Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Gerger'in iki köyüne doğru ilerleyen yangın söndürülemedi: Yurttaşlar acil olarak gece görüşlü helikopter istiyor

Adıyaman’ın Gerger ilçesinin Güngörmüş ve Nakış’lı köylerine doğru giden yangın hala kontrol altına alınamadı. Gün içinde çıkan angın, yurttaşların müdahalesi sonucu kontrol altına alınırken, aynı yerde bu sabah saatlerinde yeniden başladı. Yurttaşlar yangını söndürmek için müdahalede bulunsa da bölgenin aşırı rüzgarlı oluşu sebebiyle yangın giderek yayılmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin dağlık alana girememesi nedeniyle yurttaşlar, sosyal medya hesaplarından bölgeye helikopter sevk edilmesi talebinde bulundu. 


İsrail, Nuseyrat Kampı'ndaki Sivil Savunma Merkezini hedef aldı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'ndaki Sivil Savunma Merkezini hedef aldı. Düzenlenen saldırıda aralarında sivil savunma çalışanlarının da olduğu yaralılar, Deyr Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.


4 AB üyesi ülkeden Rusya ve Belarus sınırına savunma hattı inşa edilmesi çağrısı

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya, Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya ve Belarus ile paylaştıkları sınır boyunca 700 kilometrelik bir savunma hattı inşa edilmesini talep etti. Polonya'nın PAP haber ajansına göre, AB üyesi Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya liderleri, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e AB sınırlarının askeri ve sivil olarak korunmasını amaçlayan savunma hattına ilişkin mektup gönderdi. Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ve Letonya Başbakanı Evika Silina tarafından imzalanan mektupta, ilgili ülkelerin Rusya ve Belarus ile paylaştıkları sınır boyunca 700 kilometrelik bir savunma hattı inşa edilmesi talebinde bulunuldu. Mektupta, projenin ölçeği ve maliyeti nedeniyle AB tarafından hem siyasi hem de mali olarak desteklenmesi gerektiği belirtilerek, "AB sınırının askeri ve sivil olarak korunması için olağanüstü tedbirler alınmalıdır." ifadelerine yer verildi.


İnsan kaçakçılığı suçlanan tuğgeneral, Şanlıurfa’da tutuklandı

Suriye sınırında makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan emekli tuğgeneral tutuklandı. Makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarının ardından emekliye sevk edilen ve Ankara'da gözaltına alındıktan sonra dün soruşturmanın yürütüldüğü Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine getirilen B.Ç, İlçe Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki işlemleri sonrası mahkemeye çıkarılan B.Ç. tutuklandı.


ABD Dışişleri Bakanlığı: Eylem Tok ve oğlu Türkiye'ye iade edilsin

İstanbul'da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’un Türkiye'ye iadesine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan adım geldi. VOA Türkçe'nin haberine göre; bakanlık, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için savcılığa yazı gönderdi. Mahkeme dosyasında yer alan yazıda şu ifadeler yer aldı:

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden gayrı resmi olarak alınan yeni bilgilere dayanarak Eylem Tok'un iadesiyle ilgili 2 suçun da ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını tespit etti. Başlangıçta bakanlık yalnızca suçluyu koruma suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiğini değerlendiriyordu. Ancak, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgiler, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılması gerektiğini gösterdi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu suçları iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Eylem Tok'un yargılandığı John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney’e hitaben dosyaya eklenen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanaldan Bakanlığa sunmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye'nin orijinal talebindeki her 2 suçun da iade anlaşması çerçevesinde olduğunu belirten yeni bir deklarasyon imzalamayı öngördüğü belirtildi.


İzmir'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

İzmir'in Bornova ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Şahin Tepesi mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye 2 uçak, 2 helikopter, 5 arazöz, 1 su ikmal aracı ve 1 dozer sevk edildi. Orman Bölge Müdürlüğü, saat 17.41'de çıkan yangına ilk müdahalenin 17.50'de gerçekleştirildiğini aktardı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.


Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın cenazesi Düzce'de defnedildi

Ankara'da bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın cenazesi Düzce'nin Akçakoca ilçesinde toprağa verildi. Yakış'ın cenazesi, yakınları tarafından teslim alındıktan sonra Akçakoca Merkez Camisi'ne getirildi. Burada düzenlenen cenaze töreninde helallik istendi. İkindi vakti kılınan namazın ardından cenaze, Osmaniye Mezarlığı'nda defnedildi. Cenaze törenine, Yakış'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Düzce Valisi Selçuk Aslan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, AK Parti İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 

Düzce'de 1938 yılında doğan Yakış, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Farklı ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği görevlerinde bulunan Yakış, 2002'de Düzce'den milletvekili seçildi. Yakış, 19 Kasım 2002-14 Mart 2003 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Fransızca, İngilizce ve Arapça bilen Yakış, evli ve bir çocuk babasıydı.


İzmir'de yeni banka dolandırıcılığı iddiası: Banka'dan adı geçen çalışanla ilgili "kanser tedavisi görüyor" açıklaması geldi

İzmir'de özel bir bankanın şube müdürü ile bir döviz bürosu sahibi hakkında "nitelikli dolandırıcılık" ve "zimmet" suçlaması yapıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 iş insanı ile Karşıyaka Spor Kulübünün 3 yöneticisinin dolandırıldıkları şikayeti üzerine, özel bir bankanın şube müdürü H.Ö. ve Karşıyaka'daki bir döviz bürosu sahibi S.Ç. hakkında "nitelikli dolandırıcılık" ve "zimmet" iddiasıyla gözaltı kararı verdi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, banka şubesinde incelemede bulundu.

H.Ö.'nün mağdurlardan bazılarına "kur korumalı mevduat ile altın hesabında değerlendireceğini", bazılarına ise "fiziki altın alacağını" söyleyerek topladığı parayı döviz bürosuna aktardığı iddia edildi. Şüphelilerin 5 kişiyi 200 milyon lira dolandırdığı öne sürüldü. Polis, şüphelilerden S.Ç'yi Karşıyaka ilçesindeki iş yerinde gözaltına aldı. Şüpheli ifadesi alınmak üzere Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

Öte yandan banka yetkilileri şube müdürünün kısa süre önce kanser hastalığı nedeniyle annesini kaybettiğini ve kendisinin de kanser tedavisi gördüğünü belirterek dolandırıcılık iddiasıyla ilgili bankanın teftiş kurulununun incelemelerini sürdürdüğünü ifade ettiler. Yetkililer savcılıkla birlikte çalıştıklarını belirterek şube müdürünün hastanede tedavi altında bulunduğunu ve firar durumunun olmadığını söylediler.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karisi ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.


ABD ve Rusya'dan vatandaşlarına Lübnan'a seyahat uyarısı

ABD ve Rusya, vatandaşlarına Lübnan'a gitmemeleri için seyahat uyarısında bulundu.

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Lübnan için güncel seyahat uyarısının incelenmesi çağrısı yapıldı. Lübnan'da "Güvenlik ortamı karmaşık olmaya devam ediyor ve hızla değişebiliyor." ifadesi kullanılan açıklamada, Lübnan'daki ABD vatandaşlarına Lübnan'ın güneyine (İsrail sınırı) ve Lübnan-Suriye sınır hattına veya mülteci kamplarına gitmeme çağrısında bulunuldu.

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Rudakov da "Rusya 24" televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Rus vatandaşlarının Lübnan seyahatlerini mümkünse ertelemeleri" önerisinde bulundu.

Lübnan'da yaşayan Ruslarla sürekli temas halinde olduklarını belirten Rudakov, "Durumu yakından takip etmeye devam ediyoruz ve tüm vatandaşlarımıza şu tavsiyede bulunuyoruz; eğer endişeliyseler veya herhangi bir şeyden korkuyorlarsa, Beyrut Havalimanı üzerinden Lübnan'dan ayrılmak mümkünken mevcut doğal fırsatları değerlendirmenin vaktidir" dedi.

Makedonya, Kanada Almanya ve Hollanda, vatandaşlarına "Lübnan'dan ayrılmaları" çağrısında bulunmuştu. Kuveyt de 21 Haziran'da vatandaşlarına Lübnan'a gitmeme çağrısı yapmıştı.


İsrail'in 265 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 265 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 47 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 52 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 765'e, yaralananların sayısının da 86 bin 429'a yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Rusya: Ukrayna’da Batılı savaş uçaklarının konuşlandırılacağı tesisleri vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı, füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna’da Batılı ülkelere ait savaş uçaklarının konuşlandırılacağı havalimanı altyapılarının ve tesislerin vurulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askeri güçlerinin, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki faaliyetlerine ilişkin bilgiye yer verildi. Ukrayna’ya yönelik bu sabah bir saldırı gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, “Saldırıda, denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli ve uzun menzilli füzelerin yanı sıra Kinjal aerobalistik hipersonik füze ve İHA’lar kullanıldı” denildi. Saldırıda, hedeflenen tüm tesislerin vurulduğuna işaret edilen açıklamada, “Saldırıyla Ukrayna’da Batılı ülkelere ait savaş uçaklarının konuşlandırılacağı havalimanı altyapıları ve tesisler hedef alındı. Saldırılar amacına ulaşmıştır” ifadeleri kullanıldı.


Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna Barış Zirvesi ortak bildirisinden çıkarıldı

Fener Rum Patrikhanesi, 15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'de yapılan Ukrayna Barış Zirvesi sonrası kamuoyuyla paylaşılan ortak bildiriden çıkarıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Patrikhane, zirveden günler sonra eklendiği Ukrayna Barış Zirvesi ortak bildirisinden, Türkiye'nin tepki göstermesi sonucu çıkarıldı.

Türkiye'nin ortak bildiriye eklendiği anda listede yer almayan Fener Rum Patrikhanesi, listeye toplantının bitiminden günler sonra eklenmişti. Dışişleri Bakanlığının tepkisi üzerine İsviçre ve Ukrayna makamları, yeni bir liste yayımlayarak Fener Rum Patrikhanesinin ismini listeden çıkardı.

Ayrıca 16 Haziran'da gıda güvenliği konulu panele moderatörlük yapması beklenen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantıya, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) de davet edildiğini öğrenmesi üzerine ana oturumdaki konuşmasının ardından diğer faaliyetlere katılmadan Türkiye'ye geri döndü.


ABD, Assange'ı ortaklarının, müttefiklerinin ve diplomatlarının hayatlarını riske atmakla suçladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı anlaşma uyarınca "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul edip serbest kalan Julian Assange'ın, Wikileaks'te paylaştıklarıyla "ortaklarının, müttefiklerinin ve diplomatlarının özellikle de Afganistan ve Irak gibi tehlikeli yerlerde görev yapanların hayatlarını riske attığını" söyledi.

Miller, günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. Wikileaks'in paylaşımlara başlamadan önce hassas diplomatik isimleri ayıklamamasına atıfta bulunan Miller, Assange'ın "bunları dünyanın görmesi için oraya attığını" ileri sürdü. Miller, Assange'ın ABD'ye verdiği zarara işaret ederek "Yayımladıkları belgeler, Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olan ve aralarında muhalefet liderlerinin, dünyanın dört bir yanındaki insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu ve kamuoyuna açıklandıkları için pozisyonları tehlikeye giren kişilerin kimlik bilgilerini içeriyordu. Amerikan personelinin ilişki kurma ve samimi görüşmeler yapma kabiliyetini de azalttı." ifadelerini kullandı. Assange'ı "sarhoş şoförlere" benzeten Miller, "Eğer sokakta sarhoş şekilde araba kullanırsanız ve alkollü araç kullanmaktan kenara çekilirseniz, başka bir arabaya çarpıp birini öldürmemiş olmanız, sizi pervasız davranışlarınızdan ve vatandaşlarınızı soktuğunuz tehlikeden kurtarmaz. Aynı ilke burada da geçerlidir." diye konuştu.


Reuters: ABD, İsrail'e ağır bombaların sevkiyatını durdurmaya devam ediyor

A BD'li üst düzey bir yetkili, ülkesinin İsrail'e ağır mühimmat yardımını gözden geçirmeye devam ettiğini ve bu kapsamda tahribat gücü yüksek bombalardan oluşan tek bir sevkiyatın askıya alınmış şekilde durduğunu ifade etti. Hamas'ın geçen yıl düzenlediği saldırının ardından 2 milyondan fazla Filistinli'nin yaşadığı Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü yerle bir eden İsrail'e, ABD'den ağır bomba sevkiyatı Filistinli sivil ölümlerinin artacağı gerekçesiyle mayıs ayında askıya alındı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında dün yapılan görüşme hakkında gazetecilere bilgi veren yetkili, ağır bomba sevkiyatı konusunda "Çözüm bulmak için görüşüyoruz. Ancak bu sevkiyat hakkında Başkan (Biden'ın) ifade ettiği endişeler var ve bunlar son derece geçerli endişeler" dedi. ABD'li yetkili Hamas ile eş zamanlı olarak Lübnan sınırında Hizbullah ile çatışmakta olan İsrail'e ağır bomba dışındaki mühimmat sevkiyatının devam edeceğini ifade etti.


Harry Potter'ın ilk baskısı için yapılan çizim 1,9 milyon dolara alıcı buldu

Dünya'da satış rekorları kıran serinin ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın ilk baskısı için yapılan orijinal suluboya çizimi, 1,9 milyon dolarla "şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli Harry Potter eseri" oldu.

BBC'nin haberine göre, müzayede evi "Sotheby's"ten yapılan açıklamada, eserin 400 ila 600 bin dolara alıcı bulunmasının beklendiği bildirildi. Açık artırmanın 10 dakikada sona erdiği belirtilen açıklamada, Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın ilk baskısı için yapılan orijinal suluboya çiziminin 1,9 milyon dolara satıldığı ifade edildi. Açıklamada, müzayedede alıcı bulan eserin "şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli Harry Potter eseri" olduğu kaydedildi.

üzöaüzöa.JPG
Fotoğraf: Sotheby's

İkinci elde araçlarda “6 ay ve 6 bin  km” uygulaması yıl sonuna kadar uzatıldı

İkinci el araç ticaretinde taşıtların ilk tescil tarihinden 6 ay ve 6 bin km geçmeden satılamaması uygulaması yıl sonuna kadar uzatıldı.

Otomobil, arazi taşıtları ve motosiklet için geçerli olan uygulama otomotiv piyasasında fiyatların keskin tırmanmasına yol açan stokçuluk ve spekülatif fiyat oluşumlarını önlemek için 2022 yılında başlatılmıştı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, düzenleme ile "Sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmiş, sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkân sağlanmış ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri ortadan kaldırılmıştır" denildi


"Narkoçelik-24" operasyonlarında 83 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhuriyet başsavcılıkları, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Bingöl, Diyarbakır, İstanbul, Aydın, Erzurum, Ankara, Van, Mersin, Kırklareli ve Gaziantep'te operasyonlar düzenlendiğini belirtti.

Operasyonlarda 911 kilogram uyuşturucu, 10 milyon 995 bin kök kenevir ve kök skunk ile 13 bin uyuşturucu hap ele geçirildiği bilgisini veren Yerlikaya, operasyonlarda yakalanan 83 zehir taciri ve sokak satıcısından 28'inin tutuklandığını, 17'sine adli kontrol kararı verildiğini, 5'nin de işlemlerinin sürdüğünü kaydetti. Bakan Yerlikaya, "Ülkemizi zehir tacirlerinden ve sokak satıcılarından temizlemeye kararlıyız. Aydınlık geleceğimiz olan gençlerimizi zehirlemelerine asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.


Bahçelievler’de 4 katlı bina çöktü

İstanbul, Bahçelievler'de Zafer Mahallesi Yadigar Sokak’ta bulunan 4 katlı bina sebebi bilinmeyen nedenle çöktü. Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda emniyet, itfaiye, AFAD ve sağlık ekibi sevk edildi. AFAD ekipleri bina enkazında arama faaliyetlerini sürdürüyor.çİstanbul Valiliği, yaptığı açıklamada, binanın 1980 yılında yapıldığını ifade ederek şunları kaydetti:

Ekiplerin olay yerinde yaptığı incelemede olayda ölen, yaralanan ya da enkaz altında kalanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Çöken binanın çevresindeki binalar tedbir amaçlı boşaltılmış olup, olay yerinde gerekli güvenlik önlemleri de alınmıştır.


Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem

Ege Denizi, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Ege Denizi, Gökçeada açıklarında saat 22.50'de 4,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 15,3 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Çanakale Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 22.50'de, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi Ege Denizi açıklarında 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatılarak, "Yapılan taramalara göre herhangi bir olumsuz durum olmamıştır. Geçmiş olsun dileklerimizle kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU