Mars'a yerleşmenin anahtarı gizemli çukurda saklı olabilir

Arsia Mons bölgesinde yeni keşfedilen delik, yeraltı mağara ağına bağlanıyor olabilir

Arsia Mons'taki gizemli çukur (NASA)

Gökbilimciler, Mars'ta yeni keşfedilen ve muhtemelen yeraltı mağaralarıyla bağlantılı olan bir çukurun Kızıl Gezegen'i kolonileştirmenin anahtarı olabileceğini söylüyor.

Birkaç metre genişliğindeki çukurun fotoğrafını, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter aracı çekti.

Arizona Üniversitesi'nden araştırmacılar, görüntüleri analiz edip bir blog yazısında şunları yazdı:

Çukurlar jeolojik bakımdan yakın zamandaki tektonik veya volkanik aktiviteyi yansıtıyor olabilir. İlişkili mağaralar gelecekteki robotik keşiflerin hedefi olabilir.

Mars'ta, yaşam formlarına ev sahipliği yapabilecek, onları toz fırtınalarından ve etkili bir manyetik kalkanın ve Dünya'daki gibi kalın bir atmosferin yokluğundan kaynaklanan sert gezegen koşullarından koruyabilecek, Dünya'dakine benzer muazzam sayıda lav tüneli ağları bulunuyor.

Bilim insanları, eski lav tünellerinin çökmesiyle oluşan bu tür mağara ağlarının gelecekte astronotlar için muhtemel sığınaklar olabileceğini öne sürüyor.

Yeni keşfedilen çukur, binlerce kilometre genişliğinde volkanik bir düzlük olan Arsia Mons bölgesinde uyuyan bir volkanın yakınında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bölge Mars'ın geri kalanına göre ortalama 10 km kadar yüksek.

Bilim insanları bu bölgedeki çukurların Kızıl Gezegen'in volkanik geçmişinin kalıntıları olan yeraltı lav tünellerine açılabileceğinden şüpheleniyor.

Akan lavların dış yüzeyi soğuyup katılaştıkça ve içteki erimiş lavlar dışarı aktıkça, arkalarında tünel şeklinde bir yapı bıraktı.

Araştırmacılar Mars yüzeyinin altında birbirine bağlı olabilecek tünelleri bulmak için bir dizi teknik kullanıyor.

Örneğin, gezegenin çok sayıda volkana ev sahipliği yapan Tharsis ve Elysium bölgelerine ait mağara fotoğrafları kataloğunu değerlendirmek için yakın zamanda bir makine öğrenimi algoritması eğittiler.

Ancak yakın zamanda çekilen bir başka fotoğrafta gizemli Arisa Mons deliğinin aydınlatılmış bir yan duvarı görülüyor; bu da deliğin bir mağara girişi değil de silindirik bir çukur ya da bir silindir olabileceği anlamına geliyor.

Benzer çukurlar, Hawaii volkanlarının yakınında olduğu gibi Dünya'da da bulundu ve bunlar mağaralara veya lav tünellerine bağlanmıyor.

Araştırmacılar gelecekte Mars'a gönderilecek robotların çukurlar hakkında daha fazla bilgi sunmasını umuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU