ABD'nin göçmenleri Yunanistan'a gönderme planı ortaya çıktı

Göçmenlerin akıbeti değişebilir

Birleşmiş Milletler verilerine göre yaklaşık 8 bin 600 kişinin yaşamını yitirmesiyle 2023, göçmenler için kayıtlara geçen en ölümcül sene oldu (Reuters)

Amerikan medya kuruluşu CBS, ABD'nin bazı göçmenleri Yunanistan ve İtalya'ya göndermeyi planladığını yazdı. 

Kimliğinin açıklanmamasını isteyen iki ABD'li yetkili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador ve Guatemala'da kurulan Güvenli Göç Ofisleri'ne (Safe Mobility Offices -SMO) başvuru yapan bazı kişilerin Yunanistan ve İtalya'ya yönlendirileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Nisan 2023'te verdiği talimatla kurulan SMO birimleri, ülke sınırındaki yığılmayı ve kaçak girişleri önlemek için yasal göç işlemlerinin buralardan yapılmasına imkan sağlıyor. 

Yetkililer, İtalya ve Yunanistan'ın bu birimlere başvuran göçmenlerden 500'er tanesini kabul edeceğini öne sürdü.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Roma veya Atina'nın yorum taleplerine geri dönüş yapmadığı belirtildi. 

ABD, İspanya ve Kanada'nın geçen yıl 3 Mayıs'taki ortak açıklamasında, göçmenlerin yerleştirilmesiyle ilgili anlaşmaya varıldığı bildirilmişti. 

Buna göre ABD'ye göç etmek için Güney Amerika ülkelerindeki SMO birimlerine yapılan bazı başvuruların İspanya ve Kanada tarafından değerlendirileceği ifade edilmişti.

Güney Amerika'daki söz konusu ofislerde şimdiye dek 10 bin kişinin işleminin tamamlandığı belirtildi. Toplamda kaç kişinin yabancı ülkelere gönderildiğine dair bilgi paylaşılmadı. 

CBS'in incelediği İç Güvenlik Bakanlığı'na ait belgelere göre ABD'li yetkililer, bu yıl 20 Mayıs'ta Kanada, İspanya, İtalya ve SMO birimlerinin kurulduğu 4 Güney Amerika ülkesinden diplomatlarla görüşme düzenledi. Toplantıda söz konusu projenin genişletilmesine dair görüşmeler yapıldığı aktarıldı. 

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, geçen hafta CBS'e verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı: 

Kanada ve İspanya'nın yanı sıra yakın zamanda Yunanistan'la da birlikte çalışarak, göçmenleri kâr amacıyla istismar etmek isteyen kaçakçıların elinden kurtarmak ve onların bu ülkelere yasal şekilde gitmesini sağlamak için çalışıyoruz.

Güney Amerika'daki SMO birimleri, ülkelerin belirlediği farklı kurallara göre çalışıyor. Kolombiya'daki ofis Kübalı, Haitili ve Venezuelalı göçmenlerin başvurularını kabul ediyor. Kosta Rika'daki ofisse sadece Nikaragua ve Venezuela yurttaşlarının başvurularını alıyor.

Ekvador'daki merkez Kübalı, Haitili, Nikaragualı, Venezuelalı ve Kolombiyalı vatandaşların başvurularını işleme alıyor. Guatemala'daki ofisse kendi ülkesinin yurttaşlarının başvurularını değerlendiriyor.


Independent Türkçe, RT, CBS

DAHA FAZLA HABER OKU