Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Trump'ı hedef aldı: "Bariz bir tehdit"

"Tarihten ve görev süresinin ilk 4 yılını yönetme biçiminden ders çıkarmamız gerekirse, bu bariz bir tehdit"

(AP)

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Donald Trump'ın yeniden ABD Başkanı seçilmesinin Avrupa için bir tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

France 2 TV'ye verdiği röportajda Lagarde, Trump'ın başkan olarak ilk dönemini yönetme biçiminin, iktidara geri dönme olasılığıyla ilgili endişeleri artırmak için yeterli olduğunu söyledi.

Lagarde röportaj sırasında, "Tarihten ve görevinin ilk dört yılını yönetme şeklinden ders çıkarmamız gerekirse, bu bariz bir tehdit" dedi. 

Sadece ticaret tarifelerine, NATO'ya bağlılığa ve iklim değişikliğiyle mücadeleye bakmak yeterli. Sadece bu üç alanda bile geçmişte [Trump döneminde] ABD'nin çıkarları Avrupa'nın çıkarlarıyla uyumlu değildi.

Gözlemciler, Lagarde'ın yorumlarının, merkez bankası liderlerinin siyasi konulara müdahil olmaktan kaçınma yönündeki alışılagelmiş uygulamalarında bir sapmaya işaret ettiğini söyledi.

Lagarde'a ikinci bir Trump başkanlığının Avrupa'yı Rusya'nın geniş çaplı istilasına karşı Ukrayna'yı desteklemede yalnız bırakıp bırakmayacağı soruldu. Lagarde buna cevaben "ABD Kongresinde Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü korkunç savaşa derinden düşman olan ve Ukrayna'yı finanse etmeye ve desteklemeye devam edecek olan bir dizi seçilmiş üye olduğu için" bunun pek mümkün olmadığını söyledi.

Sözlerine şöyle devam etti:

Amerikan sistemi gibi bir başkanlık sisteminde bile Kongre'nin önemli bir güce sahip olduğunu unutmamalısınız.

Avrupa'daki enflasyonla ilgili bir soru üzerine 68 yaşındaki ECB Başkanı, enflasyonla mücadelenin "en zor ve en kötü kısmının" muhtemelen geride kaldığını söyledi. ECB'nin enflasyonun yüzde 2 seviyesine düştüğünden emin olması halinde faiz oranlarını düşürmeyi değerlendirebileceklerini belirtti.

Lagarde, "Başka şoklar ya da beklenmedik veriler olmadığı sürece faiz oranlarının artmaya devam etmeyeceğini düşünüyorum. Enflasyonla mücadelemizi kazanırsak ve gerçekten de yüzde 2 seviyesinde olacağından emin olursak, o noktada faizler düşmeye başlayacaktır" dedi.

Bu arada Trump, bu yılki seçimleri kazanırsa bir sonraki döneminin ilk gününde diktatör olacağı yönündeki önceki önerisinden geri adım atmaya çalıştı.

Trump, Iowa Des Moines'deki Fox News kanalında, 15 Ocak'ta yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti önseçiminden sadece birkaç gün önce düzenlenen bir açıkoturumda konuştu. Eski Başkan, rakipleri Nikki Haley ve Ron DeSantis'le CNN'de tartışmak yerine açıkoturuma katılmayı tercih etti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU