Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Taliban'ın eğitim görmesini yasakladığı Afgan kız çocuklarının yaşadığı zorlukları haberleştirdi.
Haberde, eğitim hakları elinden alınan kız çocuklarının "zorla evlendirilme, şiddet ve tecritle karşı karşıya kaldığı" savunuldu.
Adı Esma olarak paylaşılan Afgan kız, eğitim yasağının ardından evinde sıkışıp kaldığını söyledi.
18 yaşındaki Esma, ailesinin taleplerine karşı çıkmasına rağmen tanımadığı bir adamla geçen yıl evlendirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
Onlara eğitim görmem gerektiğinden ve hayallerimden bahsettiğimde bana gülerek 'Taliban başta olduğu sürece artık kızların okumasına asla izin verilmeyecek. En iyisi sen hayatına devam et ve evlen' dediler. Düğünden sonra kocamın ailesi de bana 'Seni satın aldık ve senin için para ödedik, seni bedava almadık. Bu yüzden evde olmalı ve bizim için çalışmalısın' dediler.
Hamile kaldığını söyleyen Esma, bebeğinin cinsiyetini öğrenince büyük üzüntü yaşadığını ifade ederek "Dünyam başıma yıkıldı. Afganistan'da kız çocuğu olmanın hiçbir değeri yok" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İsmi Benafaşa diye bildirilen genç kızsa Taliban, 2021'de ülkenin kontrolünü ele geçirdiğinde 13 yaşında olduğunu belirtti.
16 yaşındaki gencin kız kardeşi Kudsiye, zorla nişanlandırılan ablasının müstakbel eşinden sürekli şiddet gördüğünü söyledi.
Kudsiye, ablasının Taliban kontrolündeki mahkemelere boşanma başvurusu yaptığını fakat bunlardan sonuç alamadığı gibi hapse gönderildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
Yargıç, kadınların boşanmak için her zaman bahane aradığını söyleyerek kocasının tarafını tuttu. Nişanlısıyla birlikte yaşamayı reddettiği sürece hapiste kalacağı söylendi.
15 yaşındaki Arzu'nun annesi Merziye ise kızının okula gidemediği için depresyona girdiğini ve kendi kabuğuna çekildiğini söyledi. Anne, kızının çok zor zamanlar geçirdiğini belirterek şöyle konuştu:
Bu sorunların sebebinin okulların kapatılması olduğunu biliyorum fakat yapabileceğimiz bir şey yok. Hep kızımın okuyup doktor olmasını, böylece kendi ayakları üzerinde durabilmesini hayal etmiştim.
Başkent Kabil'de yaşayan ve 16 yaşında bir kızı olan Feriye de durumu "anlatılamaz bir trajedi" diye niteledi.
Feriye, güçlü durmakta zorlandıklarını belirterek "Taliban hiçbir şekilde değişmedi. Gelecekten hiçbir umudum kalmadı. Kimse bize yardım etmeye gelmiyor" ifadelerini kullandı.
ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, 2022'de aldığı kararla 11 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmesini yasaklamıştı.
Washington merkezli yardım kuruluşu Women for Women International'ın verilerine göre, ülkedeki 1,2 milyon kız çocuğu bu karardan etkilendi.
Independent Türkçe, Guardian, Women for Women International