ABD'de IŞİD alarmı: "Radikalleşme riski var"

8 Tacikistan yurttaşının gözaltına alınması, saldırı korkusunu artırdı

ABD'li yetkililer, şüphelilerin IŞİD'le bağlantılarını detaylandırmadı (Reuters)

ABD'nin IŞİD'le bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına aldığı 8 Tacikistan yurttaşı, ülke topraklarında yaşanabilecek bir terör saldırısına dair korkuları artırdı.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, 8 Tacikistan yurttaşının Meksika sınırından ABD'ye geçen yıl baharda girdiğini ve sığınma başvurusu yaptığını söyledi.

Yetkililer, başvuruların onaylanma sürecinde bu kişilerin IŞİD'le bağlantılı olabileceğine dair bir şüphe oluşmadığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu kişilerin FBI'ya bağlı Terörle Mücadele Ortak Görev Gücü (JTTF) tarafından bir süre sonra takibe alındığı, ardından Tacikistan yurttaşlarının IŞİD'in Horasan koluyla (IŞİD-H) bağlantılı olabileceğinin tespit edildiği aktarıldı.

İncelemelerde, bu kişilerden bazılarının sosyal medya hesaplarından "aşırılıkçılık yanlısı" paylaşımlar yaptığının gözlemlendiği belirtildi. 

Ayrıca Tacikistan yurttaşlarının bazılarının, başka kişilerle yaptığı konuşmalarda da şüphe uyandıracak durumlar tespit edildiği bildirildi.

Kaynaklar, bu kişilerin terör saldırısı düzenlemek amacıyla ABD'ye girdiğine dair net kanıt bulunmadığına işaret ederken, IŞİD'le bağlantılarına dair somut bilgiler paylaşılmadı.

FBI ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın 12 Haziran'da yaptığı açıklamada, Tacikistan yurttaşlarının Los Angeles, Philadelphia ve New York şehirlerinde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındığı belirtilmişti.

Yetkililer, şüphelilerin halen gözaltında tutulduğunu, haklarında terörle mücadele soruşturması başlatıldığını ve süreç tamamlandıktan sonra sınır dışı edileceklerini söyledi. 

Ulusal güvenlik yetkilileri, şüphelilerden bazılarının ABD'de ekonomik zorluk yaşadığına ve ayrımcılığa maruz kaldığına işaret ederek, bu nedenle "IŞİD propagandasına sarılıp radikalleşme potansiyeline sahip olduklarını" savundu. 
 


CNN'in haberinde, Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta düzenlenen saldırıyı da IŞİD-H'nin üstlendiği hatırlatıldı. 

Crocus City Hall adlı konser salonuna yapılan saldırıda en az 145 kişi ölmüş, 500 kişi de yaralanmıştı.

Rusya'nın iç güvenlik teşkilatı FSB, saldırıyla ilgili aralarında 4 Tacikistan yurttaşının da yer aldığı 12 kişinin yakalandığını duyurmuştu.


Independent Türkçe, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU