türk bayrağı yakan kişi MİT tarafından yakalandı

Suriye'nin kuzeyinde Türk bayrağına yönelik provokasyonda bulunanlar, Milli İstihbarat Teşkilatının yürüttüğü çalışmayla yakalandı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, 30 Haziran'da Kayseri'de ve bazı illerde mültecilere yönelik olaylar sonrasında Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'yi hedef alan provokasyonlar yaşandı.

Bu olaylar sırasında Türk bayrağına saldıran, Türk güvenlik güçlerine yönelik eylem yapmaya çalışan şüphelilerin yakalanması için Milli İstihbarat Teşkilatı, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıkları ile emniyet güçleri çalışma başlattı.

Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, Suriye'nin El Bab şehrinde Türk bayrağına saldırıda bulunan 17 yaşındaki şüpheli yakalandı.

Türk bayrağı önünde özür dileyerek bayrağı öpen şahıs, "Türk bayrağına saldırdım, çok pişmanım, Türk halkından özür diliyorum." ifadelerini kullandı.

Güvenlik güçleri, şüpheliyi azmettirenlerin de yakalanması için çalışma başlattı.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye yönelik provokasyonlarda yer alan iki şüpheli de verdikleri ifadede, Türkiye'den ve Türk halkından özür diledi.

Yakalanan şüpheli, ifadesinde, "Ben ve kardeşim Kayseri'de yaşanan olaylardan dolayı etkilenerek bu yanlışı yaptık, maksadımız Türk halkını kötülemek değildi. Bizim Türk halkı ile hem dini hem de ırki bağlarımız var. Türk halkı milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türk ordusu bizim hep yanımızda oldu. Tekrar Türk hükümetinden özür diliyorum." dedi.

Şüpheliler, Suriye Geçici Hükümeti dahil birçok kurumun kendileriyle iletişime geçerek hatalı olduklarını belirttiklerini anlattı.

suriye
Fotoğraf: AA

İsrail'de muhalefet lideri Gantz'dan Hamas'la yapılacak her türlü anlaşmaya destek

İsrail'de muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli esirlerin geri getirilmesi için Hamas ile yapılacak her türlü anlaşmayı destekleyeceğini bildirdi.

İsrail ordu radyosunun haberine göre, Gantz, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin Hamas ile yapılması önerilen esir takası anlaşmasının "geniş hatlarını" ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Görüşmede, partisinin İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak her türlü anlaşmaya tam destek vereceğini belirten Gantz, esir takası anlaşmasının onaya sunulması halinde partisinin parlamentoda hükümete destek verebileceğini ifade etti.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu'nun kabineye danışmadan Hamas ile dolaylı esir takası müzakerelerine İsrail'den bir heyet gönderme kararı almasını eleştirerek, kendilerine sormadan tek başına karar vermesi halinde Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Mossad Direktörü David Barnea'nın bugün Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüşmek için Katar'ın başkenti Doha'ya gittiği bildirilmişti.


Birleşik Krallık'ta yeni kabine belli olmaya başladı

İngiltere Kralı 3. Charles tarafından bugün Başbakan olarak görevlendirilen Keir Starmer, ana muhalefetteyken gölge kabinede bulundurduğu isimleri bakanlık görevine getirmeye başladı.

Starmer'ın Başbakanlık görevine gelmesinin ardından kabinede yer alacak isimler birer birer Başbakanlık Ofisi 10 Numara'ya çağrılmaya başlandı.

Bakanlık görevine getirilen isimlerle ilgili açıklamalar Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Yapılan açıklamalara göre Starmer'ın ana muhalefetteyken gölge kabinede bulundurduğu isimler, sorumlu oldukları alanlarda bakanlık görevlerine getirildi.

Buna göre Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığına Angela Rayner, Dışişleri Bakanlığına David Lammy, İçişleri Bakanlığına ise Yvette Cooper getirildi.

Starmer, Savunma Bakanlığına John Healey, Adalet Bakanlığına Shabana Mahmood, Sağlık Bakalığına Wes Streeting, Çalışma Bakanlığına Liz Kendall, Eğitim Bakanlığına ise Bridget Phillipson'ı seçti.

Rachel Reeves, ülkede Maliye Bakanlığına getirilen ilk kadın olurken eski İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyon Bakanı olarak görevlendirildi.

İngiltere Kralı'nın şahsi mülkü olan Lancaster Dükalığının yönetimi ise yine bu alanda gölge bakan olarak görev yapan tecrübeli siyasetçi Pat McFadden'a emanet edildi.

Açıklanan isimlerin tamamının görev aldıkları alanlarda gölge bakan olması dikkati çekti.


Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Enuygun, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası çeyrek finalinde Türkiye ile Hollanda arasında oynanacak maçın Berlin uçak bileti satışlarında büyük bir artışa neden olduğunu bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, maçın Berlin Olimpiyat Stadı'nda yarın oynanacak olması, Türk taraftarların yoğun ilgisini çekti.

Türkiye'nin önde gelen seyahat pazaryeri Enuygun'un verilerine göre, 3 Temmuz’da Berlin uçak bileti satışları bir önceki güne göre yüzde 550 artış gösterdi. Ayrıca, 4 Temmuz’da uçak bileti aramalarında yüzde 200'lük artış kaydedildi.


AK Parti’li Sarıkaya: Çinli Guangzhou Automobile birlikte elektrikli araç üretimi için Togg ile görüşüyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya, Çinli Guangzhou Automobile Group'un birlikte elektrikli otomotiv üretimi yapılması konusunda Togg ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda temmuz ayında Togg'a ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi.

Sırakaya Reuters'a yaptığı açıklamada, Çin ziyareti kapsamında Guangzhou Automobile Group yöneticileri ile de görüştüklerini belirterek, "Bize, TOGG ile bir üretim konusunda görüşmelerinin devam ettiğini ifade ettiler" dedi.

Sırakaya şirketin CEO'sunun kendisine bu kapsamda temmuz ayında Türkiye geleceğini ifade ettiğini söyleyerek, "(Bir üretim tesisi kurulması ile ilgili) görüşmelerin umut ederim o noktaya doğru evrilmesi söz konusu olabilir ama bunu söylemek için erken" dedi.

Önümüzdeki süreçte Çinli yatırımcıların Türkiye'ye daha yoğun bir şekilde geleceği kanısında olduğunu ifade eden Sırakaya, "Dışişleri bakanlığı, enerji bakanlığı ve bizim ziyaretlerimiz... Ayrıca dün de Astana'da Sayın Cumhurbaşkanımız Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü. Bu görüşmeler muhakkak hem siyasi, hem ticari, hem yatırım anlamında sonuç verecektir diye düşünüyorum" dedi. Sırakaya ayrıca, Çin Komünist Partisi'nden üst düzey yetkilileri de bu sene içinde misafir edeceklerini ifade etti.


Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı "gizli tanık" iddianamesi mahkemece kabul edildi

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı "gizli tanık" soruşturması kapsamında 6'sı emniyet mensubu 11 kişi hakkında düzenlenen iddianame, Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca ve Metehan İlkyaz ile Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında iddianame düzenlenerek Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Mahkeme, 11 sanık hakkındaki iddianamenin kabulüne karar vererek ilk duruşma tarihini 18 Temmuz olarak belirledi.


İspanya'da boğa güreşi karşıtları, San Fermin Festivali öncesi gösteri yaptı

İspanya'da insanların boğalarla birlikte sokakta koşturduğu dünyaca ünlü San Fermin Festivali'nin başlamasına bir gün kala, boğa güreşi karşıtı örgütler, Pamplona kentinde gösteri yaptı.

San Fermin Festivali'ne ev sahipliği yapan İspanya'nın kuzeyindeki Pamplona kentinin merkezinde toplanan bir grup boğa güreşi karşıtı dernek temsilcisi, "İşkence artık yeter. Daha fazla boğa güreşine hayır" yazılı pankartlar açtı.

AA-20240705-35060301-35060290-ISPANYADA_BOGA_GURESI_KARSITLARI_SAN_FERMIN_FESTIVALI_ONCESI_GOSTERI_YAPTI.jpg
Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık Kralı III. Charles hükümeti kurma görevini İşçi Partisi lideri Starmer'a verdi

Birleşik Krallık'Ta dün yapılan genel seçimleri kazanan İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Kral 3. Charles tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kral Charles, bir araya geldiği Starmer'a hükümeti kurma görevi verdi.

Görüşmede Starmer'ın eşi Victoria Starmer ile Kral Charles'ın özel danışmanı Clive Alderton da yer aldı.

Kral Charles, Starmer'dan önce ise eski Başbakan Rishi Sunak'la bir araya geldi. Sunak, görüşmede Kral Charles'a istifasını sundu.

Görüşme hakkında Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kral Charles'ın istifayı kabul ettiği bildirildi.

Dün yapılan genel seçimler sonucunda İşçi Partisi, 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokma başarısı kazanırken iktidardaki Muhafazakar Partinin 2019'da 365 olan sandalye sayısı 120'ye geriledi.


Etna'dan sonra Stromboli Yanardağı da faaliyete geçti

Sicilya Adası'nda son birkaç gündür volkanik faaliyetlerin artarak devam ettiği, dün lav ve kül püskürmelerinin en yüksek seviyeye ulaştığı Etna'nın ardından ülkenin güneyindeki bir diğer aktif yanardağ Stromboli'de de volkanik patlamalar meydana geldiği belirtildi. Eolie takımadalarının bir parçası olan Stromboli Adası'ndaki yanardağın dün yoğun şekilde kül ve biraz lav püskürtmeye başladığı, lav ve kaya parçalarının denize düştüğü aktarıldı. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) paylaştığı bilgide, Stromboli Yanardağı’nın püskürttüğü küllerin yaklaşık 2 kilometre yüksekliğe ulaştığı kaydedildi. Başbakanlık Sivil Savunma Depertmanının X platformundan yaptığı paylaşımda, Stromboli'deki yoğun volkanik faaliyet sebebiyle alarm seviyesinin "kırmızı" ile en yüksek düzeye çıkarıldığı duyuruldu.

Sivil Savunma Genel Müdürü Fabrizio Curcio da adada yaşayanların yanardağın etkilerinden korunması ve durumun izlenmesine yönelik adımları değerlendirmek üzere acil durum operasyon komitesini topladığı belirtildi. Diğer yandan, dün gündüz saatlerinde volkanik faaliyetleri en yüksek seviyeye ulaşan Etna Yanardağı'ndan çıkan ve yaklaşık 4,5 kilometre yüksekliğe erişen kül ve duman bulutundan hava ulaşımı da etkilendi. Etna'nın küllerinin Katanya kenti ve Fontanarossa Havalimanı'na ulaştığı, bu nedenle havalimanında uçuşların bu sabah itibariyle tedbir maksatlı durdurulduğu açıklandı.

Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı 3 bin 300 metre, Stromboli Yanardağı ise deniz seviyesinden 920 metre yüksekliğe sahip. Uzmanlar, birbirine yakın coğrafyada bulunan Etna ve Stromboli yanardağlarının bazı ortak özellikleri olsa da volkanik faaliyetlerinin temelde farklı özellikler taşıdığını ve birbirleriyle bağlantılı olmadığını belirtiyor.


Kırgızistan'da iktidarı devirme planı yapan grubun üyeleri yakalandı

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, iktidarı devirme planı yaptığı belirlenen "kriminal" bir grubun üyelerinin yakalandığını duyurdu.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Basın Merkezinden yapılan açıklamada, şiddet yoluyla iktidarı ele geçirme ve kitlesel huzursuzluk yoluyla ülkedeki sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırma planları yapan "kriminal ve yıkıcı" bir grubun engellendiğini bildirdi.

Yapılan soruşturmada söz konusu grubun üyelerinin, "suç ideolojisini destekleyen ve aynı zamanda fanatik şekilde dini ideolojiyi savunan" kişilerden oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, operasyonla yakalan kişilerin evlerinde ve arabalarında el yapımı patlayıcı cihazlar, ateşli silahlar, mühimmat, telsizler, kolluk kuvvetleri üniformaları, insansız hava araçları ve diğer yasaklı yayınlar bulunduğu aktarıldı.


Şanlıurfa'da anız yangınları 2 bin 370 aboneyi elektriksiz bıraktı

Dicle Elektrik, Şanlıurfa'da anız yangınlarında dağıtım hatlarının zarar gördüğünü, bu yüzden 16 mahalledeki 2 bin 370 aboneye elektrik verilemediğini bildirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne elektrik dağıtım hizmeti sunan şirketten yapılan açıklamada, kentte anız yakımı sonucu elektrik hatlarının da zarar gördüğü belirtildi.

Anız yangınları nedeniyle dağıtım hatlarının koptuğu Suruç ilçesinde 11, Harran ilçesinde ise 5 mahalleyi elektriksiz kaldığı aktarılan açıklamada, "Tarlalardan geçen dağıtım hattı, yükselen alevlerin etkisi ile hatlarda hasara neden oldu. İki ilçede toplam 2 bin 370 abone elektrik hizmeti alamadı. Ekipler, söz konusu mahallelerde bakım ve onarım çalışması yaptı. Dağıtım şirketi, hatlarda hasara neden olarak abonelerinin elektriksiz kalmasına neden olan anız yakanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu" ifadeleri kullanıldı.  Açıklamada, bir süre önce de Akçakale ilçesinde anız yakımı nedeniyle 20 mahalleye elektrik verilemediği hatırlatıldı.


Mossad Direktörü Barnea, esir takası önerisini görüşmek için Doha'ya gitti

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüşmek için Katar'ın başkenti Doha'ya gittiği bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, Doha'ya giden Barnea'nın Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşeceği belirtildi. Barnea ile Al Sani'nin görüşmesinde İsrail ile Hamas arasında esir takası konusunda gündeme gelen önerinin ele alınacağı ifade edildi. Haberde, Barnea'nın Doha ziyaretinde müzakere heyetinde yer alan İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kayıp kişiler ve esirlerden sorumlu komutan Nitzan Alon'un yer almamasına dikkati çekildi.

Mossad'dan 3 Temmuz'da yapılan yazılı açıklamada, esir takası müzakerelerinde arabuluculuk yapan tarafların, Hamas'ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı İsrailli müzakere ekibine ilettiği duyurulmuştu. Netanyahu, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası anlaşmasına varılması için yapılacak müzakerelere İsrail'den bir heyet göndermeyi kararlaştırdığını duyurmuştu.


ÖSYM Başkanı Ersoy, YKS'nin en genç ve en yaşlı adaylarını ağırladı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren 85 yaşındaki en yaşlı aday Mustafa Taşbaş ve 15 yaşındaki en genç aday Elif Koçak ile bir araya geldi. Ersoy, ÖSYM'de gerçekleşen görüşmede, adayları tebrik etti. ÖSYM'nin bu yıl 50'nci yılını kutladığını, YKS'ye katılan en genç ve en yaşlı aday buluşmasını da geçen yıldan itibaren geleneksel hale getirdiklerini anımsatan Ersoy, "Okumanın yaşı olmaması, herkese teşvik olması anlamında bu buluşmalarımızı yapıyoruz" ifadesini kullandı. Sınavın optik okumalar kısmının tamamlandığını söyleyen Ersoy, “17 Temmuz gibi de bu sınavın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız” dedi  Adana Sarıçam Ulubey Ortaokulu'nda sınava giren 15 yaşındaki en genç aday Elif Koçak, ÖSYM Başkanı Ersoy'un "Nasıl geçti sınav?" sorusu üzerine şunları söyledi:

Sınav güzel geçti. Ama bu sınavda önceliğim bir yeri kazanmak değil. O ortamı, o atmosferi yaşamak için girdim. Çünkü ben bu sene YKS'ye fazla çalışamadım. Önceliğim lisemi bitirmekti, açıköğretimden lisemi okudum. Lise kredilerimi neredeyse tamamladım, inşallah bu sene mezun olacağım. Hedefim, nükleer tıp fiziği. İstanbul Cerrahpaşa istiyorum, inşallah gelir.

 "Büyüklerine saygı göstersinler, okusunlar"

Konya Karatay Mevlana Kız İmam Hatip Lisesi'nde sınava giren 85 yaşındaki en yaşlı aday Mustafa Taşbaş ise sınavının iyi geçtiğini dile getirdi. ÖSYM Başkanı Ersoy'un hedefini, gençlere tavsiyesini sorduğu Taşbaş, bilgisayarla ilgili bir bölümde eğitim almak istediğini aktardı. Taşbaş, gençlere de "Büyüklere saygı göstersinler, okusunlar." tavsiyesinde bulundu.


Galatasaray-Fenerbahçe derbisi sonrasındaki olaylara ilişkin Ali Koç İfade verdi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 19 Mayıs'taki Galatasaray-Fenerbahçe müsabakasının ardından yaşanan ve stadyum müdürü Ali Çelikkıran'ın darbedildiği olaylara ilişkin soruşturması sürüyor.

Soruşturma kapsamında Ali Koç bugün ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Burada Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nda ifadesi alınan Koç, işlemlerinin ardından adliyeden ayrıldı. Adliyenin güvenlik personelinin ise basın mensupları görüntü almaması için tedbirleri artırarak savcılığın bulunduğu katlara girişlere bariyerler koyduğu görüldü.


Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 6 maden ocağı imha edildi

Zonguldak Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, ruhsatsız işletilen maden ocaklarına yönelik İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince çalışma yürütüldü. Ruhsatsız işletildiği belirlenen 6 maden ocağında 4 vinç, 4 vagon, 105 metre ray ve 16 ton kömür ele geçirildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekiplerince maden ocaklarının imhası gerçekleştirildi. Ele geçirilen malzemeler, ocakların orman sınırları içerisinde yer alması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.


Rusya, ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçağını Rus uçağına tehlikeli şekilde yaklaşmakla suçladı

Rus ordusu, Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyona ait bir Typhoon savaş uçağını Humus vilayeti üzerinde bir Rus An-30 askeri uçağına tehlikeli bir şekilde yaklaşmakla suçladı.

TASS haber ajansında yer alan ve Rus ordusuna dayandırılan habere göre, Rus pilot çarpışmayı önlemek için gerekli tedbirleri aldı.

Olayın çarşamba günü meydana geldiği bildirildi.


Yatırım teşvikle yapılan Çin menşeli oto ithalatı ek mali yükümlülükten muaf olacak

Cumhurbaşkanı kararıyla 7 Haziran'da Çin menşeli oto ithalatına getirilen ve sonraki kararla "ek mali yükümlülük" olarak nitelenen yüzde 40 veya 7 bin dolar ek vergiye ilişkin düzenleme yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ithalatta ilave gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin kararda değişiklik yapan kararda değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, uygulanan söz konusu ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Karar bugün yürürlüğe girdi.


IŞİD’e yönelik "Bozdoğan-48" operasyonlarında 45 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, il emniyet müdürlüklerince Ankara, Antalya, Aydın, Düzce, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Sakarya ve Şanlıurfa'da IŞİD’e yönelik operasyonlar düzenlendiğini belirtti.

Operasyonlarda 45 şüphelinin yakalandığını bildiren Yerlikaya, çok miktarda döviz ve Türk Lirası ile çok sayıda dijital materyale de el konulduğunu kaydetti. Yerlikaya, operasyonları gerçekleştiren polisleri tebrik ederek, "Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle" ifadelerini kullandı.


Etna yanardağı lav ve kül püskürtmeye başladı

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Sicilya Adası’nda bulunan yaklaşık 3 bin 300 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı'nda son birkaç gündür görülen volkanik hareketlilikte artış meydana geldi.

Yanardağın özellikle "Voragine" adlı kraterinde hareketlilik gözlendi. Bu kraterden güçlü şekilde lav ve kül püskürmeye başladı. Ayrıca "Voragine" kraterinden "Yeni" krater olarak anılan diğer kratere doğru lav akışı oldu.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) Katanya'daki bölge ofisinin tahminlerine göre, Etna’nın püskürttüğü küller yaklaşık 4,5 kilometre yüksekliğe ulaştı ve güneydoğu yönünde ilerledi.

Kül bulutları dolayısıyla INGV'nin bölgeden geçen uçaklar için "kırmızı" kodlu uyarı mesajı paylaştığı bildirildi.

Başbakanlık'a bağlı Sivil Savunma Departmanı da Etna Yanardağı’ndaki volkanik hareketlilik dolayısıyla "sarı" kodlu uyarı verdi.

Etna'daki kül ve lav püskürtme gibi volkanik faaliyetlerin Katanya ve çevre kentlerden de görülebildiği, ayrıca Katanya’ya kül yağdığı kaydedildi.

Kıta Avrupası'nın en yüksek aktif yanardağı olma özelliği taşıyan Etna Yanardağı, son olarak Aralık 2023'te bu denli güçlü şekilde kül ve lav püskürtmüştü.


İçişleri Bakanlığından, "Sultanbeyli'de ayaklanma çıkarmaya başlayacağız" paylaşımına ilişkin açıklama

İçişleri Bakanlığı, bir sosyal medya hesabından "Saat 19.00-20.00 arası Sultanbeyli'de ayaklanma çıkarmaya başlayacağız" şeklinde paylaşım yaptığı tespit edilen 14 yaşındaki E.P. hakkında gerekli işlemin yapıldığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca yürütülen çalışmalarda "Ayaklanış#Türkiye" rumuzlu bir sosyal medya hesabından bugün, "Saat 19.00-20.00 arası Sultanbeyli'de ayaklanma çıkarmaya başlayacağız" şeklinde paylaşım yapıldığının görüldüğü belirtildi.

Yapılan incelemede sosyal medya hesabının yöneticisinin 14 yaşındaki E.P. olduğu tespit edildiğinin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

Aynı hesaptan geçici koruma altındaki Suriyelilerin kimlik bilgilerinin paylaşıldığı da anlaşılmıştır. E.P'ye, İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından gerekli işlem yapılmıştır. Ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlere, provokasyonlarına çocukları alet etmek isteyenleri tek tek yakalayıp adalete teslim edeceğiz. Konuya ilişkin soruşturma geniş çaplı yürütülmektedir.


Yemen'deki Husiler: ABD ve İngiltere Hudeyde'ye 3 saldırı düzenledi

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ile İngiltere'nin, ülkenin batısındaki El-Hudeyde kentine 3 saldırı düzenlediğini duyurdu.

Husilere bağlı "El-Mesira" televizyonunda yayınlanan haberde, ABD ile İngiltere'nin, Hudeyde'nin El-Lihye ilçesine 2 hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

ABD ve İngiltere'nin, Hudeyde'nin Beyt el-Fakih ilçesine bağlı El-Cah bölgesine de bir hava saldırısı düzenlediği aktarıldı.

Haberde, söz konusu saldırılar ve sonuçlarına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU