Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kula Belediye Başkanı Dönmez, makamındaki darp iddiasıyla ilgili gözaltına alındı

Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, makam odasında 2 kişinin darbedilmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, önceki gün hastaneye kaldırılan ve belediyeden ihale alan bir firmanın yetkilileri oldukları öğrenilen M.U. ve H.D, mesai saatinin ardından davet üzerine Kula Belediyesine gittiklerini, burada Başkan Dönmez'in makam odasında darbedildiklerini öne sürerek polise başvurdu.

Şikayet üzerine çalışma başlatan polis ekipleri, belediye personeli M.O.A. ile R.G'yi gözaltına aldı. İşlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 2 şüpheli tutuklandı. Hastanede tedavisi süren 2 kişinin iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Hikmet Dönmez de gözaltına alındı. Dönmez'in emniyetteki işlemleri sürüyor.


Şiddetli yağış, EURO 2024'teki Almanya-Danimarka maçını durdurdu

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda Almanya ile Danimarka arasında oynanan müsabakada şiddetli yağış maçın durmasına neden oldu. BVB Dortmund Stadı'nda oynanan karşılaşma sırasında fırtınayla beraber şiddetini artıran yağmur, oyunun durmasına sebebiyet verdi.

Maçın İngiliz hakemi Michael Oliver, 35. dakikasında oyunu durdurarak, oyuncuları saha kenarına davet etti. Bir süre yedek kulübelerinin önünde bekleyen hakem ekibi ve futbolcular, yağışın daha da şiddetlenmesi nedeniyle soyunma odasına gitti. Oliver, yağışın azalmasının ardından yaklaşık 25 dakika sonra tekrar oyuncularla sahaya geldi ve karşılaşma yeniden başladı.


Suudi Arabistan’dan, vatandaşlarına "Lübnan'a seyahat etmeme ve bu ülkeden ayrılma" çağrısı

Suudi Arabistan’ın Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, İsrail-Lübnan sınırındaki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilerek, vatandaşlardan ülkeyi acilen terk etmeleri ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etmeleri istendi. Büyükelçilik, acil durumlarda vatandaşlarının kendileriyle iletişim kurması gerektiğini bildirdi.

Son dönemde İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan-İsrail sınırında yaşanan çatışmaların şiddetlenmesi ve İsrail'in son dönemde Lübnan'a yönelik "büyük bir saldırıya yönelik operasyonel planları onayladığını" açıklamasının ardından bölgede çatışmaların büyümesi endişesi artıyor.  Daha önce ABD, Rusya, Makedonya, Kanada, Kuveyt, Almanya, İngiltere ve Hollanda, vatandaşlarına Lübnan'dan ayrılmayı da içeren seyahat uyarıları yapmıştı.


Bolivya'da "darbeye teşebbüs" suçlamasıyla 3 eski komutan hapse gönderildi

Bolivya'da Devlet Başkanı Luis Arce hükümetine yönelik "darbeye teşebbüs" suçlamasıyla gözaltına alınan eski General Jose Zuniga ve 2 komutan cezaevine gönderildi. Ulusal basında çıkan habere göre mahkeme, Arce hükümetine darbeye teşebbüs suçlamasıyla yargılanan Zuniga ve 2 komutana 6 ay önleyici hapis cezası verdi.

Darbeci komutanlar yönetim başkenti La Paz'a bağlı dağlık kesimde yer alan Chonchocoro Maksimun Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildi. Öte yandan basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo, darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 4 askerin daha gözaltına alındığını ve sayının 21'e çıktığını duyurdu.

AA-20240629-35007427-35007419-BOLIVYADA_DARBEYE_TESEBBUS_SUCLAMASIYLA_3_ESKI_KOMUTAN_HAPSE_GONDERILDI.jpg
Fotoğraf: AA

Çorum'da otomobilin 3 araca çarpması sonucu 2'si polis, 3 kişi yaralandı

Çorum'un Alaca ilçesinde sürücüsü öğrenilemeyen 19 ADY 154 plakalı otomobil, Zile Caddesi'nde önüne çıkan elektrikli motosiklete çarpmamak için manevra yapınca park halindeki polis aracı ile 66 AAT 282 ve 66 ABY 247 plakalı otomobillere çarptı. Sürücü, kazanın ardından otomobiliyle olay yerinden uzaklaştı. İhbar üzerine kaza yerine polis, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada, ekip otosunda bulunan polis memurları Burhan Kayhan (31) ve Kadir Yanıçum (34) ile araçların yanında olan Ömer Çelik (47) yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla Alaca Devlet Hastanesine kaldırıldı.çPolis ve jandarma ekiplerince yapılan çalışmada, kazaya karışan otomobil, Ankara Caddesi TOKİ Konutları yakınlarında terk edilmiş halde bulundu. Sürücünün kimliğinin tespiti için çalışma başlatıldı. Polis ekiplerince A.A. olduğu belirlenen sürücü, Samsun-Ankara kara yolu Çorum şehir merkezi girişinde başka bir araçla seyrettiği sırada gözaltına alındı. Kaza, çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.


Çanakkale'de tarım arazisinde yangın: 2 köy tedbiren tahliye edildi

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Yeniköy köyündeki tarım arazisinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Bozcaada'dan da dumanı görülen yangının bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile Ezine Belediyesi ve Geyikli Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Kısa sürede geniş alana yayılan yangın nedeniyle yazlık konutlar ile ağılların da bulunduğu Yeniköy ve Üvecik köylerinin tedbiren tahliye edilmesine başlandı. Rüzgarın etkili olduğu bölgede helikopter ve uçaklarla destek sağlanan söndürme çalışması sürüyor.


Erbakan, Sakarya'da Yeniden Refah Partili belediyeleri ziyaret etti: Milli görüş belediyeciliği dönemini başlattık

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Sakarya'nın Kaynarca, Karapürçek ve Geyve ilçelerini ziyaret etti. Kaynarca Belediye Başkanı Kadir Yazgan ile makamında görüşen Erbakan, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erbakan, daha sonra Karapürçek ilçesine geçerek, Belediye Başkanı Mehmet Murat Çoruhlu ile makamında bir araya geldi. İlçede vatandaşlarla da selamlaşan Erbakan, ilçe başkanlığında partililerle buluştu.

Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız'a da ziyarette bulunan Erbakan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde kendilerine destek veren Sakarya halkına teşekkür etti. "Sakarya'daki 3 belediyemizde gerçekleştireceğimiz ahlaklı ve milli görüş belediyeciliği hizmetleriyle inşallah Sakarya halkının gönlündeki, kalbindeki yerimizi daha da iyi noktaya getireceğiz." diyen Erbakan, gelecek seçimlerde çok daha büyük başarı elde edeceklerine inandıklarını dile getirdi.

Hizmet, bereket, adil, ahlaklı ve milli görüş belediyeciliği dönemini başlattıklarını ifade eden Erbakan, bütün bunların Sakarya'ya, özellikle de kazandıkları Geyve, Karapürçek ve Kaynarca'ya hayırlı olması temennisinde bulundu. Erbakan, yeni dönemde klasik belediyecilik hizmetlerinin yanında gençlere, vatandaşlara istihdam imkanı ve halka gelir sağlayacak projeleri hayata geçirmek istediklerini de sözlerine ekledi. Konuşmasının ardından Erbakan, ilçede esnafla sohbet etti, vatandaşlarla selamlaştı.


CHP Sözcüsü Yücel: Erken seçim halk istediği zaman olur

CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Deniz  basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, partisinin Kültür Sitesi Lale Salonu'nda düzenlenen Manisa İl Danışma Kurulu toplantısına katılan Deniz Yücel partililere hitap etti.

Toplantıda, 3 ay önce seçimden çıkıldığını hatırlatan Yücel, "İnsanlar belediye başkanı seçti, belediye meclis üyelerini seçti. Yani yerel yöneticileri seçti. Şimdi o yeni seçilen belediye başkanlarının hizmet etme zamanı. Bugün erken seçimi konuşmuyoruz ama belki seneye ciddi ciddi konuşacağız. Bizim milletvekili sayımız erken seçime götürmeye yetmiyor. Ama bu şekilde yönetmeye devam ederlerse halk buna dayanamaz. Erken seçim halk istediği zaman olur" diye konuştu.

Parti olarak tematik mitingler düzenlediklerini kaydeden Yücel, yarın Gebze'de "Geçinemiyoruz Mitingi" yapacaklarını sözlerine ekledi.


İzmir'in Selçuk ilçesinde orman yangını çıktı

 İzmir'in Selçuk ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Selçuk-Kuşadası kara yolu kenarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

AA-20240629-35004955-35004953-IZMIRIN_SELCUK_ILCESINDE_ORMAN_YANGINI_CIKTI.jpg
Fotoğraf: AA

Endonezya'da aynı yanardağ bir günde iki kez patladı: 3 km'den fazla yaklaşılmaması uyarısı yapıldı

Endonezya'daki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda bir günde yaklaşık 4 saat arayla meydana gelen 2 patlama sonucunda çevreye kül ve duman bulutları yayıldı. Antara News'un haberine göre, Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi'nden (PVMBG), ülkenin Doğu Nusa Tenggara eyaletinin Doğu Flores bölgesindeki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nın faaliyetlerine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, yanardağın bir günde 2 defa patladığı ve patlamalar sonucu yaklaşık 900 metre yüksekliğe kül püskürttüğü belirtildi. İlk patlamanın yerel saatle 11.04'te meydana geldiği ve yaklaşık 11 dakika sürdüğü kaydedilen açıklamada, ikinci patlamanın 14.41'de olduğu ve 10 dakikadan fazla sürdüğü aktarıldı. Yetkililer, bölge sakinlerini, yanardağa 3 kilometreden fazla yaklaşmamaları konusunda uyardı ve halka çevreye yayılan kül ile duman bulutları nedeniyle açık havada faaliyette bulunmamalarını tavsiye etti. "Pasifik Ateş Çemberi" deprem ve volkan kuşağındaki Endonezya'da yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunuyor.


Gazze'de bir çocuk daha açlıktan öldü

İsrail'in aylardır saldırılarını sürdürdüğü ve yardım girişini engelleyerek büyük bir "insani felakete" neden olduğu Gazze Şeridi'nde Muhammed Cabir Muhammed Ebu Kulub, yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren küçük Muhammed'in cansız bedeni Aksa Şehitleri Hastanesi'nin morguna getirildi.


Muğla'daki silahlı saldırıda 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı: Failin 15 Temmuz gazisi olduğu öne sürüldü

Muğla'nın Fethiye ilçesinde kayınpederi, kayınvalidesi ile 1 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaraladıktan sonra kaçan şüpheli yakalandı. Alınan bilgiye göre Özcan A, aralarında husumet olduğu iddia edilen kayınpederi Şükrü Aysu (53) ile kayınvalidesi Adile Aysu'yu (52) Kayaköy Mahallesi'ndeki evlerinde tabancayla vurarak öldürdü. Şüpheli Özcan A'nın başka bir villada ise Esat Ulu ile Serdar Genç isimli iki kişiyi yaraladığı, yaralıların ilçedeki hastanelerde tedavilerinin sürdüğü kaydedildi. Olay yerine yakın bölgedeki ormanlık alana otomobilini bırakarak kaçan şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı. Şüpheli, Foça Mahallesi'ndeki Çalış mevkisinde polis ekiplerince yakalandı. Öte yandan Halk TV konuyla ilgili haberinde fail Özcan A'nın, 15 Temmuz gazisi olduğunu öne sürdü.


İzmir'de orman yangını: MSB beş helikopter görevlendirdi

İzmir'in Menderes ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı da; İzmir’de devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 3 adet Couger tipi helikopter ile 2 adet CH-47 tipi helikopter görevlendirildiğini açıkladı. Karacadağ mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 8 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildi. Orman Bölge Müdürlüğü, yangının 12.53'te çıktığını, ilk müdahalenin 13.05'te gerçekleştirildiğini bildirdi. Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.


Mahmut Tanal açıkladı: Seçim günü Şenkaya Belediyesi'ne alınan 425 kilo lop et kayıp

CHP Şanlıurfa milletvekili 31 Mart seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçen Erzurum'un Şenkaya Belediyesi'nin 120 milyonu aşkın borcu olduğunu açıkladı. 16 bin nüfuslu ilçeye CHP heyeti olarak yaptıkları gezinin sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaşan Tanal şu ifadeleri kullandı:

Erzurum Şenkaya Belediyesi’ni, 31 Mart seçimlerinde Ak Parti’den devraldık. Ancak eski Ak Partili yönetim, geride yüklü borç bıraktı. Şenkaya Belediye Başkanımız Sayın Görbil Özcan, şeffaf belediyecilik gereği olarak, devraldığı borç miktarını, geçmişteki usulsüz işlemleri, yaptırdığı pankartla belediye binasına astırdı. Buna göre Ak Parti’li yönetimin, 16 bin nüfuslu ilçede geride bıraktığı belediye borcu, 108 milyon 391 bin 54 lira 24 kuruş. Buna ilave olarak da fatura edilmemiş 12 milyon TL borç bulunuyor. İkisini topladığımızda kasası boşalan Şenkaya Belediyesi’nin borç miktarı, 120 bin TL’yi geçiyor. Bitmedi! 5 kişi, işe gitmeden Şenkaya Belediyesi’nden maaş almış. Seçimi kaybeden AKP’li eski Belediye Başkanı’nın sadece 2023 yılında temsil ve ağırlama gideri olarak 2 milyon 500 bin lira harcanmış. Yine 2023’te işletmeciliği belediyede olan Şirankes Kafe’den misafirlere verilen hediye ve ağırlama gideri, 2 milyon 500 bin TL. 31 Mart’ta seçim günü belediyeye fatura edilen 425 kilo lop etin bedeli, 189 bin 450 lira. Ancak belirtilen miktardaki etin nerede olduğu tespit edilmedi.  2023 yılında belediye işletmesi Şirankes Kafe ve diğer kafeler için malzeme alındığı halde ödenmeyen fatura miktarı ise 1 milyon 223 bin lira. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve parası gönderildiği halde Akşar Yöresel Ürün Pazarı’ndan ödenmeyen borç miktarı, 1 milyon 800 bin 169 lira. Zehir zıkkım olsun! Bu usulsüzlüklerin peşini bırakmayacağız. Şenkaya halkının parasını yiyenlerden hesap soracağız! 


Arap Birliği: Hizbullah'ı artık terör örgütü olarak sınıflandırmıyoruz

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, Arap Birliği'nin "artık Lübnan'daki Hizbullah'ı terör örgütü olarak sınıflandırmadığını" bildirdi. Genel Sekreter Yardımcısı Zeki, gerçekleştirdiği Beyrut ziyareti sonrasında Mısır'ın El-Kahire El-İhbariyye televizyonuna açıklamalarda bulundu. Arap Birliği'nin daha önceki kararlarında "Hizbullah'ın terörist olarak tanımlanması"na dikkati çeken Zeki, bu kararlara istinaden Hizbullah ile iletişimin kesildiğini hatırlattı. "Arap Birliği'ne üye ülkelerin Hizbullah'a terör örgütü denmemesi konusunda" anlaştığını aktaran Zeki, yeni kararın Arap Birliği ile Hizbullah'ın iletişim kurmasının önünü açtığını belirtti. Zeki, "Arap Birliği'nin artık Hizbullah'ı terör örgütü olarak sınıflandırmadığını" kaydetti. 

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) 2 Mart'ta aldığı karar sonrasında Arap Birliği de 11 Mart 2016'da Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak sınıflandırmış ve "aşırılığı ve mezhepçiliği yaydığını" açıklamıştı.


Hatay'da St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlaması

Hatay'da, Hristiyanların her yıl 29 Haziran'da kutladıkları St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kapsamında St. Pierre Kilisesi'nde tören düzenlendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar almayan kilisede düzenlenen tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Lübnan Aziz İlyas Manastırı Başrahibi Episkopos Kostantin Kayyal'ın yönettiği ayin düzenlendi. İlahilerin seslendirildiği programda, barış ve kardeşlik mesajları verildi. Törenin sonunda, bayrama özel hazırlanan kutsanmış ekmek gelenlere dağıtıldı.


Gazze'den can kaybı 37 bin 834'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 267 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 48 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 7 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 69 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 429 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 834'e, yaralananların sayısının da 86 bin 858'e yükseldiği kaydedildi.


İran’da oy sandıklarını taşıyan araca silahlı saldırı: 2 ölü

İran’ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinin Rask kentinde, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy sandıklarını taşıyan araca yapılan silahlı saldırıda 2 kişi öldü. Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’na göre, oy verme işleminin bitmesinin ardından sandıkları alarak Rask’tan Cekigur kentine giden araca silahlı saldırıda bulunuldu. Olayda 2 görevli öldü, bazı sandık görevlileri yaralandı. İran'da 28 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde oy verme işlemi saat 24.00'e kadar uzatılmış ve bu saatten sonra sadece seçim merkezlerine girebilmiş kişiler oy kullanmaya devam etmişti. Daha sonra sayımı yapılan oylar, şehirlerdeki seçim kurullarına taşınmıştı.


Zam kararı sonrası elektrikte gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında asgari ve azami fiyat limitleri belirlendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gün öncesi ve dengeleme güç piyasalarında megavatsaat başına azami ve asgari fiyat limitini belirledi. EPDK'nin konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 21 Haziran 2015'te yürürlüğe giren Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar'ın ilgili maddesinde değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, kurul tarafından yeni bir karar alınıncaya kadar ilgili piyasalarda asgari fiyat limitleri, megavatsaat başına asgari "0" lira, azami fiyat limiti de megavatsaat başına 3 bin lira olarak uygulanacak. Daha önce asgari fiyat limitleri megavatsaat başına "0" lira, azami fiyat limitleri ise megavatsaat başına 2 bin 700 lira olarak belirlenmişti. Söz konusu karar 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek.


İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde reformist aday Pezeşkiyan yüzde 42,3 ile önde

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Mesud Pezeşkiyan, yüzde 42,3 ile yarışı ilk sırada götürürken onu yüzde 39,5 ile Said Celili takip ediyor. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını açıkladı. Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan yüzde 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 42,3 ile yarışı önde götürüyor. Şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321'ini alan Celili onu yüzde 39,5 ile takip ediyor. Muhammed Bakır Kalibaf, yüzde 13,4 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 ile dördüncü sırada yer alıyor. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.


Bolivya'da 3 eski komutan "darbeye teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandı

Bolivya'da Devlet Başkanı Luis Arce hükümetine yönelik "darbeye teşebbüs" suçlamasıyla gözaltına alınan eski General Jose Zuniga ve 2 komutan cezaevine gönderildi. Ulusal basında çıkan habere göre mahkeme, Arce hükümetine darbeye teşebbüs suçlamasıyla yargılanan Zuniga ve 2 komutana 6 ay önleyici hapis cezası verdi. Darbeci komutanlar yönetim başkenti La Paz'a bağlı dağlık kesimde yer alan Chonchocoro Maksimun Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildi. Öte yandan basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo, darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 4 askerin daha gözaltına alındığını ve sayının 21'e çıktığını duyurdu.


27 ilde sibergöz operasyonu: 97 kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mersin, Ağrı ve Antalya merkezli 27 ilde “7258 Sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanuna Muhalefet, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak ve Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerinin Aklanması” suçlarına yönelik düzenlenen 'Sibergöz-47' operasyonlarında; hesaplarında toplam 21 Milyar TL işlem hacmi bulunan 97 şüphelinin yakalandığını belirterek suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması sonucu elde edilen yaklaşık 194 Milyon 150 Bin TL değerinde; 12 konut, 6 adet otomobil, 4 adet motosiklet, 2 adet arsa ve şüphelilere ait banka, elektronik para ve kripto varlık hizmet sağlayıcı hesaplarına el konulduğunu kaydetti.

Bakan Yerlikaya operasyonların ayrıntılarını ise şöyle paylaştı:

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Mersin, Ağrı ve Antalya merkezli Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Elazığ, Adana, Batman, Bitlis, Bursa, İzmir, Malatya, Manisa, Tekirdağ, Tokat, Şırnak, Konya, İstanbul, Gaziantep, Muğla, Ordu, Balıkesir, Eskişehir, Denizli, Mardin ve Sakarya’da gerçekleştirilen “SİBERGÖZ-47” operasyonlarında; Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; Mersin merkezli Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Elazığ, Adana, Batman, Bitlis, Bursa, İzmir, Malatya, Manisa, Tekirdağ, Tokat ve Şırnak’ta düzenlenen operasyonlarda; yasa dışı bahis oynatan ve banka hesaplarında yaklaşık 2 Milyar TL işlem hacmi bulunduğu tespit edilen 52 şüpheli yakalandı.

Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; Ağrı, Adana, Konya, Mersin, İstanbul, Antalya, Gaziantep, Malatya, Muğla ve Ordu’da düzenlenen operasyonlarda; başkalarına ait papara hesaplarını para karşılığında temin ederek yasa dışı bahis sitesinde kullandıkları, Suçtan elde edilen paraların, banka hesapları ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları üzerinden aklamaya çalıştıkları ve hesaplarında yaklaşık 19 Milyar TL işlem hacmi bulunduğu tespit edilen 26 şüpheli yakalandı.

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; İstanbul, İzmir ve Manisa’da düzenlenen operasyonlarda; kendilerini “Yatırım Danışmanı” şeklinde tanıtarak, iletişime geçtikleri vatandaşlara “Forex Yatırımı/Yüksek Kazanç” vaadiyle mobil uygulama indirmelerini sağladıkları, uygulamada var olmayan kazançları müşteki şahıslara gösterip, bu kazançları elde etmek için “Dosya Masrafı, Vergi Ücreti vb.” adı altında para talep ederek haksız kazanç sağladıkları tespit edilen 6 şüpheli yakalandı.Antalya İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; İstanbul, Bursa, Mersin, Balıkesir, Eskişehir, Denizli, Gaziantep, Mardin, Sakarya ve Tekirdağ’da düzenlenen operasyonlarda ise; aralarında çeşitli meslek gruplarının da bulunduğu vatandaşlara ait kimlik bilgilerini illegal yollarla ele geçirerek taciz ve tehdit ettikleri, çeşitli devlet kurumlarını asılsız ihbarlarla hedef alıp, şahısların mağdur olmasına sebep olarak, tutuklanan bir şüpheliden elde edilen dijital materyalin Antalya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından incelenmesi sonucunda konuyla bağlantılı olduğu tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu: Ruhsatsız tabanca ve av tüfekleri ile çok miktarda Türk Lirası ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.

 


HSK'nin yeni atama kararları Resmi Gazete'de

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun aldığı yeni atama kararları, Resmi Gazete'de yayınlandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin 18.01.2024 tarihli ve 92 sayılı, 21.02.2024 tarihli ve 253 sayılı, 13.06.2024 tarihli ve 820 sayılı atama kararlarına göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına  tayin edildi. Resmi Gazete'deki karara göre, 4 bin 340 savcı, hakim ve mahkeme üyesinin görev yerinde değişiklik oldu.


Trump: Sorun yaşı değil yetersizliği, Biden ne yaptığını bilmiyor

Biden: Eskisi kadar rahat yürüyüp konuşamıyorum ama düştüğümde kalkmayı biliyorum

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde rakibi Joe Biden'la yaptığı ilk canlı yayın tartışmasının ardından, "Sorun Biden'ın yaşı değil, yetersizliği." dedi.

Virginia'da düzenlediği seçim kampanyasında konuşan Trump; 27 Haziran'da düzenlenen canlı yayın tartışmasında "ülkeyi yok etmeye çalışan adama" karşı büyük başarı elde ettiğini savunan Trump, Biden'ın "ne yaptığını bilmediğini" söyledi. Trump, Biden'a dünyada hiç kimsenin saygı duymadığını belirterek, "Sorun Biden'ın yaşı değil, yetersizliği." değerlendirmesinde bulundu. Seçimin "güçlü ile zayıf, yeterli ile yetersiz ve barış ile savaş" arasında olduğunu ifade eden Trump, dünyanın hiç olmadığı kadar 3. Dünya Savaşı'na yaklaştığını savundu.

ABD Başkanı Joe Biden ise, "Genç değilim ama ne yapmam gerektiğini biliyorum." dedi. Eskisi kadar rahat yürüyemediğinin, rahat konuşamadığının farkında olduğunu söyleyen Biden, "Genç değilim ama ne yapmam gerektiğini biliyorum." dedi. Biden, gerçekleri konuşmayı bildiğini ve yanlışla doğru arasındaki farkı da ayırt edebildiğini belirterek, "Milyonlarca Amerikalı gibi, düştüğümde de kalkmayı biliyorum." ifadelerini kullandı. Ekonomiyi güçlendirmek ve dünyayı "Putin gibilere karşı korumak" konusunda da ne yapması gerektiğini bildiğini söyleyen Biden, "Eğer kalpten bu işi yapabileceğime inanmasaydım, tekrar aday olmazdım. Ancak risk çok büyük. Donald Trump; bu ülke, özgürlüğümüz ve demokrasi için gerçek bir tehdit." değerlendirmesinde bulundu. Biden, "Bu seçimi kazanma niyetindeyim." dedi.


Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan 'seyahat uyarısı' tepkisi: Seyahat yasağı yerine dayanışma bekliyoruz

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, bazı ülkelerin yaptığı Lübnan'a seyahat uyarıları yerine Lübnan ile dayanışma gösterilmesi ve İsrail'in saldırıları durdurması için baskı ve çabaların artırılması çağrısında bulundu. Buhabib, yaptığı yazılı açıklamada, "Lübnan'ın süregelen İsrail tehditlerine maruz kalması nedeniyle bazı kardeş ve dost ülkelerin yaptığı seyahat uyarılarına konu olduğunu" belirtti. Lübnanlı Bakan, seyahat uyarılarına işaret ederek, "Bu sistematik bir şekilde yürütülen psikolojik baskı kampanyası karşısında, vatandaşlar ve ziyaretçiler arasında endişe yaratan bu açıklamaların yerini Lübnan ile dayanışmayı ve onun yanında olmayı ifade eden tutumlar almalıdır." ifadesini kullandı. İsrail'e baskı uygulanması çağrısı yapan Buhabib, "Lübnan'ın güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğünün korunması adına İsrail'e askeri saldırılarını durdurması için baskıların artırılması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU