Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Suudi Arabistan, yeni petrol ve doğal gaz yatakları bulduğunu açıkladı

Suudi Arabistan, ülkenin Şarkiyye ve Rubülhali bölgelerinde ham petrol ve doğal gaz sahaları ile yataklarının keşfedildiğini duyurdu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman'ın konuya ilişkin açıklaması ülkenin resmi ajansı SPA'da yayımlandı. Bin Selman, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun Şarkiyye bölgesinde konvansiyonel olmayan iki petrol sahası, bir Arap hafif petrol yatağı, Rubülhali'de iki doğal gaz sahası ve iki doğal gaz yatağı bulduğunu aktardı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan günlük yaklaşık 10 milyon varil ham petrol üretiyor ve bunun yaklaşık 7 milyon varilini ihraç ediyor.


Dışişleri Bakanlığı: Provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır

Dışişleri Bakanlığı  X hesabından, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri'de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye'nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir.

 


Adalet Bakanı Tunç: Milletimizin arasına nifak tohumları ekmek isteyenler asla amacına ulaşamayacaktır

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde meydana gelen çocuk istismarı olayıyla ilgili Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelinin, çıkarıldığı mahkemece tutuklandığını hatırlattı. Çocuk ve ailesinin ise devlet koruması altında olduğunu belirten Tunç, Suriyeli sığınmacılar üzerinden milletin birliğini ve ülkenin huzurunu bozmaya yönelik faaliyetler ile sosyal medya üzerinden yapılan provokatif girişimler ve asılsız iddialarla ilgili cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturmaların sürdürüldüğünü, gözaltı kararlarının verildiğini aktardı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Bakan Tunç, "Bağımsız ve tarafsız Türk yargısı, kanunlar çerçevesinde gerekli cezaları uygulamaktadır. Ayrımcılık yaparak, ötekileştirerek ve nefret dili kullanarak milletimizin arasına nifak tohumları ekmek isteyenler asla amacına ulaşamayacaktır. Aziz milletimiz, sağduyulu davranarak ülkemizi karıştırmak isteyenlere asla müsaade etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Soruşturma başlatıldı

Tunç ayrıca Türk bayrağına yapılan saldırılar hakkında resen soruşturma başlatıldığını da belirtti. Tunç, "Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde yer alan Türk Bayrağımıza yönelik saldırılarda bulunulmasıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun 300/1 maddesinde düzenlenen “Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak” suçundan resen soruşturma başlatılmıştır. Rengini aziz şehitlerimizin kanından alan, şanlı Türk Bayrağımıza yapılan saygısızlık ve çirkin saldırılar asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı


ABD'de ikinci duruşma: Eylem Tok'un tutuklulğunun devamına karar veridli

İstanbul'da karıştığı ölümlü trafik kazasının ardından Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran anne Eylem Tok'un Boston'daki ikinci duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


İzmir'de 5 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin 2 şüpheli tutuklandı

İzmir'in Torbalı ilçesinde 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında lokanta sahibi G.K. ile iş yerinin tüpünü değiştiren M.K'nin İl Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolleri sonrası adliyeye gönderilen şüpheliler, sevk edildikleri sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Lokanta sahibi G.K'nin ifadesinde tüpün cumartesi öğleden sonra değiştirildiğini, iş yerinin gece 02.00'ye kadar açık olduğunu, herhangi bir gaz kokusu almadıklarını, patlamanın nedenini bilmediğini ve üzgün olduğunu söylediği öğrenildi. M.K'nin ise tüp değiştirme işlemini usulüne uygun yaptığını, sızıntı kontrolünü gerçekleştirdiğini savunduğu ve üzgün olduğunu söylediği belirtildi.

Torbalı ilçesi Ayrancılar Mahallesi Barış Manço Caddesi'ndeki iş yerinde 30 Haziran'da patlama meydana gelmiş, 5 kişi hayatını kaybetmiş, 63 kişi yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında iş yeri sahibi G.K. ile patlamadan bir gün önce tüpü değiştirdiği belirlenen M.K. gözaltına alınmıştı.


SMO, Suriyelileri "fitne sahiplerinin peşinden gitmemeye" çağırdı

Suriye Milli Ordusu (SMO) bileşenlerinden Hamza ve Süleyman Şah tümenlerinin oluşturduğu Müşterek Kuvvetler, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan olaylar çerçevesinde bölge halkını "fitne sahiplerinin peşinden gitmemeye" çağırdı. Müşterek Kuvvetlerden yapılan açıklamada, "Bu sabah itibarıyla özgürleştirilmiş bölgelerde meydana gelen olayları Müşterek Kuvvetler Komutanlığı olarak endişeyle takip ediyoruz" denildi.

Açıklamada, "İfade ve gösteri özgürlüğünü destekliyoruz ancak bugün bazı yerlerde devrimci kurumlara yönelik saldırılar kesinlikle kabul edilemez çünkü bu, bölgenin çıkarlarına hizmet etmez. Kesinlikle bu eylemlerin arkasında Türkiye'deki Suriyelilere karşı kışkırtma yapan ve bu olayları nefret söylemi yaymak için kullanan kişiler bulunmaktadır. Bu, Türkiye'deki milyonlarca Suriyeliye zarar vermektedir" ifadeleri kullanıldı. Suriye halkını korumak için bazı tarafların şartları kötüye kullanmasını engellemek adına çalışıldığının altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Tüm özgürleştirilmiş bölge halkını, kurumlarımızı bozmak isteyen fitne sahiplerinin peşinden gitmemeye çağırıyoruz. Fikir beyan etme ve gösteri yapma hakkınızı, yıkım olmadan, barışçıl yollarla kullanmaya davet ediyoruz.


Yerlikaya’dan ‘Kayseri paylaşımları” açıklaması: 63 hesap ile ilgili soruşturma başlatıldı, bunların 10’u savcılığa sevk edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, küçük yaşta bir çocuğa cinsel taciz iddiası üzerine Kayseri’de Suriyelilere karşı meydana gelen olayların ardından sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ilgili bir açıklama yaptı Sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan, 343 bin paylaşım yapıldığını belirten Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:

Paylaşım yapılan hesapların %37’sinin BOT; paylaşımların %68’nini ise provakatif amaçlı ve negatif olduğu tespit edildi. 63 hesap ile ilgili soruşturma başlatıldı. Bunların 10’u savcılığa sevk edildi; diğerlerinin işlemleri devam ediyor. Ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden, provakatif paylaşım yapanlara, nefret söylemlerinde bulunanlara göz açtırmayacağız.

 


Eskişehir'de 5 gün önce kaybolan profesörün cansız bedeni bulundu

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karasu'ya (59) ulaşamayan yakınlarının durumu bildirmesi üzerine İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarından Karasu'ya ait aracın Odunpazarı ilçesi Büyükdere Mahallesi'ndeki Prof. Dr. Nabi Avcı Bulvarı'ndan geçtiği belirleyen ekipler, arama çalışmalarını Karacaşehir Mahallesi'nde yoğunlaştırdı.

Porsuk Çayı ve çevresinde yapılan aramaların 4'üncü gününde bulunan Karasu'ya ait ceset, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi morguna gönderildi. Olayla ilgili soruşturma kapsamında 5 şüphelinin polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. Prof. Dr. Bekir Karasu, 27 Haziran'da aracıyla ayrıldığı evine dönmeyince yakınları tarafından kayıp ihbarı yapılmış, 28 Haziran'da arama çalışması başlatılmıştı


Aydın'da başına yorgun mermi isabet eden 11 aylık bebek yaşamını yitirdi

Aydın'ın Söke ilçesinde başına yorgun mermi isabet eden 11 aylık bebek, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çeltikçi Mahallesi Bayındır Caddesi'nde, evde annesiyle oynayan Pera Palabıyık'a yorgun mermi isabet etti.

Başından ağır yaralanan ve Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi'ne kaldırılan bebek, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Söke İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olayla ilgili çok yönlü çalışma başlattı.


Galatasaray, Belçikalı futbolcu Michy Batshuayi'yi transfer etti

Galatasaray, Belçikalı futbolcu Michy Batshuayi'yi kadrosuna kattı. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, son olarak Fenerbahçe'de forma giyen 30 yaşındaki santrfor ile 3 yıllık anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Açıklamada Batshuayi ile imzalanan sözleşmenin detayları da paylaşıldı. Anlaşma kapsamında Belçikalı santrfora sezon başına 3 milyon euro ödeneceği aktarıldı. Ayrıca Michy Batshuayi'nin ilk yıl 1,5 milyon euro, ikinci sezon 1 milyon euro ve üçüncü yıl ise 500 bin euro imza parası alacağı da kaydedildi.


Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan 3 kişi adli kontrolle serbest

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün çıkan yangınının söndürülmesinin ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve jandarma ekipleri başlatılan soruşturma kapsamında bölgede inceleme yaptı. İncelemede, ulaşımın zor, elektrik nakil hatları ve arıcıların bulunmadığı noktadan başlayan yangına, bölgedeki kampçıların neden olduğu değerlendirildi. Soruşturma kapsamında yangın esnasında karavanla bölgede oldukları tespit edilen P.S. (39), H.S. (43) ve U.S. (47) gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemleri tamamlanan zanlılar, çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bördübet Gölge Koyu mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıkmış, bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait 2 uçak, 3 helikopter, 10 arazöz, 1 iş makinesi ve 70 orman yangın söndürme işçisi sevk edilmişti. Ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu söndürülen yangında yaklaşık 5 hektar ormanlık alan zarar görmüştü.


İsrail Savunma Bakanı Gallant: "Acilen 10 bin ek askere ihtiyacımız var"

İsrail ordu radyosu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Meclisin Güvenlik Komitesindeki konuşmasını yayımladı. Habere göre, Gallant, "Acilen 10 bin ek askere ihtiyacımız var. 4 bin 800 Ultra Ortodoks Yahudiyi (Harediler) askere alabiliriz" ifadelerini kullandı. Öte yandan İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin haberinde ise ordudaki görevinden emekli olmak isteyen subay sayısında önemli bir artış olduğu belirtildi. İsrail ordusunda her yıl ortalama 100 ila 120 yüzbaşı ve binbaşı emekli olurken İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasından bu yana bu rütbelere sahip 900'e yakın görevlinin sözleşmelerini feshetme talebinde bulunduğu aktarıldı.

Habere göre, orduda yaşanan bu krizin dayandığı sebepler arasında 7 Ekim saldırıları yer alıyor. Ordunun Hamas'la yaşadığı çatışmalardaki başarısızlıklara işaret edilen haberde, İsrailli askerlerin takdir görmediklerini hissettikleri, halkın ve bazı politikacıların orduyu gayri meşru hale getirdiğine ilişkin söylemlerine yer verildi. İsrail ordusunun halihazırda subayları görevlerinde tutma konusunda zorluk yaşadığı kaydedildi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran'da oybirliğiyle Ultra Ortodoks Yahudi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine karar vermişti. Kararda, askere alınmayanların kamu tarafından finanse edilen sosyal yardım ve eğitim yardımlarından da yararlanamayacaklarına yer verilmişti.


Rusya, Türkiye'den 38,2 milyon adet yumurta ithal etti

Rusya'nın, yılın ilk yarısında Türkiye'den 38,2 milyon adet yumurta ithal ettiği bildirildi. Rusya Gıda Güvenliği Kurumu’ndan yapılan açıklamada, yılın ilk yarısında Türkiye, Belarus ve Azerbaycan’dan toplam 447,7 milyon yumurta ithal edildiği kaydedildi.

Yılın başından bu yana Türkiye'den ithal edilen yumurta miktarının 38,2 milyon adede ulaştığı bilgisine yer verilen açıklama, Belarus’tan 363 milyon, Azerbaycan’dan ise 46,5 milyon yumurtanın ithal edildiği belirtildi. Rus hükümeti, ülkede hızla artan yumurta fiyatları nedeniyle Rusya'ya 1,2 milyar yumurtanın vergisiz ithalatına izin vermişti.


Türkiye-Suriye sınırında gerginlik: Türk bayrakları indirildi, zırhlı araçlara saldırıldı, tırlar ateşe verildi

Suriye'nin kuzeyindeki çeşitli bölgelerinde bugün Türkiye’ye yönelik protestolar düzenlendi.

Cumhuriyet’in yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre; Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde onlarca kişi, Türk kamyonlarını durdurarak sürücülerden Türkiye'ye dönmelerini talep etti.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde ise, bazı protestocuların, kamyonların camlarını kırdığı ve araçları ateşe verdiği görüldü.

Türk bayrakları indirildi

Görüntülerde Mare Emniyet Müdürlüğü’ndeki Türk bayraklarının göstericiler tarafından indirildiği anlar yer aldı.

Göstericiler, ayrıca bölgedeki tüm sokaklardan ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kullanılan üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti. 

Görüntülerde, bazı protestocuların Türk plakalı otomobile ve güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarına saldırdığı anların görüntüleri yer aldı.


Macron, aşırı sağın ülkede "en yüksek mevkilere erişebileceği" konusunda uyardı

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin başı çektiği erken genel seçimlerin ilk turunun ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağın ülkede en yüksek mevkilere erişmenin eşiğinde olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Fransız basınındaki haberlere göre, RN'nin sandıktan birinci çıktığı erken genel seçimlerin ilk turunun ardından Macron, kabinesiyle Elysee Sarayı'nda seçimi değerlendirmek üzere bir araya geldi. Macron, toplantıda bakanlarına "Yanılmamak gerek. En yüksek mevkilere erişmenin eşiğinde olan, aşırı sağ; başkası değil" dedi.

"Aşırı sağa tek bir oy gitmemesi gerektiğini" söyleyen Macron, bir önceki genel seçimlere işaret ederek, "Şunu unutmamalıyız ki 2017'de ve 2022'de karşı tarafta, solda herkes bu mesajı taşıdı. Bu olmasaydı hizmetkarınız ve siz burada olmazdınız" ifadelerini kullandı. Öte yandan, ismi belirtilmeyen iki bakan, toplantının "gergin" geçtiğini ifade etti.


Yeni Zelanda'da "kedi avı" yarışmasında 370 yabani kedi öldürüldü

Yeni Zelanda'nın Kuzey Canterbury bölgesinde tartışmalara neden olan kedi avı yarışması kapsamında 370 yabani kedi öldürüldü.

Radio New Zealand'ın (RNZ) haberine göre, etkinliğin organizatörü Matt Bailey, yarışmanın "domuz avı" yarışması olarak başladığını ancak artan yaban kedisi sayısı fark edilince "kedi avı" yarışmasına döndüğünü aktardı.

Toplam 370 yabani kedinin öldürüldüğü yarışmada, bir kişi 65 kedi öldürerek 500 Yeni Zelanda doları (yaklaşık 10 bin lira) değerindeki "ödülü" kazandı.

Kedilerin çiftliğine taşıdığı hastalıklar nedeniyle yıl içerisinde 40 kediyi öldürdüğünü açıklayan Bailey, bunun yeni bir durum olmadığını ama Yeni Zelandalıların kedileri çok sevdiği için bu yarışmanın birçok tartışmaya neden olduğunu vurguladı.

Bailey, kırsal alanlarda terk edilen kediler nedeniyle azalan kuş ve kertenkele sayısına işaret ederek, insanların kedileri kırsal alanlara atmasını engellemek için yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.


Kocaeli'de Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen mezar taşı ve sütunları ele geçirildi

Kocaeli'de Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen mezar taşı ve sütunları ele geçirildi, 1 zanlı gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi çalışmaları kapsamında Kartepe ilçesinde belirlenen adrese operasyon düzenledi.

Şüphelinin evinde yapılan aramada, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 1 mezar başı heykeli ve 6 mezar taşı sütunu ele geçirildi.

Zanlı, jandarma ekiplerince gözaltına alındı.

AA-20240701-35022629-35022628-KOCAELIDE_ROMA_DONEMINE_AIT_OLDUGU_DEGERLENDIRILEN_MEZAR_TASI_VE_SUTUNLARI_ELE_GECIRILDI.jpg
Fotoğraf: AA

Gazze'de can kaybı 37 bin 900'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 23 artarak 37 bin 900'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 269 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 2 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 23 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 91 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 900'e, yaralananların sayısının da 87 bin 60'a yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Rusya Ukrayna'nın en büyük iki şehri olan Kiev ve Harkiv'e saldırdı

Rus güçleri dün Ukrayna'nın en büyük iki şehri olan Kiev ve Harkiv'e saldırı düzenledi. Söz konusu saldırılarda füze parçaları Kiev'in Obolon banliyösündeki bir apartmana düştü; Harkiv'e atılan güdümlü bomba ise bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden 28 aydan uzun süre geçerken, Rus güçleri Ukrayna şehirlerine ve enerji altyapısına saldırmaya devam ediyor.

Kiev'e Mart ayında birçok saldırı düzenlense de Kiev'e yönelik saldırılar diğer şehirlere kıyasla daha seyrek. Rusya, Harkiv'e düzenli olarak saldırı düzenliyor ancak askeri analistler ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'daki belli hedeflere karşı (ABD) silahlarını kullanmasına izin vermesinden bu yana bu saldırıların azaldığını dile getirdi.

Kiev'in Obolon banliyösünde yerel askeri yönetim, Rus füzesinden düşen parçalar nedeniyle Pazar günü 14 katlı bir apartmanda yangın çıktığını açıkladı.

Savaşın ilk aşamalarında Rusların ele geçiremediği Harkiv'e dün atılan güdümlü bir bomba bir deponun dışında yangın çıkmasına ve bir şoförün hayatını kaybetmesine neden oldu.


Lugano, Fenerbahçe maçında sarı-lacivertli taraftarlara bilet satılmayacağını duyurdu

Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turundaki rakibi Lugano, İsviçre'deki ilk maç için sarı-lacivertli taraftarlara bilet satılmayacağını duyurdu.

İsviçre temsilcisinden yapılan Türkçe açıklamada, "UEFA, Fenerbahçe ile Lugano arasında 23 Temmuz tarihinde oynanacak maç için Fenerbahçe taraftarlarına stadyum yasağı getirdiğini bildirmiştir. Bu nedenle, Thun Stockhorn Arena'nın misafir taraftarlara ayrılmış bölümü kapalı kalacaktır ve Fenerbahçe taraftarlarının bu maç için bilet satın almaları yasaklanmıştır" denildi. Kulüp, maçın bilet satışlarının da başladığını duyurdu.

Eşleşmede ilk maç 23 Temmuz'da İsviçre'de, rövanş ise 30 Temmuz'da İstanbul'da oynanacak.


Hamas: İsrail'in mahkumları canlı kalkan olarak kullanması savaş suçudur

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonları sırasında Filistinli esirleri canlı kalkan olarak kullanmasını "tam teşekküllü bir savaş suçu" olarak değerlendirdi ve İsrail’in yargılanması çağrısında bulundu.

Rişk, yaptığı yazılı açıklamada, “Nazi işgal ordusunun Gazze Şeridi'ndeki operasyonları sırasında Filistinli esirleri canlı kalkan olarak kullanması tam teşekküllü bir savaş suçudur." ifadesini kullandı. Bunun tüm savaş yasalarının ve mahkumların haklarının açık bir ihlali olduğunu ve tüm uluslararası sözleşmelerin, kanunların ve anlaşmaların göz ardı edilmesi anlamına geldiğini belirten Rişk, Filistinli tutukluların ve esirlerin maruz bırakıldıkları açlık, aşağılama ve taciz de dahil olmak üzere her türlü ihlali içeren listeye canlı kalkan suçunun da eklendiğini vurguladı. Bu ihlallerin aynı zamanda "kasıtlı tıbbi ihmal, yiyecek ve ilaçtan yoksun bırakma, uzuvların kırılması, yavaş öldürme ve sahada infazları" da içerdiğine dikkati çeken Rişk, Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesini "işgal liderlerinin yargılandığı savaş suçları dosyasına canlı kalkan suçunu da eklemeye" çağırdı.


Fransa'da genel seçimin ilk turunu aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi kazandı, ikinci tur 7 Temmuz'da

Fransa'da erken genel seçimin dün yapılan ilk turunu Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) kazanırken, nihai sonuç 7 Temmuz'da yapılacak ikinci tur öncesinde partiler arasındaki pazarlık görüşmelerine bağlı olacak.

Ipsos, Ifop, OpinionWay ve Elabe'nin sandık çıkış anketlerine göre, göçmen karşıtı ve Avrupa Birliği'ne karşı olan RN oyların yaklaşık yüzde 34'ünü aldı.

RN'nin ilk turda birinci olması, aşırı sağın haziran ayı başlarında Avrupa Parlamentosu seçimlerinden güçlenerek çıkması sonrasında erken seçim kararı alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için ciddi bir yenilgi.

Sandık çıkış anketlerine göre Macron'un merkez ittifakı oyların yüzde 20.5- yüzde 23'ünü alırken, sol partilerden oluşan yeni bir ittifak olan Yeni Halk Cephesi (NFP) oyların yaklaşık yüzde 29'unu aldı.


Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığı 6 aylığına Macaristan'a geçti

Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığını 6 aylığına Macaristan yürütecek. Macaristan, bugün itibarıyla görevi 1 Ocak 2024'ten bu yana sürdüren Belçika'dan devraldı. AB üye ülkeleri arasında 6 ayda bir dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığı, 1 Ocak 2025'e kadar Macaristan tarafından yürütülecek. Macaristan önceliklerini; "çiftçi odaklı bir AB tarım politikası, tutarlı ve liyakate dayalı genişleme politikası, demografik zorlukların ele alınması, yasa dışı göçün önlenmesi, Avrupa savunma politikasının güçlendirilmesi, üye ülkeler arasında uyum politikasının geleceğinin şekillendirilmesi ve Yeni Avrupa Rekabet Edebilirlik Anlaşmasının kabulü" olarak duyurdu.

Dönem başkanlığının sloganını "Avrupa'yı yeniden büyük kıl (Make Europe Great Again)" olarak belirleyen Macaristan, bunun, "aktif ve proaktif bir başkanlık; üye ülkelerin birlikte daha güçlü olduklarını, Avrupa'nın bağımsız bir küresel oyuncu olabileceğini" simgelediğini ifade etti. Başbakan Viktor Orban liderliğindeki Macaristan'ın dönem başkanlığı, 6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin AB yönetiminin yeniden şekillendirildiği döneme denk geldi. Bu nedenle dinamik bir yasama süreci yaşanmayacak olsa da Budapeşte'nin siyasi vizyonunun gündemde yer aldığı bir dönem olması bekleniyor. Macaristan hükümeti ülkede son yıllarda demokratik ilkelerde gerileme olduğu gerekçesiyle AB yönetimi ile gerginlik yaşıyor. Hakkında, Birliğin hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle yasal süreç yürütülen Macaristan'ın, AB fonlarından alacağı miktarın önemli kısmı bu gerekçeyle bloke ediliyor. Macaristan görevi, 1 Ocak 20215'te Polonya'ya devredecek.


CHP Genel Başkanı Özel, Kocaeli'nin en yaşlı CHP üyesini ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Kocaeli'deki en yaşlı üyesine ziyarette bulundu. CHP'den yapılan açıklamaya göre, Özel, partisinin Kocaeli'deki en yaşlı üyesi olan 95 yaşındaki Şaban Özkanlı'yı Kartepe İlçesi Avluburun Mahallesi'ndeki evinde ziyaret etti.

Özel, ziyaretinin ardından, mahalle sakinleriyle bir araya geldi.

AA-20240630-35017033-35017022-CHP_GENEL_BASKANI_OZEL_KOCAELININ_EN_YASLI_CHP_UYESINI_ZIYARET_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

"Sibergöz-48" operasyonlarında 65 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 ilde "nitelikli dolandırıcılık ve çevrim içi çocuk müstehcenliği" suçlarına yönelik jandarma tarafından "Sibergöz-48" operasyonlarının düzenlendiğini belirtti. Operasyonlarda, hesaplarında 11 milyar 400 milyon lira işlem hacmi bulunan 65 şüphelinin yakalandığını aktaran Yerlikaya, "Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerindeyiz. Onlara göz açtırmayacağız. Kara vatanda olduğu gibi siber vatanda da sanal devriyelerimiz 7 gün 24 saat görevlerinin başında" ifadelerini kullandı.

Operasyonların Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İl Jandarma Komutanlıklarınca, Trabzon ve Aydın merkezli Adana, Ankara, Batman, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Mardin, Mersin, Sivas, İstanbul, Iğdır, Giresun, Kastamonu, Muğla, Van ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde düzenlendiğini anlatan Yerlikaya, çok sayıda bilgisayar, telefon, sim kart, taşınabilir bellek ve banka/kredi kartı ile soğuk kripto cüzdanının ele geçirildiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU