Donald Trump zafer üstüne zafer kazandı

Haley'nin süper PAC yönetiminden bir kaynak, "Vermont, Utah, Virginia. Bence demografik olarak bakarsanız, Haley'nin kazanma şansının olduğu eyaletler var" dedi

(AP)

John BowdenGustaf Kilander

Eski Başkan Donald Trump cumartesi günü Idaho, Michigan ve Missouri önseçimlerinde kazandığı zaferlerle Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmaya yaklaştı ve kalan tek rakibi Nikki Haley'i daha da geride bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Idaho'da oyların yüzde 89,3'ünü, Missouri'de ise yüzde 100'ünü alan Trump bu önseçimleri kolaylıkla kazandı.

Eski Başkan cumartesi günü Michigan'da mevcut 39 delegenin tamamını topladı. Önceki günlerde Michigan'da yapılan ayrı bir önseçimde Trump diğer 16 delegenin 12'sini kazanmıştı.

Cumartesi günkü karşılaşmalar Süper Salı'dan önceki son seçimlerdi. Salı günü Nikki Haley, önseçimlerde tutunabileceğini ve seçmenlere bir alternatif sunabileceğini göstermek adına tek bir eyaleti bile almaya muhtaç.

Aralarında Haley'nin de bulunduğu bazı kişiler, 91 ağır suçlamayla karşı karşıya olan Trump'ın yarıştan çekilebileceğine inandıklarını üstü kapalı bir şekilde ima ediyor. 

5 Mart'ta Alabama, Alaska, Arkansas, Kaliforniya, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Utah, Vermont ve Virginia'da seçmenler sandık başına gidecek. Temmuzda düzenlenecek Ulusal Cumhuriyetçi Kongre öncesinde gerçekleşen bu oylama dalgası, delegelerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Haley için bu salı günü kampanyasını yeniden canlandırması için bir fırsat. Trump içinse yarışı kesin bir şekilde bitirme zamanı.

Anketler Haley'nin herhangi bir yerde önde olduğunu göstermiyor ancak kampanyası banliyö nüfusunun yüksek olduğu eyaletlerde iyimser bir tutum sergiliyor.

Haley'nin süper PAC yönetimine yakın bir kaynak, Cumhuriyetçi aday adayının Güney Carolina'daki yenilgisinin ardından geçen hafta gazetecilere verdiği röportajda, "Vermont, Utah, Virginia. Bence demografik olarak bakarsanız, Haley'nin kazanma şansının olduğu eyaletler var" dedi. 

Trump bugüne kadar Cumhuriyetçi önseçimlerinde her eyaleti kazandı. Haley, Florida Valisi Ron DeSantis ve işadamı Vivek Ramaswamy'nin ocaktaki Iowa önseçimlerinin ardından adaylıktan çekilmeleriyle Trump'ın son rakibi oldu.

Eski Başkan, Cumhuriyetçi seçmenlerin favorisi olmaya devam ediyor ve bazı son anketlere göre birtakım salıncak eyaletlerde de Başkan Joe Biden'ın önünde yer alıyor.

Ancak diğer anketler, önemli sayıda Cumhuriyetçinin ve Amerika'nın bağımsız seçmenlerinin kasımdaki seçimde Trump'a oy vermeyeceğini gösteriyor.

Cumartesi günü yapılan üç yarışma da daha fazla zaman alan ve daha fazla seçmen katılımı gerektiren parti içi seçimdi. Bu durum, çok sayıda ateşli destekçisi olduğu için muhtemelen Trump'a fayda sağlayabilir. 

Seçmenlerin belirli bir saatte gelmeleri ve daha yoğun emek gerektiren bu süreçte yer almak için bir süre beklemeleri gerektiğinden, oy makinasında sadece bir kolun çekildiği önseçimlere kıyasla parti içi seçimlere katılım genellikle daha düşük oluyor. 

Iowa'nın önde gelen anketçilerinden Ann Selzer, geçen yılın sonlarında ülkede ilk kez yapılan parti içi seçim öncesinde The Independent'a bu süreç hakkında konuşmuştu. Seçimler eyaletten eyalete farklılık gösterse de genellikle seçmenler bir konuşma dinliyor ve ardından kimi desteklediklerini açıklıyor.

Selzer, "Parti içi seçimler, o gece odada bir şeyler olması için tasarlanmıştır. Her kampanyadan bir temsilcinin ayağa kalktığı ve sunumunu yaptığı bir an var ve bunu yapmak için birkaç dakikaları var" dedi. Ayrıca "mümkün olan son anda yüz yüze politika yapmanın" önemine dikkat çekti.
 


Selzer, "Eğer kendiniz için oy toplamayı, isminizi bir kağıda yazdırmayı bilmiyorsanız, bu şekilde de kaybedebilirsiniz" diye ekledi.

Ancak Trump'ın kampanyası önceki deneyimlerinden ders almışa benziyor. Trump, bugüne kadar hem önseçimleri hem de parti içi seçimleri kazandı.

Missouri parti içi seçimlerinde Trump'ın kazandığı, AP tarafından cumartesi günü Doğu Zaman Dilimi'ne göre 12.40'da (TSİ 20.40) ilan edildi. Trump'ın Michigan parti içi seçim kongresindeki tüm delegeleri kazanmasının ardından haber ajansı Idaho'daki yarışın sonucunu 18.58'de (TSİ 02.58) duyurdu.

Hem Idaho hem de Missouri Cumhuriyetçi önseçimleri iptal ederek bunun yerine parti içi seçimler düzenledi ve eyalet adaylığının kontrolünü az sayıda parti üyesine verdi.

Idaho'da en son 2012'de yapılan parti seçimlerine eyalette kayıtlı olan tüm Cumhuriyetçilerin yaklaşık yüzde 20'sine tekabül eden 45 bin kişi katılmıştı. Cumartesi günü ise 40 binden az oy kullanıldı.

Hem Kuzey Amerika Dağ Saati hem de Pasifik Zaman Dilimi'nde yer alan Idaho'da parti içi seçimleri öğlen 12.30 veya 13.30'da (TSİ 00.30'da) yapılırken, Merkezi Zaman Dilimi'nde yer alan Missouri'de parti seçimleri yerel saatle sabah 10'da (TSİ 19.00'da) yapıldığından, bazıları için zamanlama da sorun teşkil etmiş olabilir.

Michigan, ortalama bir seçmenin katılmasına izin verilmeyen parti içi seçimlerini Doğu Zaman Dilimi'yle sabah 10'da (TSİ 18.00) gerçekleştirdi. Michigan'da salı günü yapılan ve 55 delegenin yaklaşık 16'sının belirlendiği ön seçimlerde Trump 12 delege kazandı. Michigan yasama organı Demokratlar tarafından kontrol ediliyor ve yarışma için Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin (RNC) kararlaştırdığından farklı bir tarih belirledi.

Bu nedenle eyaletteki Cumhuriyetçi Parti hem önseçim hem de parti içi seçim olmak üzere karma bir yöntem seçti ve delegelerin çoğu ikinci yöntemle belirlendi. Yahoo! News, cumartesi günü yapılan parti içi seçimde, sıradan seçmenler hariç sadece County bazında seçilen yaklaşık 2 bin aktivistin bir araya geldiğini belirtti.

Aktivistler geçen yıl Cumhuriyetçi Parti'nin Eyalet Başkanı Kristina Karamo'nun partinin mali işlerini kötü idare ettiğini iddia etmişti. Trump, RNC'nin de desteğini alan farklı bir eyalet başkanı olan eski Milletvekili Pete Hoekstra'yı desteklemişti.

Ancak Karamo geri adım atmadı ve bunun yerine kendi parti içi kongresini düzenledi. Ancak parti içi seçimlerinin yapılmasına bir gün kala ulusal partiden gelen baskılara boyun eğerek kendi kongresini iptal etti.

Ayrıca 13 kongre bölgesinden ikisindeki Cumhuriyetçi grupların da bu hafta sonu kendi kongrelerini düzenlemeyi planlamaları karışıklığı daha da arttırdı.

Karamo'ya yakın iki kişi cuma günü NBC News'a kongrenin iptal edildiğini söyledi.

Karamo, X'te bir video yayımlayarak destekçilerine "savaşmaya devam etmelerini" ve "bölge başkanlarının önerdiği yere" gitmelerini söyledi.

Cumhuriyetçi Parti'nin Michigan eyaletinin stratejisti Jason Cabel Roe, parti içi seçimleri öncesinde NBC'ye konuşmuştu:

Delegeler haftalardır farklı gündemleri, farklı personeli, farklı kongreleri tanıtan çelişkili ve kafa karıştırıcı e-postalar alıyor.

Roe, "Kimin ne gönderdiğini ve geçerli yönlendirme ve etkinlikleri ayırt edebilmek için bile çok dikkat etmeniz gerekiyor" diye ekledi.

Geçen ay Güney Carolina'da yapılan önseçimde oy kullandıktan sonra gazetecilere konuşan Haley şunları söylemişti:

Süper Salı'ya kadar tüm gücümüzle devam edeceğiz.

O sırada "Şu ana dek buraya kadar ileri gitmeyi düşündüm" demişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU