Sınırdan geçerken "bacaklarını kıran" Türkiye yurttaşları, ABD'de gündem oldu

Yolculuklarının son aşamasında, Trump'ın inşa ettirdiği 9 metrelik duvardan düştüler

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı, ikilinin fotoğraflarını 9 Haziran'da çekerek aboneleriyle paylaştı (Reuters)

ABD'nin en çok satan gazetelerinden New York Post, yeni haberinde Türkiye'den Meksika'ya gidip Kaliforniya'ya kaçak yollarla girmeye çalışan göçmenleri işledi. 

"Türk göçmenler 9 metrelik sınır duvarından düşüp 'bacaklarını kırdı' ve bu dramatik anlar The Post tarafından yakalandı" başlıklı haberde iki kişinin yerde yattığı bir video paylaşıldı. 


Erkeklerden birinin iki bacağının, diğerinin de tek bacağının kırıldığını söylediği ancak bu beyanların doktorlar tarafından resmen onaylanmadığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye pasaportuna sahip iki yaralının, iki arkadaşlarıyla birlikte önce Meksika'nın Cancún kentine gittikleri, oradan Tijuana'ya geçerek insan kaçakçılarına ulaştıkları aktarıldı. 

ABD sınırındaki duvara kadar ulaşan ekibin merdivenle bu engeli de aştığı ancak ikisinin ABD tarafına doğru inerken düştüğü belirtildi. 

New York Post, yaralıların yardımına ABD'li sağlık görevlilerinin yetiştiğini vurgularken sonrasında sınır yetkililerine teslim edildikleri tahminini paylaştı. 

Türkiye'den giden bu kişilerin yaralandığı San Diego bölgesindeki sağlık yetkilileri, 2019'da 60 civarında kişinin bu şekilde duvardan atlarken yaralandığını bildirirken bu sayı iki yıl sonra 450 oldu. 

göçmenler

Türkiye ve Guatemala'dan gelen göçmenlerin yasadışı Meksika-ABD yolculuğuna birlikte çıktıkları bildirildi (Reuters)

 

Meksika Konsolosluğu da 2023'te 29 yurttaşlarının San Diego'ya gitmek isterken duvardan düşerek öldüğünü, 120'sinin de yaralandığını aktarıyor. 

KBPS'nin 2023'te yaptığı tahmine göre her bir yaralı, vergilerden 300 bin dolar harcanmasına yol açıyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, 4 Haziran'da ABD-Meksika sınırını yasadışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalayarak Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki en önemli tartışmalardan sınır güvenliği konusunda en dikkati çekici adımını atmıştı.

Kararnamede, günlük geçişin 2 bin 500 olan üst limitinin son aylarda aşılması nedeniyle yasadışı sınır geçişlerinin derhal durdurulması ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınırdışı etmesi öngörülüyor.

New York Post, düşen Türkiye yurttaşlarının bu kararnameye rağmen bir mahkeme tarihi belirlenerek ABD topraklarına salınacağını vurgularken iltica başvurusu yapamayacaklarını da belirtti.

Duvar, kasımdaki seçimlerde yeniden seçilmeyi hedefleyen eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde inşa edilmişti. 

ABD-Meksika sınır duvarı inşası Trump'ın 2016 seçimlerine dair temel vaatleri arasında yer alıyordu, ancak 2019 kasımında Beyaz Saray toplamda sadece yaklaşık 125 km duvar inşa edildiğini ve tamamının mevcut veya kırık bariyerlerin onarımından ibaret olduğunu kabul etmek durumunda kalmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU