"Melodi": Hindistan-İtalya ilişkilerinin geldiği nokta

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni / Fotoğraf: X - @GiorgiaMeloni

Hindistan-İtalya ilişkileri yalnızca 10 yıl önce yolsuzluk skandalları ve İtalyan denizciler davası nedeniyle berbat bir durumdaydı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de 1 Aralık'ta düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi (COP28) sırasında Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin selfiesi internette viral oldu.

Giorgia Meloni, çektiği bu selfieyi sosyal medya hesaplarından "Melodi" hashtagi ile paylaşmıştı.
 


Meloni'nin "iyi arkadaşlar" metni ile paylaştığı Melodi (Meloni + Modi) bugün Hindistan-İtalya ilişkilerinin ne kadar geliştiğini gösteriyor.

Ancak iki ülke bir zamanlar sıkı sıkıya karşıtlardı. İkili ilişkilerde yaşanan iki skandal, Hindistan ve İtalya'yı ciddi anlamda germişti.

2012-2013 yıllarında İtalyan savunma firması Leonardo spA, AgustaWestland helikopter rüşvet skandalına imza atmıştı.

Basında yaygın olarak Chopper dolandırıcılığı veya Choppergate olarak anılan skandalda İtalyan helikopter üreticisi AgustaWestland, yeni bir helikopter filosunun satın alınmasıyla ilgili olarak bir sözleşme imzalamak için politikacılara ve yetkililere rüşvet vermekle suçlanıyordu.

Daha sonra Leonardo spA'nın Hindistan savunma ihaleleri için rekabet etmesi askıya alınmıştı.

AgustaWestland, Leonardo savunma şirketinin yan kuruluşu olduğundan CEO'su da dahil olmak üzere Leonardo yöneticileri suçlandı.

Leonardo'nun bir yan kuruluşundan denizaltılar için Black Shark ağır torpidolarının satın alınmasına yönelik anlaşma iptal edildi.

Chopper skandalı Hindistan-İtalya savunma bağlarının büyümesine zarar verirken ikili ilişkilerde bir başka skandal daha söz konusuydu.

2012'deki bu skandal da iki denizcinin Hint balıkçıları korsan sanarak vurduğu İtalyan Deniz Kuvvetleri Olayı olarak yaşandı.

Bu, Hindistan ve İtalya'nın denizcilerin nasıl yargılanacağı konusunda anlaşmazlığa düşmesiyle ikili ilişkilerde büyük bir krize yol açmıştı.

İtalya'nın denizcileri Hindistan'a geri göndermeyi reddetmesi nedeniyle ilişkilerde gerginlikler yıllarca devam etti.

Nihayetinde konu, uluslararası tahkim mahkemesine havale edilmiş ve 2020'de İtalya'nın denizcileri yargılamasına izin veren ve aynı zamanda Hindistan'a tazminat ödenmesine karar veren nihai bir karar verilmişti.

Hindistan ve İtalya ilişkilerini sarsan bir skandal daha vardı: Hint işçilerin İtalya'nın tarım sektöründe zorunlu çalıştırılması.

Hindistan'ın 200 binden fazla diasporasının çoğu İtalya'nın tarım ve süt ürünleri sektöründe çalışıyor ve bu işçiler nerdeyse sömürü koşullarında düşük ücretlerle çalışmaya zorlandı.

Bu skandallar ikili ilişkilere yıllardır zarar veriyordu ki iki ülke son zamanlarda geçmişe bir sünger çekip ikili ilişkileri onarmaya çalışıyor.

2022'de iki ülke arasındaki toplam ikili ticaret yaklaşık 15 milyar euroya ulaştı ve bunun üçte ikisi İtalya'nın Hindistan'dan yaptığı ithalattan oluştu.

Hindistan'ın savunma tedariki konusunda Rusya'ya aşırı bağımlılığı Yeni Delhi için bir kaygı kaynağı ve yavaş yavaş diğer tedarikçileri aramak ve kurum içi yetenekleri geliştirmek istiyor ki İtalya her ikisinde de fırsat görüyor.

Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden resmen çekildiğini duyuran İtalya, Hindistan tarafından desteklenen tüm çok taraflı girişimlerin bir parçası.

İtalya Hindistan için önemli. Küresel çapta en büyük 10. ekonomi olan İtalyan ekonomisi 2 trilyon dolardan fazla.

Dahası, Leonardo, Avio, Elettronica gibi büyük firmaları ile kilit savunma oyuncusu.

Çok daha önemlisi, 200 binden fazla sayı ile Kıta Avrupası'ndaki en büyük Hint diasporasına ev sahipliği yapıyor. Hint Topluluğu, İtalya'daki 5. en büyük topluluk.

Üst düzey ziyaretler, savunma bağlarının düzeltilmesi ve göç anlaşması gibi adımlar ile ilişkiler onarılmaya çalışılıyor.

2019 yılından bu yana Yeni Delhi ve Roma'dan üst düzey yetkililer ve dışişleri bakanları düzenli olarak bir araya geliyor.

İtalya, Hindistan Başbakanı Modi'yi 2021 yılında düzenlenen Roma'daki G-20 Zirvesi'ne davet etmişti.
 

Reuters.jpg
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hintli mevkidaşı Narendra Modi, 2 Mart 2023'te Hindistan'ın Yeni Delhi kentindeki Haydarabad Evi'ndeki toplantıları öncesinde / Fotoğraf: Reuters

 

Giorgia Meloni İtalya Başbakanı olduktan sonra geçtiğimiz mart ayında Hindistan'ı ziyaret etmiş ve Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Hindistan'ın çok önemli bir dış politika konferansı olan Raisina Diyaloğu'nun Baş Konuğu olarak ağırlanmıştı.

Üst düzey temaslarla başlayan ve bugün Modi ve Meloni ile çok daha coşkulu bir şekilde yükselişe geçen ikili ilişkilerdeki iletişim, yolsuzluk ve İtalyan denizcilerden iki lider arasındaki ilişkiye dönüşmüş durumda.

Meloni'nin bu yılki Hindistan ziyaretinin ana odağı savunma ve güvenlik işbirliği idi. Roma savunma alanında Hint firmaları ile çalışmak istiyor. Yeni Delhi de Roma ile savunma işbirliğini önemsiyor.

Örneğin, Hindistan'ın ilk yerli uçak gemisi olan ve geçen yıl Hindistan Donanması'nın envanterine alınan Vikrant'ın inşası için gerekli teknoloji yükseltmeleri ve yetenek geliştirmeleri konusunda uzmanlık sağlamak amacıyla en büyük Hint gemi inşacısı Cochin Shipyard Limited'in dünyanın en büyük gemi inşa gruplarından biri olan İtalyan Fincantieri ile tasarım, gemi inşası, gemi onarımı, deniz ekipmanı imalatı alanlarında yaptığı işbirliği, Yeni Delhi'nin hem Aatmanirbhar Bharat (kendi kendine yeten Hindistan) hem de Make in India (Hindistan'da Üret) hedefleri için çok önemliydi.
 


Ayrıca 2021'de Hindistan Savunma Bakanlığı Leonardo spA'nın da yasağını kaldırmıştı.

Leonardo dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında yer alıyor ve askıya alma durumu Yeni Delhi'nin savunma modernizasyon planlarına zarar veriyordu.

İtalya'dan temin etmeyi planladığı Black Shark ağır torpidolar da Hindistan denizaltıları için önemli.

Ayrıca bu yılın kasım ayında iki ülke, ilişkileri için önemli bir anlaşmaya imza attı.

Her iki taraf da İtalya'daki yasadışı göç ve Hint işçilerin sömürülmesiyle mücadele etmek için bir göç ve hareketlilik anlaşması imzaladı.

Bu gelişme ile aynı zamanda iki ülkenin insanları arasındaki bağların da güçlendirilmesi umuluyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU