Mars'ın uydusu Phobos'un daha önce yayımlanmamış görüntülerini inceleyen bilim insanları, bu gökcisminin aslında bir kuyrukluyıldız olabileceğini öne sürdü.
Gökbilimciler yıllardur Kızıl Gezegen'in iki uydusu Phobos ve Deimos'un nasıl oluştuğunu bulmaya çalışıyor. Öne çıkan teorilerden biri, iki cismin gezegenin yörüngesine giren asteroitler olduğu yönünde. Uyduların Mars ve Jüpiter arasında yer alan Asteroit Kuşağı'ndaki asteroitlere benzemesi bu düşünceyi desteklese de henüz kanıtlanamadı.
Bir diğer tahmine göre de bu ikili, Dünya'nın uydusu Ay'a benzer şekilde meydana gelmiş olabilir. Bazı bilim insanları devasa bir cismin gezegene çarpmasıyla Mars'tan kopan parçaların uyduları meydana getirdiğini öne sürse de Phobos'un kimyasal açıdan Mars'a benzememesi bu teoriyi zayıflatıyor.
Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express adlı uzay aracının 2003'ten beri çektiği görüntüleri inceleyen bilim insanları bu gizeme farklı bir açıklama getirdi: Phobos ve belki Deimos, bir kuyrukluyıldız veya onun parçaları olabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar Phobos'un 300'den fazla görüntüsünü analiz ederek uydunun ışığı kuyrukluyıldızlara benzer şekilde yansıttığını buldu. Bilim insanları ayrıca uydunun yüzeyinin kum gibi gözenekli olduğunu kaydetti.
Bilim insanları bu özelliklerin, yörüngeleri Jüpiter'in kütleçekim kuvveti altında kalan kuyrukluyıldızlara benzemesinden dolayı Phobos'un da bir kuyrukluyıldız olabileceğini düşünüyor.
Halihazırda ön baskı versiyonu yayımlanan ve hakemli dergi Astronomy and Astrophysics'te çıkmaya hazırlanan makalenin yazarları, Mars'ın diğer uydusu Deimos'un da böyle bir kökeni olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar iki ayrı kuyrukluyıldızın, gezegenin yörüngesine yakalanarak uydusuna dönüşmüş olabileceğini söylüyor. Hatta araştırma ekibine göre iki cisim bir zamanlar tek bir kuyrukluyıldızken, Mars'ın kütleçekiminin etkisiyle ikiye ayrılmış olması da muhtemel.
Öte yandan Phobos'un yaydığı ışık oranının kuyrukluyıldızlara bezememesi bu teori önünde bir engel yaratıyor. Çalışmanın bulgularının doğrulanması için daha fazla incelemeye ihtiyaç duyulurken Japonya'nın 2026'da başlayacak görevi önemli katkılar sunabilir.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın Martian Moons eXploration (Mars Aylarının Keşfi / MMX) aracı, Kızıl Gezegen'in iki uydusunu incelemeye hazırlanıyor.
Phobos'un gerçekten de bir kuyrukluyıldız olduğunun doğrulanması halinde, ilk defa bir karasal gezegenin böyle bir cismi yörüngesine aldığı kaydedilecek.
MMX görevinde yer alan Sonia Fornasier, başyazarı olduğu araştırma hakkında şöyle diyor:
Eğer Mars uyduları gerçekten de yakalanmış kuyrukluyıldızlarsa, bu durum kuyrukluyıldızların karasal gezegenler tarafından da yakalanabileceği anlamına gelir.
Independent Türkçe, Live Science, Futurism, ArXiv
Derleyen: Büşra Ağaç