Roger Waters, ABD ve Birleşik Krallık'a yüklendi: "Assange'a zulmettiler"

"Hukukun üstünlüğüne zerre kadar değer vermiyorlar"

Waters, RT'ye söyleşisinde Batı'nın müdahalesi nedeniyle Rusya-Ukrayna savaşının tehlikeli hal aldığını da belirtti (Reuters)

Britanyalı progresif rock grubu Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters, Julian Assange'ın hukuk mücadelesiyle ilgili yorumlarını paylaştı.

Waters, Rus devletine ait medya kuruluşu RT'ye verdiği söyleşide, WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın yıllardır "acımasız bir zulme maruz kaldığını" söyledi. 

80 yaşındaki müzisyen, pazartesi günü yayımlanan söyleşide ABD ve Birleşik Krallık'a (BK) yüklenerek şu ifadeleri kullandı: 

Hem ABD hem de BK tarafından Assange'a yapılan muamele kesinlikle dehşet verici. Assange'a yönelik tutumlarıyla, hukukun üstünlüğüne zerre kadar değer vermediklerini dünyanın geri kalanına çok açık ve net şekilde itiraf ettiler.

Washington'ın savunduğu "kurallara dayalı düzeni" aslında kendi iradesini başkalarına dayatmak için kullandığını belirten duayen sanatçı, BK'nin de bunun bir parçası haline geldiğini söyledi. 

Waters, Assange'ın yıllardır süren hukuki mücadelesinin Washington'ın işlediği suçlar nedeniyle adaletten kaçmak için her yola başvuracağını gösterdiğini ifade etti.

Hukuki süreci uzun süredir takip eden müzisyen, 2021'deki açıklamasında "Assange'ı hapse atan bu pisliklere edecek küfrüm kalmadı" demişti. 

Assange'ın dava süreci

WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamasıyla gündem olmuştu. 

ABD, bunun üzerine gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veritabanlarına sızmak için komplo kurmak da dahil 18 suçlamayla Assange hakkında hukuki süreç başlatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmıştı. Bunun ardından "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne sevk edilmişti.

Dönemin BK İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. 

Ancak Assange'ın avukatları, 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunmuştu. Mahkeme, ABD tarafından bazı güvenceler verilmezse Assange'ın iade edilmeyeceğini bildirmişti.

Washington'ın sağladığı güvencelerin Britanya mahkemeleri tarafından yeterli görülmemesiyle Assange'ın temyiz davası işleme alınmıştı. 
 


Bunun ardından ABD Adalet Bakanlığı'yla yapılan anlaşma sonucu Assange, 25 Haziran'da Londra'daki hapishaneden ayrılarak duruşma için özel uçakla ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'ne gitmişti.

52 yaşındaki Assange'ın mahkemede, "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul ettikten sonra 62 ay hapis cezasına çarptırılması kararlaştırılmış ancak anlaşma kapsamında BK'de hapishanede kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmıştı. Duruşma sonrasında Assange, memleketi Avustralya'ya dönmüştü.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU