ABD'de sınırı geçen 8 kişi IŞİD bağlantısı şüphesiyle gözaltına alındı

Tacikistanlı şüphelilerin geçen yıl yapılan incelemelerin ardından ülkeye girişlerine izin verilmiş ancak o dönemde herhangi bir ulusal güvenlik riski tespit edilmemişti

Geçen yıl ABD'nin güney sınırını geçen ve IŞİD'le bağlantılı olan 8 kişi Los Angeles, Philadelphia ve New York'ta gözaltına alındı (Reuters)

Yetkililere göre, geçen yıl ABD'nin güney sınırını geçen, IŞİD'le bağlantılı 8 kişi Los Angeles, Philadelphia ve New York'ta gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tacikistanlı şüphelilerin geçen yıl yapılan incelemelerin ardından ülkeye girişlerine izin verilmişti. Soruşturma hakkında bilgi sahibi bir kaynak ABC News'a, o dönemde herhangi bir ulusal güvenlik riski tespit edilmediğini söyledi.

Son haftalarda yetkililer, bu kişilerin terör örgütüyle bağlantıları olduğunu gösteren "aşağılayıcı bilgiler" ortaya çıkardı.

Kaynağın medya kuruluşuna verdiği bilgiye göre bu kişiler arandı ve gözaltına alındı. Buna rağmen yetkililer, şüphelilerin sınır dışı edilmesiyle sonuçlanacak terör suçlamalarını isnat etmek için hâlâ kanıt topluyor.

Şüpheliler halihazırda ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) gözetiminde tutuluyor.

FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) tarafından yapılan açıklamada, "Son birkaç günde, ICE görevlileri yurttaş olmayan birkaç kişiyi göçmenlik makamları uyarınca gözaltına aldı" dendi.

Bu faaliyetler FBI'ın Terörizm Ortak Görev Güçleri'yle yakın koordinasyon içinde gerçekleştirilmiştir. Tutuklanan kişiler, sınır dışı işlemlerini beklemek üzere ICE gözetiminde tutulmaktadır.

FBI ve DHS'nin yakın zamanda kamuoyu ve ortak bültenlerinde açıkladığı gibi, ABD yüksek bir tehdit ortamında bulunmaktadır.

FBI ve DHS, ulusal güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri tespit etmek, soruşturmak ve engellemek için ortaklarıyla birlikte gece gündüz çalışmaya devam edecektir.

Geçen ay DHS, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri aracılığıyla, iltica için yasal engellerin sürecin çok daha erken aşamalarında uygulanmasına olanak tanıyacak bir Kural Teklifi Bildirimi yayımlamıştı.

Bu sayede DHS, sınırların ve ülkenin güvenliğini daha iyi korumak amacıyla, Birleşik Devletler'e tehdit oluşturan kişileri daha önce olduğundan çok daha kısa sürede hızlı bir şekilde sınır dışı edebilecek.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas o sırada şunları söylemişti: 

Bugün yayımladığımız kural teklifi, güvenlik riski arz eden ve burada kalmak için yasal dayanağı olmayan kişileri daha hızlı saptayıp sınır dışı ederek Amerikan halkının güvenliğini sağlamaya yönelik süregelen çabalarımızın bir başka adımı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU