Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Papa Franciscus gelecek yıl Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söyledi: Bu yapmayı kalpten istediğim bir seyahat

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, gelecek yıl Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini bildirdi. Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre, Papa, Roma'da yarın kutlanacak Aziz Petrus ve Aziz Pavlus dini bayramı dolayısıyla bu sabah Fener Rum Patrikhanesi'nden bir heyeti kabul etti. Papa Franciscus, kabulde yaptığı konuşmada, gelecek yıl Birinci İznik Konsili'nin 1700. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, İznik'e gitme isteğinden bahsetti. Papa, "Bu, yapmayı kalpten istediğim bir seyahat." dedi. 

Birinci İznik Konsili, Roma İmparatoru I. Konstantinos'un çağrısıyla Hristiyanlıkta kiliseye bağlı bütün piskoposların katılımıyla 325 yılında düzenlenmişti. Hristiyanlık tarihi açısından önemli kabul edilen konsilde önemli dini konular tartışılıp karara bağlanmıştı. Papa Franciscus, daha önce 2014'te Türkiye'yi ziyaret etmişti. Türkiye'ye Papa Franciscus dışında, 2006'da Papa 16. Benediktus, 1979'da Papa 2. Ioannes Pavlus ve 1967'de Papa 6. Pavlus birer ziyaret gerçekleştirmişti.


İspanya, Uluslararası Adalet Divanında İsrail'in soykırımla yargılandığı davaya resmen müdahil oldu

İspanya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı "soykırım" suçlamasıyla açtığı davaya müdahil olma talebini resmileştirdi. Hem UAD'den hem de İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamalarda, ​İspanya'nın, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı başlattığı "Gazze Şeridi'ndeki Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin Uygulanması" konulu davaya müdahil olmak için gerekli resmi talebi, UAD'ye bugün sunduğu bildirildi. Bakanlık açıklamasında, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca ve mahkeme tüzüğünün 63. maddesi kullanılarak davaya müdahil olunduğu belirtildi. Açıklamada, halihazırda Kolombiya, Meksika, Filistin gibi diğer ülkelerin de bu davaya müdahil olduğu ve İrlanda, Belçika ile Şili'nin de müdahil olma niyetlerini açıkladıkları hatırlatıldı.

"1948 Sözleşmesine taraf bir devlet olmanın sorumluluğuyla, uluslararası hukuka ve UAD'nin çalışmalarına sıkı sıkıya bağlı olma bilinciyle İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olunduğu" kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

İspanya, bu müdahaleyle Gazze ve Orta Doğu'da barışın geri dönüşüne katkıda bulunmayı amaçlıyor. Amaç, savaşı sona erdirmek ve Filistinliler ile İsraillilerin barış ve güvenlik içinde bir arada yaşamalarının ve bölgede istikrarın sağlanmasının tek garantisi olan iki devlet uygulamasını ilerletmeye başlamaktır.


Pentagon, Gazze’ye kurulan geçici limanı hava koşulları nedeniyle İsrail'e taşıdığını açıkladı

Pentagon, olumsuz hava koşullarını gerekçe göstererek Gazze'ye kurulan geçici limanı bir kez daha söktüğünü, karaya indirilen yardım malzemelerinin Gazze halkına ulaştırılamadığı için depolama alanının da dolma noktasına geldiğini bildirdi. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Akdeniz'deki olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici yüzer limanın zarar görmemesi için sökülerek İsrail'in Aşdod Limanı'na alındığını belirtti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) bugüne kadar Gazze tarafında 4 bin 500 ton insani yardım malzemesi indirdiğini dile getiren Singh, yardımların Gazzelilere ulaştırılamadığı için depolama alanının dolma noktasına geldiğini söyledi.


Filistinli direniş grupları, Gazze'de çok sayıda İsrail askerini öldürdüklerini duyurdu

Filistinli direniş grupları, Gazze kentindeki Şucaiyye Mahallesinde çıkan şiddetli çatışmalarda çok sayıda İsrail askerinin öldüğü ve yaralandığını, İsrail ordusunun karadan saldırı düzenlediği Gazze kentinin doğusu ile Refah kentinde İsrail ordusuna ait askeri araçların hedef alındığını duyurdu.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri'nden yapılan açıklamalarda, Gazze'de İsrail askerleri ile yaşanan çatışmalara ilişkin bilgi verildi. Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye Mahallesine giren İsrail askerleriyle Kassam direnişçileri arasında yakın mesafeden çatışmaların yaşandığı belirtildi. Kassam mensuplarının hedef aldığı İsrail askerleri arasında ölen ve yaralananların olduğu, İsrail ordusuna ait bir helikopterin tahliye amacıyla bölgeye indiği kaydedildi. Açıklamada, "Şucaiyye'de Yasin-105 roketleriyle Merkava IV tankını hedef aldık." ifadesi kullanıldı. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde de Tel es-Sultan Mahallesinin güneyinde İsrail ordusuna ait Merkava tipi tankın hedef alındığı aktarıldı.

Kudüs Seriyyeleri'nden yapılan açıklamada, Gazze sınırındaki Sderot kenti ile çeşitli bölgelere çok sayıda roket atıldığı bildirildi. Açıklamada, güçlü patlayıcılarla desteklenen bubi tuzaklarının yerleştirildiği bir binaya giren İsrail askerlerinin, patlayıcıların infilak ettirilmesiyle öldürüldüğü belirtildi.


Sırbistan'da binlerce çevreci lityum çıkarma projesine karşı gösteri düzenledi

Sırbistan'ın batısındaki Loznica kentinde binlerce çevreci, lityum madeni çıkarma projesini protesto etti. Sırbistan Çevre Örgütleri İttifakı (SEOS), İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto'nun Sırbistan'ın desteğiyle Loznica'da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı gösteri düzenledi. Muhaliflerin de desteklediği gösteriye binlerce çevreci aktivist katıldı. Göstericiler, "Sağlıklı bir çevre hakkı" ve "Rio Tinto'ya karşı" yazılı dövizler açtı.

Bu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 24 Haziran'da yaptığı açıklamada, lityum madeninin çıkarılmasına Sırbistan vatandaşlarının karar vermesini istediğini ve bunun hemen verilecek bir karar olmadığını söylemişti. Sırbistan'da halk, söz konusu projeyi protesto etmek için uzun yıllardır belirli aralıklarla gösteriler düzenliyor. Rio Tinto, Loznica'daki lityum madeni rezervlerini 2004'te keşfetmişti.


Başsavcılık, İBB'nin resmi ulaştırma hesabından yapılan küfürlü paylaşıma soruşturma açtı: İBB'den 'siber saldırıya uğradık' açıklaması yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) sosyal medya platformu X'teki resmi ulaştırma hesabından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Başardık" paylaşımının küfürlü şekilde alıntılanmasına ilişkin resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in paylaşımının İBB'nin resmi ulaştırma hesabı olan "Ulaşım İstanbul @ulasimistanbul" isimli sosyal medya hesabından küfürlü şekilde alıntılanmasıyla ilgili resen soruşturma başlattı. Soruşturmanın, "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama" suçlarından başlatıldığı öğrenildi.

Öte yandan; Ulaşım İstanbul hesabından yapılan açıklamada "Hesabımız siber saldırıya uğramış olup tarafımıza ait olmayan bir içerik yayımlandığı tespit edilmiştir. Süreci kontrol altına aldığımızı ve güvenlik önlemlerimizi güçlendirdiğimizi bilgilerinize sunarız" bilgisi paylaşıldı.


Aydınlardan İmamoğlu'na çağrı: İstanbul Adaları'nın dokusuna ve yaşam kültürüne zarar verecek uygulamalardan vazgeçmenizi diliyoruz 

Akademisyen, sanatçı, yazar, hukukçu, mimar ve şehir planlamacılarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 400 kişilik grup, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Adalar'daki minibüslerin hizmetten kaldırılması çağrısında bulundu. Gruptan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un Adalar ilçesinin; doğası ve tarihi yapılarıyla dünya çapında korunması gereken bir yerleşim alanı olduğu belirtildi.

Özel amaçlı araçlar dışında motorlu taşıt trafiğine kapalı olmasının, bugüne kadar Adalar'ı başka yerlerden ayıran niteliklerden biri olduğu vurgulanan açıklamada, "Adalar, Türkiye'nin yaya bölgesi olan tek ilçesi ve dünyada da sayılı örneklerdendir. Zengin bir kültürel mirası barındıran İstanbul Adaları, görece korunmuş olması sebebiyle hala sivil mimarinin nitelikli örneklerini görebildiğimiz bir açık hava müzesidir. Adalar'a minibüs getirilmesi sürecini endişeyle takip ediyor, bu özel coğrafyayı korumak için verilen mücadeleye rağmen söz konusu araçların ilçede kullanımında ısrar edilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Adalar'da kedilerin, köpeklerin, kirpilerin ve insanların gezdiği sokaklara ve orman yollarına "azmanbüs" olarak adlandırılan minibüslerin yakıştırılamadığı kaydedilerek, şöyle denildi:

Adalar'da motorlu taşıt kullanımının yapılaşma baskısına, ekosistemin tahribatına, orman yangınlarına ve kazalara zemin hazırlayacağından kaygı duyuyoruz. Adalar'ın kültürel ve doğal mirasını korumaya yönelik bir çözüm bulunacağını umuyor, İstanbul Adalarının dokusuna ve yaşam kültürüne zarar verecek uygulamalardan vazgeçmenizi diliyoruz. Bütün samimiyetimiz ve kararlılığımızla size, bir dünya mirası olan İstanbul Adalarına dair tüm kararların hassasiyet ve incelikle alınmasını, Adalar'da katılımcı demokrasi ilkelerinin hayata geçirilmesini öneriyoruz.

Açıklamanın sonunda, metne imza atan Burgazada Mahalle Meclisi, Marta Koyu Dayanışması, Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi, Adalar Sivil İnisiyatifi ve Burgaz Orman grupları da dahil olmak üzere yaklaşık 400 kişinin isimleri yer aldı.


Motokurye Samet Özgül cinayeti davası: İki sanık hakkında beraat, bir sanık hakkında müebbet hapis kararı

Başkentte, trafikte "yol verme" tartışmasında motokurye Samet Özgül'ün bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin 3 sanığın yargılandığı davada istinaf, ilk derece mahkemesinin kararını bozdu. Ankra Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesinin, sanıklar Bülent Açıkgöz ve Mustafa Demirci hakkında "kasten öldürmeye yardım" suçundan verdiği 12'şer yıl hapis cezası kararını bozarak, sanıkların beraatlerine karar verdi. Sanık Halil İbrahim Demirci hakkında "kasten öldürme" suçundan verilen müebbet hapis cezasını da bozan daire, Demirci'yi 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ne olmuştu?

Motokurye Samet Özgül, 5 Kasım 2022'de Keçiören'in Etlik semtinde, trafikte yol verme yüzünden tartıştığı 3 kişinin bıçaklı saldırısına uğramış, ağır yaralanan Özgül tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar hakkında "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye yardım" suçlarından iddianame düzenlemişti. Davayı gören Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Halil İbrahim Demirci'yi "kasten öldürme" suçundan müebbet, Mustafa Demirci ve Bülent Açıkgöz'ü ise aynı suça yardımdan 12'şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı.


Türkiye genelinde 40 ilde ormanlara giriş yasaklandı

Orman yangınları bakımından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşması öngörüldüğü için Marmara'da 9, Ege'de 7, Akdeniz'de 9, İç Anadolu'da 7, Karadeniz'de 6, Güneydoğu Anadolu’da 2 ildeki ormanlara farklı tarihlerde giriş yapılamayacak.


Adıyaman'da iki gündür süren örtü yangını söndürüldü

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde dün başlayan örtü yangını söndürüldü. İlçeye bağlı Ağaçlı köyünde dün çıkan anız yangını rüzgarın da etkisiyle büyüyerek örtü yangınına dönüştü. Adıyaman Valisi Osman Varol, AA muhabirine, havadan ve karadan müdahale edilen yangında şu ana kadar 350 dönümlük örtü alanının yandığını söyledi. Varol, şöyle konuştu:

Bir önceki gün başlayan yangın birkaç kez söndürülüp daha sonrasında çeşitli yerlerden yeniden başlamıştır. Tamamen bir örtü yangını şeklinde devam etmektedir. Herhangi bir yerleşim yerini şu ana kadar tehdit etmemiştir. Tehdit etmesin diye gerekli önlemler öncesinde alınmıştır. Ot örtüsünden ve meşe ağaçlarından oluşan bir alanda özellikle tamamen devam etmiştir. Dün ve bugün sabahtan itibaren hem helikopterlerle hem de ekiplerimizle yangına müdahale edilmektedir. Yangın şu an tamamen küçük bir alanda, kontrol altındadır. Kısa zamanda tamamen söndürülmesini bekliyoruz.

Çevre illerden de takviye ekiplerin çalışmasıyla söndürülen yangında soğutma çalışmaları devam ediyor.


Fransa'da aşırı sağ tehlikesi: Anketlere göre Meclis'te salt çoğunluk aşırı sağa geçebilir

Fransa'da, erken genel seçime iki gün kala yapılan anketin sonuçları, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisinin Ulusal Meclis'te salt çoğunluğa ulaşabileceğini gösterdi. Elabe şirketinin, BFMTV kanalı ve La Tribune gazetesi için yaptığı seçim anketinin sonuçlarına göre, erken seçime katılım oranı yüzde 63 ila 65 olacak. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi RN ve müttefiklerinin, seçimi önde bitireceği ve oyların yüzde 36'sını toplayacağı tahmininde bulunulan ankete göre, RN partisi 260 ila 295 milletvekili çıkararak Ulusal Meclis'te salt çoğunluğa sahip olabilir. RN'nin salt çoğunluğa sahip olması için 577 sandalyeli Meclis'te 289 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

Aşırı sağın bu seçimdeki en güçlü rakibi sol ve çevreci partilerin katılımıyla kurulan Halk Cephesi İttifakı'nın ise yüzde 27,5 oy oranıyla genel seçimi 2. sırada bitireceği öngörülüyor. İktidar partisi Rönesans ile ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) partisinden oluşan "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nın sandığa giden her 10 seçmenden 2'sinin oyunu alarak seçimi 3. sırada bitirmesi bekleniyor. İktidarın seçimde yüzde 20 oy alacağı tahmin ediliyor.arı almıştı.


Putin: Rus ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 5 civarında büyüyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus şirketlerinin ülkeyi terk eden Batılı şirketlerin yerini başarıyla aldığını belirterek, “Rus ekonomisindeki büyümenin bu yılın ilk yarısında yüzde 5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.” dedi. Rusya’daki şirketlerin son dönemde daha “vatansever” ve “devlet odaklı” hale geldiğini anlatan Putin, “Bu yeni nesil genç girişimcileri yaratmalı ve desteklemeliyiz. Onlardan, her ne kadar bu kelimeyi kullanmak istemesem de ‘elitler’ yaratmalıyız.” diye konuştu. Rus şirketlerin, ülkeden ayrılan Batılı şirketlerin yerlerini doldurduğunu anlatan Putin, “Girişimcilerimiz, yabancı sözde ortaklarımızın terk ettiği işletmelerin çökmesine izin vermediler. Her şeyi devralmakla kalmadık, aynı zamanda daha da gelişmeye başladık.” dedi. Putin, ülke ekonomisinin büyüme performansına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, “Geçen yıl ekonomi yüzde 3,6, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,4 civarında büyüdü. Rus ekonomisindeki büyümenin bu yılın ilk yarısında yüzde 5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Rus ekonomisi kapsamlı yaptırımlar nedeniyle 2022’de yüzde 2,1 küçülürken, özellikle yüksek enerji fiyatları ve savunma sanayisindeki üretim kapasitesi artışları sayesinde 2023’te tekrar büyümeye başlamıştı.


Yalova'da devre mülk dolandırıcılığı soruşturmasında tutuklu sayısı 14'e yükseldi

Yalova merkezli 3 ilde devre mülk dolandırıcılığına yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen ikinci operasyonda gözaltına alınan 10 zanlıdan 3'ünün tutuklanmasıyla tutuklu sayısı 14'e çıktı. Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca, daha önce gözaltına alınan 29 şüpheliden 11'inin tutuklandığı organize suç örgütü soruşturmasında dün gözaltına alınan 10 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 3'ü tutuklandı, 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 


AB, çevrim içi alışveriş siteleri Temu ve Shein'dan kurallara uyum konusunda bilgi istedi

Avrupa Birliği (AB), çevrim içi alışveriş siteleri Temu ve Shein'dan Birlik dijital kurallarına uyumları konusunda detaylı bilgi sunmalarını talep etti. AB Komisyonu açıklamasınad; AB'nin, Temu ve Shein'dan, kullanıcıların yasa dışı ürünleri bildirmelerine imkan sağlayan mekanizma, kullanıcıları aldatmayacak veya manipüle etmeyecek çevrim içi arayüzler, küçüklerin korunması, tavsiye sistemlerinin şeffaflığı ve tacirlerin izlenebilirliği gibi AB yasal yükümlülüklerine uyum konusunda alınan önlemlere ilişkin bilgi istediği kaydedildi. Bilgi talebi sürecinin tüketici örgütleri tarafından Komisyon'a yapılan bir şikayete dayandığına dikkati çekilen açıklamada, istenen bilgilerin 12 Temmuz'a kadar sağlanması gerektiği, Komisyon'un bir sonraki adımı yanıtları değerlendirerek atacağı bildirildi. Açıklamada, Komisyon'un, bilgi talebine yanlış, eksik veya hatalı yanıt verilmesi halinde şirketlere para cezası kesebileceği anımsatıldı. AB'nin kullanıcı sayısı itibarıyla Temu ve Shein'ı çok büyük çevrim içi platformlar olarak tanımladığı hatırlatılan açıklamada, bu nedenle söz konusu şirketlerin daha sıkı kurallara tabi olduğu belirtildi.


LGS tercih süreci başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercihleri, bugünden itibaren 17 Temmuz'a kadar alınacak. LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yılki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden açıklandı. e-Okul üzerinden kontenjan tabloları ile 2023'te bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görülebiliyor. Öğrenciler, bu yıl sınavdaki kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırabiliyor. Ayrıca yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tablolarına da e-Okul üzerinden ulaşılabiliyor. Bakanlık, öğrencilerin tercihlerinde kolaylık sağlamak için tercih robotu hazırladı. Tercih robotunu kullanarak istenen yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listeleri ve okullarla ilgili detaylı bilgiler görülebiliyor. Tercih robotunda okul türleri, il, ilçe ve 2023'e ait yüzdelik dilimlere göre arama yapılabiliyor. 

Öte yandan, bu yılki LGS merkezi sınav sonuçlarına göre, üst yüzdelik dilimlerdeki yığılma 2023 LGS'ye göre daha düşük gerçekleşti. Buna göre LGS kapsamındaki merkezi sınavın geçen yıla göre göre yüzdelik dağılım karşılaştırmasında; 460-470 puan alan öğrenci oranı geçen yıl yüzde 1,84 iken bu yıl 1,17; 470-480 puan alan öğrenci oranı yüzde 1,48 iken bu yıl yüzde 0,90; 480-490 puan alan öğrenci oranı yüzde 1,15 iken bu yıl yüzde 0,61; 490-500 puan alan öğrenci oranı ise yüzde 0,33 iken bu yıl yüzde 0,19 oldu. LGS yerleştirme sonuçları, 22 Temmuz'da açıklanacak.


Balıkesir'deki orman yangını kontrol altına alındı

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, kontrol altına alındı. İlçeye bağlı kırsal Paşaköy Mahallesi'nde arazide çıkan yangın ormana sıçradı. İhbar üzerine Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce olay yerine ekipler sevk edildi. Bölgede 90 personelden oluşan ekipler, 2 helikopter, 2 uçak, 12 arazöz, 7 su ikmal aracı, 4 ilk müdahale aracı, 10 iş makinesi ve diğer kurumlardan gelen 10 araçla yangına havadan ve karadan müdahale etti. Yangın, ekiplerin yaklaşık 4 saatlik çalışmaları sonucu kontrol altına alındı. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da X hesabından yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını belirterek, "Fedakarca görev yapan tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.


İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerine ilişkin tutuklananlardan 11'i tahliye edildi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışıp polislere saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanan şüphelilerden 11'i tahliye edildi. 1 Mayıs'ta Saraçhane'deki izinsiz gösteride çıkan olaylara ilişkin açılan dava kapsamında aylık tutukluluk incelemesi yapan Asliye Ceza Mahkemesi, 11 şüphelinin, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önüne alarak polis merkezine imza atma ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyelerine karar verdi. Davanın ilk duruşması 4 Eylül'de yapılacak.


İYİ Parti’de bir istifa daha

21. Dönem Bitlis, 27. Dönem Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurdu.

"Kurucu Genel Başkan Sayın Meral Akşener’in partiden habersiz yaptığı Saray ziyareti hala açıklanmaya muhtaç bir haldedir" diyen Oral sosyal medyadan paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

İYİ Parti saray rejimine ve tek adam zihniyetine karşı son kale olma vasfını sürdüren tek parti iken maalesef bu kale içten yıkılmaya başlamıştır. Sayın Akşener yıllardır kendisine inanan, güvenen dava arkadaşlarına ikna edici bir açıklamayı dahi çok görmüştür. Mevcut Parti yönetimi de bu konuda net bir tavır koymadı.


Azerbaycan 1 Eylül'de erken seçime gidecek

Azerbaycan'da 1 Eylül'de erken seçim yapılacak. Parlamento seçimlerine dair bilgi bugün yayımlanan Azerbaycan cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer aldı.


İsmail Saymaz: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istifa ettiği iddiasını yalanlamadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, istifa ettiği iddiasına ilişkin İsmail Saymaz'a yaptığı açıklamada, “Hayatın her hali olabilir, biliyorsunuz. Önemli olan, millete ve devlete hizmet etmek. Her pozisyonda" dedi. 

Halk TV'den İsmail Saymaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın görevden affını istediğini öne sürerek, kısa süre içerisinde Koca yerine farklı bir ismin bakan olarak görevlendirileceğini iddia etti.

Saymaz, Bakan Koca ile görüşerek istifa iddialarını sordu. Koca, "Affınızı istemişsiniz, doğru mu?" sorusuna “Hayatın her hali olabilir, biliyorsunuz. Önemli olan, millete ve devlete hizmet etmek. Her pozisyonda" yanıtını verdi. “Bugün cumhurbaşkanıyla görüşmüşsünüz” şeklindeki soru üzerine ise Koca, “Biz her zaman görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.


Doğalgaz fiyatlarında temmuz'da değişiklik yapılmayacak

Doğalgaz fiyatlarında temmuz ayı için değişiklik yapılmayacak.

BOTAŞ tarafından yayımlanan temmuz tarifesine göre konut, sanayi ve elektrik santralleri için elektrik fiyatında artış yapılmadı.

Konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına neredeyse iki yıldır, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına ise Ekim 2023'ten bu yana zam yapılmıyor.


İtalya Başbakanı Meloni, AB'nin yeni belirlenen yöneticilerini desteklemediğini açıkladı

talya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği'nin (AB) Liderler Zirvesi'nde Birliğin yeni yöneticileri olarak önerilen ve seçilen isimleri, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan çıkan sonuca saygısı gereği desteklememe kararı aldığını bildirdi. AB üyesi ülkelerde, 6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AB yönetiminin üst pozisyonlarının belirlendiği Liderler Zirvesi'nde tavrı en çok merak edilen lider olan Meloni, gece geç saatlerde yapılan oturumun ardından buradaki tutumuna dair X hesabından paylaşımda bulundu.

AB Konseyi Başkanlığı için eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa'nın seçildiği, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in görevini yeni dönemde de sürdürmesinin ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliğine Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın atanmasının önerildiği oturuma ilişkin Meloni, "(Avrupa) Halk Partisi, Sosyalistler ve Liberallerin, Avrupa'nın zirvesindeki yeni isimlere yönelik formüle ettiği öneri, yöntem ve içerik bakımından yanlıştır. Vatandaşa ve seçimlerde bu vatandaşlardan gelen yönlendirmeye saygımdan ötürü bu öneriyi desteklememe kararı aldım. İtalya'ya nihayet Avrupa'da hak ettiği ağırlığı vermek için çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.


Peru'da 7,2 büyüklüğünde deprem

Peru'da 7,2 büyüklüğünde deprem oldu.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), 7,2 büyüklüğündeki depremin 28 kilometre derinlikte kaydedildiğini açıkladı.

Peru'nun Atiquipa bölgesinin batısında yerel saatle gece yarısı meydana gelen deprem sonrası tsunami uyarısı verildi. İlk açıklamalarda can ve mal kaybı bildirilmedi.


Moğolistan, tarihinin en büyük seçimi için sandık başında

Moğolistan'da, ülke tarihinin en büyük ve geniş kapsamlı genel seçimi yapılıyor. Moğol halkı, sabahın erken saatinde yeni parlamentoyu belirlemek için sandık başına gitmeye başladı. Seçimde 21 parti ve koalisyondan 1336 aday, parlamentodaki 126 sandalye için yarışıyor.

Geçen yıl, ülkedeki siyasi çeşitliliği daha iyi yansıtması amacıyla anayasa değişikliğiyle sandalye sayısı 126'ya çıkarıldı. Bunun 78'i seçim bölgelerinden seçilenleri temsil ederken, 48'i nispi temsil sistemiyle parlamentoda yer alacak. Bu yıl adayların yüzde 39'u kadın oldu ve bu durum Moğolistan'ın seçim tarihindeki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Kadınlar için yüzde 30 kota oluşturuldu, bunun 2028'e kadar yüzde 40'a çıkarılması planlanıyor.

Seçimde, yurt dışında yaşayan Moğollar da oy kullanabilecek. Bu yıl, Moğolistan dışında yaşayan 13 bin 95 Moğol oy kullanmak için kayıt yaptırdı. Bu rakam, 2012'den 4 bin 279 daha fazla. Otomatik "kara kutu" oylama sistemi sayesinde sandıkların kapanmasından kısa süre sonra resmi olmayan ilk sonuçlar, Merkezi Seçim Komisyonunca açıklanacak.

7224336211333189.jpg
Fotoğraf. AFP

"Bozdoğan 47" operasyonlarında 28 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüklerince Adana, Bursa, İstanbul ve Manisa olmak üzere 4 ilde IŞİD’e yönelik operasyonların düzenlendiğini belirtti.

Operasyonlarda çok miktarda döviz ve Türk lirası ile çok sayıda dijital materyale el konulduğunu kaydeden Yerlikaya, "4 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen Bozdoğan 47 operasyonlarında 28 şüpheli yakalandı. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sizlerin duası ve desteği ile durmadan, duraksamadan mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Hac ibadeti sırasında sağlık sorunları yaşayan 13 kişi Türkiye'ye getiriliyor

Sağlık Bakanlığı, hac ibadeti sırasında sağlık sorunları yaşayan 13 Türk vatandaşının, bu gece Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye getirileceğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hac ibadetini eda ederken sağlık sorunları yaşayan 13 vatandaşımız, Bakanlığımız tarafından görevlendirilen ve aralarında uzman hekimlerin de yer aldığı 10 kişilik sağlık ekibi eşliğinde bu gece ülkemize getiriliyor." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, MSB'ye ait uçakla Türkiye'ye getirilecek vatandaşların tedavilerine Ankara'da devam edileceği kaydedildi.


IMF Başkanı'ndan Fed'e politika faizi tavsiyesi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faiz oranlarını en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiğini söyledi. ABD ekonomisinin dikkate değer bir şekilde güçlü olduğuna işaret eden Georgieva, faaliyet ve istihdamın beklentileri aştığını, enflasyonu düşürme sürecinin çoğu kişinin korktuğundan daha az maliyetli olduğunu dile getirdi.

Georgieva, ABD'nin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) pandemi öncesi seviyeyi aşan tek G20 üyesi olduğuna dikkati çekerek, bunun hem ülke hem de küresel ekonomi için iyi olduğunu vurguladı. Bu yıl son çeyrekte geçen yıla göre yüzde 2 büyüme beklediklerini dile getiren Georgieva, orta vadede benzer bir büyüme hızının sürdürülmesini öngördüklerini aktardı. Georgieva, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine doğru bir yolda olduğunun altını çizerek, çekirdek tüketici enflasyonunun bu yılın sonunda yüzde 2,5 olmasını ve 2025 ortasına kadar hedefe geri dönmesini beklediklerini bildirdi.

Önemli yukarı yönlü risklerin varlığını da kabul ettiklerini dile getiren Georgieva, "Bu riskler göz önüne alındığında, Fed'in politika faiz oranlarını en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiği konusunda hemfikiriz." diye konuştu. Georgieva, ülke ekonomisinin iyi gittiğini, bunun da Fed'e politika faizini ayarlamak için önemli bir alan sağladığını belirterek, "Politika faizi, yalnızca enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine döndüğüne dair açık bir kanıt olduktan sonra düşürülmelidir." ifadelerini kullandı.


ABD'de Kongre üyesi Mast: En iyi diplomasi Filistinli teröristleri öldürmektir

ABD'de Temsilciler Meclisi Üyesi Brian Mast, Kongre binasında konuştuğu savaş karşıtı sivil toplum kuruluşunun (STK) kurucularından Medea Benjamin'e, "terörist" olarak nitelendirdiği Filistinlileri öldürmenin "en iyi diplomasi" yolu olduğunu söyledi. Cumhuriyetçi Parti üyesi Mast, savaş karşıtı kadınların oluşturduğu "Code Pink" adlı uluslararası STK'nin kurucularından Benjamin ile kongre binasında yaptığı konuşmanın videosunu X hesabından paylaştı. Görüntüyü "Teröristleri öldürmek mevcut en iyi diplomatik taktiktir. Önce Amerika" ifadesini kullanarak paylaşan Mast, diyalog sırasında "En iyi diplomasi Filistinli teröristleri öldürmektir." dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU