12 maddede İstanbul Valiliği'nin açık alanda içki genelgesi

İstanbul'da açık havada içki içmek yasak mı, hukuk ne diyor? İstanbul Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Volkan Aslan, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı

Fotoğraf: Twitter

İstanbul'da park, sahil gibi açık alanlarda içki içmek İstanbul Valiliği genelgesiyle yasaklandı mı?

Soru bu.

Valilik "Alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmuyor" diyor.

Peki hukuk ne diyor?

Anayasa hukukçusu Dr. Volkan Aslan, Independent Türkçe'nin sorusunu yanıtladı.

İşte 12 maddede "açık havada içki" meselesi...

1- Valiliklerin halka açık alanlarda alkol tüketimini yasaklama yetkisi yok. Zaten hukuk da böyle diyor.

2- Anayasa hukukçusu Dr. Volkan Aslan'a göre İstanbul Valiliği'nin genelgesi sorunlu. Söz konusu genelgede, ruhsatı bulunan işletmeler dışında alkol tüketilmesinin yasak olduğu belirtiliyor.

3- Bu da park, piknik alanları, sahil, plaj gibi alanlarda alkol tüketilmeyeceği anlamına geliyor.

4- Anayasa hukukçusu Aslan, "Oysa bu talimat hukuken alkol satışının ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması şeklinde olmalıydı" diyor.

5- Çünkü kanunlarda park, bahçe gibi alanlarda alkol tüketilmesi değil, sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükunetini bozacak davranışlar yasaklanmış durumda.

6- Kısacası hukuken park, bahçe, sahil alanlarında içki içmenin önünde bir engel yok.

7- İçkiyi fazla kaçırıp başkalarının huzur ve sükunetini bozanlar idari yaptırımlarla karşılaşıyor. Ancak valilikler de diğer idareler gibi kanunla yasaklanmayan bir davranış biçimini genelgelerle yasaklayamıyor.

8- Anayasa hukukçusu Volkan Aslan, "Ayrıca kanunlarda kapsamı dar bir şekilde belirlenmiş bir yasağın kapsamı idari işlemlerle genişletilemez, aksi takdirde temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlandırılacağını belirten Anayasamızın 13. maddesi ve idarenin kanuniliği ilkesi başta olmak üzere birçok anayasal düzenlemeye ve ilkeye aykırı davranılmış olur" diyor.

9- Aslan, "Son dönemde özellikle il idaresi Kanunu'nun 11/C maddesindeki genel yetkiye dayanarak valiliklerin hak ve özgürlükleri keyfi bir şekilde sınırlandırma eğilimi de dikkat çekiyor" tespiti yapıyor.

10- "Sonuç olarak İstanbul Valiliği bir değişiklik olmadığını ifade etti. Olur da söz konusu alanlarda alkol tüketilmesi valilik genelgesiyle yasaklanırsa bu yasak bariz bir şekilde hukuka aykırı olur" Anayasa hukukçusu Aslan böyle diyor.

11- Önemli bir örnek ve hatırlatma: "Danıştay, Afyonkarahisar Valiliği'nin açıkta alkollü içki tüketiminin ve satılmasının yasaklanmasınan ilişkin kararını "ölçüsüz ve keyfi" bulup bu kararı iptal eden yerel mahkeme kararını onamıştı.

12- Aslan'a göre böyle bir yasağın TBMM tarafından yasayla getirilmesi dahi ölçülülük ilkesi başta olmak üzere Anayasanın birçok hükmüne aykırı görünüyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU