PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 30 Haziran 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 

Moritanya yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Moritanya İslam Cumhuriyeti'ndeki 4,5 milyon kayıtlı seçmen yeni cumhurbaşkanını seçmek için 29 Haziran'da sandık başına gitti.

Görevdeki cumhurbaşkanı Mohamed Ould Cheikh El Ghazouani de dahil olmak üzere yedi aday yarışıyor.

59 yaşındaki Biram Dah Abeid, cumhurbaşkanının en güçlü rakibi olarak görülüyor. İnsan hakları aktivisti olan Biram, 2019 seçimlerinde aday olmuş ve yüzde 18 oy oranıyla seçimlerde ikinci olmuştu.

2019'da Mohamed Ould, Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Abdel Aziz'in yerine yüzde 52 oyla cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı.

Abdel Aziz, darbeyle başa gelmiş ve ülkeyi 10 yıl yönetmişti. 1978'den 2008'e kadar bir dizi darbe yaşayan Moritanya, 1960'taki bağımsızlığından bu yana 2019 yılında ilk kez barışçıl bir seçim yaşadı.

BM raporuna göre, 1981'de köleliği kaldırmasına rağmen, ülkenin bazı bölgelerinde bazı kölelik biçimlerinin devam ettiği bildiriliyor.

Bu seçim kölelik konularını ülke gündeminden kaldırmak ve askerin siyasi etkisi azaltmak için önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.


Kenya'daki protestolar sonrası hükümet geri adım attı

Kenya'nın başkenti Nairobi'de 26 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan şiddetli protestoların ardından hükümet geri adım atarak, vergilerin artırılmasını öngören tasarıyı geri çekti.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto yaptığı açıklamada, vergilerin artırılmasını öngören tartışmalı tasarıyı imzalamayacağını duyurdu.

Kenya hükümetine yönelik son yılların en büyük başkaldırısı olarak nitelendirilen olaylarda, eylemciler parlamento binasını bastı, şiddetli çatışmalar yaşandı. 

Hükümetin borçların ödenmesi için kaynak yaratılması gerektiğini söyleyerek savunduğu tasarı, halk tarafından milyonlarca insanın geçim sıkıntısı çekmesine neden olacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Protestoları bastırmak için orduyu görevlendiren Başkan Ruto, protestocuların eylemlerini "vatan hainliği" olarak nitelendirdi.

Kenya'daki genç nüfus, başkanın kendisi de dahil olmak üzere politikacıların lüks yaşam tarzlarından rahatsız.

Kendisini mütevazı bir geçmişe sahip biri olarak gösteren ve gençlerin desteğiyle iktidarı kazanan Ruto, gençler tarafından "dolandırıcı" olarak nitelendiriliyor.

Kenya Başkan Yardımcısı Rigathi Gachagua, Ruto'nun geri adım atmasının ardından yaptığı açıklamada, hükümetin sadece iki yıl içinde nasıl bu kadar gözden düştüğünü merak ettiğini söyledi ve "Kenya halkının sevgilisiydik" diye ekledi.


Kenya, Haiti'ye 400 kişilik polis gücü gönderdi

Kenya'nın, kaos ve şiddet olaylarının durdurulması amacıyla Haiti'ye gönderdiği 400 kişilik polis gücü Karayip ülkesine vardı.

Haiti Başbakanı Garry Conille yaptığı açıklamada, "Haiti hükümeti ve halkı, bu çok uluslu misyonun ülkemize gelmesinden mutluluk duyuyor. Yeniden demokrasiye dönüş ve ülkenin istikrara kavuşmasına katkı sunacak bir görev olmasını umuyoruz. Yaşasın halklar arasındaki dayanışma" ifadelerini kullandı. 

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına neden olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, kaçırma olayları ve şiddetin artmasıyla son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.

Ülkede silahlı grupların çatışmaları nedeniyle Nisan 2022'den bu yana yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Çetelerin yol açtığı şiddet olayları ve binlerce kişinin evlerinden olmasının ardından Haitili yetkililerin talebiyle Ekim 2023'te Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Haiti Ulusal Polisini desteklemek üzere bir misyon gönderilmesini kararlaştırmıştı.


Afrika Boynuzu Barış Konferansı Çin'de düzenlendi

İkinci Afrika Boynuzu Barış Konferansı, Çin'in başkenti Pekin'de toplandı. Etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı Chen Xiaodong, Dışişleri Bakanlığı'ndan Afrika Boynuzu Özel Elçisi Xue Bing, Etiyopya, Cibuti, Kenya, Somali, Güney Sudan, Sudan ve Uganda dışişleri bakanlıklarından üst düzey yetkililer ve diplomatlar katıldı.

Chen, "Çin, somut eylemler yoluyla bölgesel barış ve kalkınmayı desteklemek için 'güvenlik, kalkınma ve yönetişim' olmak üzere üç ana hedefe odaklanarak Afrika Boynuzu'ndaki ülkelerle el ele çalıştı" dedi.

Tüm taraflar ikili işbirliğini ilerletmek için barış, güvenlik, kalkınma, işbirliği ve yönetişim olmak üzere beş alana odaklanma konusunda uzlaşıya vardı.

Afrika Boynuzu Barış Konferansı, Çin'in 2022 yılında Afrika Boynuzu'ndaki barış ve kalkınma sürecine yardımcı olmak için önerdiği bir çözüm önerisi. Bölgedeki ekonomik ve güvenlik sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor. 


ABD, Kenya'yı “NATO Üyesi Olmayan Önemli Müttefik” ilan etti

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kenya, ABD'nin NATO Dışı Önemli Müttefiki ilan edildi.

Kenya, böylelikle "NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik" ünvanını alan ilk Sahra Altı Afrika ülkesi oldu.

Açıklamada ayrıca Kenya'nın, IŞİD terör örgütünün yanı sıra Doğu Afrika'daki Eş-Şebab ile mücadeledeki çabalarına, Ukrayna'ya desteği ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Haiti'ye güvenlik gücü konuşlandırma çabaları da dahil ABD'nin ulusal güvenlik önceliklerine verdiği desteğe işaret edildi. Washington'ın bu hamlesinin bölgede artan Rus ve Çin etkisine karşı olduğu belirtiliyor. 

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU