"Biden doğrudan, İsrail'in çıkmazda olduğunu, düşmanlıkların devam etmesinin durumu daha da kötüleştireceğini söylüyor"

Gazze savaşının 241. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: RIA Novosti/Yapay Zeka

Gazze savaşının 241. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 3 Haziran Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


RİA Novosti:

Pyotr Akopov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Biden reddedelimeyecek bir teklifte bulundu

Gazze'deki İsrail operasyonunun sürmesi fiiliyatta onun yeniden seçilme durumundan tamamen mahrum bırakıyor. Daha fazla ABD'linin gözünde Biden soykırımı destekleyen, Filistinlilerin katline yardım eden bir insan haline geliyor.

Bunun Biden'a karşı bir tehdit oluşturduğunun hemen şimdi anlaşılması söylenemez; aylar önce ABD yönetimi İsrail liderlerinin durdurmaya çalışmıştı. Ancak buna rağmen ne silah sevkiyatından ne de ne de genel destekten vazgeçilmişti. Açık şekilde hissedilmesine rağmen baskı aynı zamanda apaçık çift anlamlıydı.

Ancak İsrail'e yapılan ABD baskısı haliyle sadece Biden'ın seçim öncesi düşünceleriyle ilintili değildi: İlk sırada Netanyahu hareketlerinin ABD'nin sadece Orta Doğu'da değil tüm dünyadaki pozisyonuna zarar vermekteydi.

Böylece Netanyahu ve İsrail yönetimi sadece kendi ülkelerini çıkmaza götürmekle kalmayıp Biden ve ABD yönetimini de aşırı nahoş ve giderek kötüleşen bir duruma soktular.

Dünyada hiçimse ABD'nin İsrail'e etki yapma kabiliyetinde olmadığına inanmıyor ve herkes artık 8 aydan bu yana ABD'nin, Filistinlilerin toplu ölümlerine ve soykırımına katıldığını görüyor.

Bu halde ABD seçimleri yaklaştıkça Gazze'deki durumun Biden'ın yeniden seçilmesini daha fazla etkilediği görülüyor. Kendisi Gazze sorununun seçim propagandasının ana temalarından biri olmasını asla istemiyor.

İşte bundan dolayı geçtiğimiz 31 Mayıs Cuma günü ABD Başkanı şimdiye kadar görülmemiş bir adım attı.

Yani Biden doğrudan, İsrail'in çıkmazda olduğunu, düşmanlıkların devam etmesinin durumu daha da kötüleştireceğini ve Amerikan garantileri altında barışçıl bir çözüm üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini ifade etti. Dünyada başka hangi ülke Amerikan başkanının bu tür “tavsiyelerini” dinleyemez? 

Fakat Amerikan elitinin tamamı İsrail'in savunması etrafında konsantre olmamdı: Ortadoğu'daki Yahudi devletinin kendi varlığını korumasında çıkarı bulunan Yahudi menşeli birçok ABD vatandaşı Gazze'deki bugünkü felaket İsrail'i, Batı'nın dışındaki tüm dünyanın gözünde ülkeyi gayrimeşru duruma ve felaket uçurumuna düşürmezse bile çıkmaza sürükleyecek.

Hamas'ı yenemeyen İsrail on binlerce kadının ve çocuğu yanı sıra, dünyadaki olan-kalan itibarını da imha etmeyi başardı. Biden'ın (yani Amerikan elitinin büyük kısmının) son şanslarını da imha etmesi için İsrail'e hiç kimse izin vermeyecek.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

İki İsrailli bakan, Biden'ın barış planını kabul etmesi halinde hükümeti devirmekle tehdit etti

İsrailli aşırı radikal iki bakan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen cuma günü açıkladığı barış planını onaylaması durumunda ayrılarak koalisyonu düşürme tehdidinde bulundu.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, Hamas'ın imha edilmesine kadar Gazze'yle ilgili herhangi bir ateşkes anlaşması imzalanmasına karşı çıktıklarını açıkladılar.

Muhalefet lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bu planı kabul etmesi durumunda iktidarı destekleme sözü verdi.

(Netanyahu'nun) dış ilişkiler başdanışmanı Ofir Falk, şu mealde bir görüş beyan etti: 

"Onayladığımız anlaşma o kadar da iyi değil ancak, biz tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istiyoruz."


Детали (Detaylar):
 

 

"Biden anlaşması": Hamas, ABD'den savaşın sona ermesi için yazılı garanti isteyecek

Hamas yönetimi Mısırlı ve Katarlı arabuluculara İsrail'in ateşkese uyacağına ilişkin ABD'den teminat belgesi isteyeceğini iletti.

Bununla ilgili haberi 3 Haziran Pazartesi günü Lübnan'da Arapça yayınlanan Al Akhbar gazetesi verdi. Gazeteye bilgi veren kaynaklar ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşmasında ifade ettiği düşünceleri Hamas'ın yeterli saymadığını belirttiler.

Ateşkes konusuna vurgu yapan örgüt anlaşmanın tüm maddelerine uyacağına ilişkin teminat isteyecek. Ve bu teminatların resmî belgede kendi ifadesini bulması gerekecek.

Kahire'den gelen haberde bu talebe olumlu yaklaşan arabulucular Hamas'a kendilerinin yanı sıra, Kahire'ye İslami Cihat ve Filistin Ulusal Kurtuluş Cephesi üst düzey temsilcilerini göndermeyi önerdi.

Amaç Gazze Şeridi'ndeki tüm örgütlerin ortak pozisyonunu oluşturmaktır.

"Detaylar" sitesi daha önce Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bu anlaşmaya gerçek yaklaşımının hala anlaşılamadığını yazmıştı.

Başında bulunduğu koalisyon hükümeti üyeleriyle görüşmelerinde o, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in kabul edeceği gerçek koşullar sunmadığını belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU