Taliban'ın kadınları kırbaçlatması tepki topladı: "Amaç korku yaymak"

"İnsanlık onuru onlar için önemli değil"

Taliban, yönetimi ele geçirdiğinden beri kadınların haklarını kısıtlayan birçok adım atmıştı (AP)

Taliban'ın 63 kişiyi kırbaç cezasına çarptırması, Birleşmiş Milletler'den (BM) tepki topladı. 

BM Afganistan Yardım Misyonu'nun (UNAMA) Twitter hesabından yapılan açıklamada, 14'ü kadın 63 kişinin salı günü halka açık şekilde kırbaçlandığı belirtildi. 

UNAMA, açıklamasında kırbaç cezasına tepki göstererek "Bedensel cezayı kınadığımızı yineliyor ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban kontrolündeki Yüksek Mahkeme, kırbaç cezalarının ülkenin kuzeyindeki Sar-i Pol Vilayeti'nde yer alan bir stadyumda, yerel yetkililerin gözetiminde infaz edildiğini bildirdi. 

Mahkeme, kimlikleri açıklanmayan kişilerin "eşcinsel ilişki, zina ve hırsızlık" gibi suçlar nedeniyle kırbaç cezasına çarptırıldığını duyurdu. 

ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban önce Kabil'i daha sonra da ülkenin tamamını ele geçirmişti. Örgüt, kadınların üniversiteye gitmesini ve birçok işkolunda çalışmasını yasaklamıştı. 

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade'nin martta yaptığı açıklamada, şeriat kanunlarına göre zina suçu işleyen kadınların kamuya açık alanlarda taşlanarak ve kırbaçlanarak cezalandırılacağını duyurması da gündem olmuştu. 

14 milyona yakın kadın ve kız çocuğunun yaşadığı Afganistan'da Taliban liderinin açıklaması, hak örgütlerinden eleştiri toplamıştı.  

Şubatta da Gazne ve Cüzcan vilayetlerinde cinayetten hüküm giyen toplam üç kişi halka açık şekilde kurşunlanarak idam edilmişti.

ABD'nin fonladığı Özgür Avrupa Radyosu'nun Afganistan'daki birimi Radio Azadi'ye konuşan Afgan hak savunucusu Şehrazad Ekber, Taliban'ın asıl hedefinin korku yaratmak olduğunu söyledi.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'nun eski direktörü Ekber, şu ifadeleri kullandı: 

Taliban'ın yönetim biçimi insan haklarına aykırıdır. Kadın ve erkeklerin insan hakları ya da insanlık onuru onlar için önemli değil.

 

Independent Türkçe, Guardian, Özgür Avrupa Radyosu

DAHA FAZLA HABER OKU