Rus basınında Gazze savaşı: "Aksa Hastanesi doktorları, durumu 'kıyamet' olarak nitelendirdi"

Gazze savaşının 245. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotograf: AA

Gazze savaşının 245. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 7 Haziran Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


İzvestiya:

Kirill Averyanov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Avrupa'da yeni bölünme

Filistinlileri öncelikle İsrail'in tanımasını sağlamak kaydıyla bağımsız devlet olmaları gerektiğine ilişkin ABD pozisyonuna tamamen karşı çıkarak geçen mayıs ayı sonundan bu yana 4 Avrupa ülkesi Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıdı. Söz konusu ülkeler Norveç, İrlanda, İspanya ve Slovenya. Eski Kıta'nın bu yeteri kadar farklı devletlerini ne birleştiriyor? Oralarda iktidarda sol siyasetçilerin olmaları.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş Avrupa'da sağcılar ile solcular arasındaki uçurumu derinleştirdi. Hem de Arap-İsrail karşıdurmasında Avrupalıların sempatisi çelişkili biçimde paylaşıldı. 10 yıllardan bu yana antisemitizmde suçlanan (ve çoğu zaman haklı olarak) sağ siyaset İsrail'i destekledi. Buna rağmen saflarında geleneksel olarak çok etnik Yahudi bulunduran sol siyasi partiler İsrail iktidarını Arap nüfusa karşı acımasız cinayetlerde suçlayarak Filistin'i destekledi.

Avrupa'nın sağ siyasetçileri arasındaki bu değişim son yıllardan onların siyasi gündeminin merkezinde aralarında sık sık radikal ideolojilere mensup şahısları da barındıran gayrimeşru göçe karşı mücadelenin durmasıyla ilintili. Sağ siyaset camiasının gözünde İsrail'in de İslamcı teröre karşı mücadele etmesinden dolayı burada "Düşmanımın düşmanı benim dostumdur" ilkesi geçerli oluyor.

Filistin'i tanıyan ülkelerin liderleri kendi karalarını Hamas militanlarının 7 Ekim 2023 saldırısından sonra İsrail savunma ordusunun, Gazze Şeridi'nde başlattığı operasyonun sonlandırılmasını istemeleriyle ilintilendiriyor.

İsrail-Filistin karşıdurmasının Avrupa için esas sonucu sağ ve sol siyasetin daha fazla kutuplaşmasıdır.

Daha önce vergileri, göçmen siyasetini, ulusal bağımsızlığı korumayı, kürtajı, LGBT haklarını barışçıl ortamda tartışan partiler şimdi acımasız askeri çatışmaya bakışta kendi sempatilerini net şekilde belirlediler.

başkentlerinde çok sayıda Yahudi ve Müslüman ahalinin olduğu hesaba katıldığında bu, Paris, Brüksel veya Berlin sokaklarında yansıma bulabilir.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Gazze'nin merkezindeki BM sığınağına İsrail saldırısı: 35 kişinin öldüğü tahmin ediliyor

BBC'ye bilgi veren yerel gazeteciler İsrail uçağının Nuseyrat mülteci kampındaki okulun üst katındaki odalara iki füze gönderdiğini belirttiler.

Yerli halk aralıksız bombardımanların yapıldığını söylerken Sınırsız Doktorlar Örgütü MSF ise Salı gününden bu yana bölge hastanesine çoğu kadın ve çocuk en az 70 cesetin getirildiğini açıkladı.

Gazze'nin merkezinde faaliyetlerini sürdüren az sayıdaki hastanelerden biri durumundaki Deyr-el Bal'daki Al Aksa hastanesi tıp görevlileri durumu "kıyamet" olarak nitelendirdiler.


Детали (Detaylar):    
 

 

Türkiye'den ithalat ise ancak özel izinle mümkün olacak

İsrail Ekonomi Bakanı en yakın günlerde Türkiye'den mal ithal etmek isteyen ithalatçılara her defasında yeni lisans belgesi alma zorunluluğu getiren kararı imzalayabilir. Amaç ithalatı zorlaştırmak ve hacmini azaltmaktır.

Bu,Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ay önce ilan ettiği yaptırıma karşı İsrail'in aldığı ilk pratik tedbir olacak. Öfkeli ithalatçılar böyle bir adımın büyük zarara neden olacağını ve yaşamı keskin biçimde pahalandıracağını söylüyor.

Hükümet içindeki kaynaklar Türkiye ile ticaret anlaşmasının askıya alınması sonucunda pazarda bir karmaşanın ortaya çıktığını ve bu durumu kendi lehine kullanmak isteyen müteşebbislerin olduğunu belirtti.

Son haftalarda Filistin Otonomisi üzerinden İsrail'e Türk mallarının dolaylı ithalatı genişliyor. Birçok ithalatçı Türk yönetiminin Filistin Otonomisi'ne mal ihracatına verdiğini izni fırsat bilerek Türkiye'den kendilerine de mal ithal etmeleri için Filistinli ithalatçılara önerilerde bulunuyor.

Ekonomi Bakanlığının her bir ithalatçıya Türk mallarının ithalatı için her defasında lisan alma yükümlülüğü getirmesi durumunda fiiliyatta ithalat hacmini ve kontrol edecek ve belirli malların getirilmesini önleyecek.
 

 

Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde ne zaman konuşacağı belli oldu

7 Haziran’da Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi üyeleri önündeki konuşması 24 Temmuz için planlandığını açıkladı. Açıklama Cumhuriyetçi Mike Johnson ve Senatodaki Cumhuriyetçi azınlığın lideri Mitch McConnell'in adından yapıldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU