İstihbarat müdürü Budanov: Rus pilot helikopteriyle birlikte Ukrayna'ya iltica etti

"Olaydan habersiz olan iki mürettebat öldürüldü"

Rus kaynakları helikopterin askeri üsler arasında uçak parçası taşıdığını öne sürüyor (AFP)

Ukrayna askeri istihbarat servisinin başında bulunan Kirilo Budanov, bir Rus pilotun kullandığı Mi-8 helikopteriyle birlikte Ukrayna'ya sığındığını öne sürdü.

Radio Liberty'e bir röportaj veren Budanov, helikopterdeki diğer askerlerinse pilotun kararından haberdar olmadığını söyledi.

Budanov, "Pilota doğru şekilde yaklaşmanın yolunu bulduk. Ailesini tespit edilmeden oradan çıkaracak ve pilotun helikopteri devralmasını sağlayacak koşulları yarattık. Mürettebat ne olduğunun farkında değildi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Helikopterde pilotun dışında iki askerin daha bulunduğunu belirten Budanov, "Nereye indiklerini fark ettiklerinde, kaçmaya çalıştılar. Ne yazık ki, etkisiz hale getirildiler. Onları canlı yakalamayı tercih ederdik ama işler böyle gelişti" ifadelerini kullandı.

Pilotun durumuyla ilgili de bilgi veren Budanov, "Pilot harika hissediyor, her şey yolunda. İki seçeneği var ama burada kalmaya daha meyilli. Bunu daha önce yapan olmamıştı ama sayıyı artırabileceğimizi umuyorum" dedi.

Ukrayna Pravdası istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, pilotun 6 aylık bir operasyonla ikna edildiğini ve ailesinin bir süre önce Rusya'dan Ukrayna'ya getirildiğini yazdı.

Rus bir Telegram kanalıysa Mi-8 tipi helikopterin Ukrayna'ya uçtuğunu ve Poltova bölgesine yanlışlıkla iniş yaptığı öne sürdü. Bir Rus askeri blogger da helikopterin birkaç hafta önce kaybolduğunu yazdı.

Bir başka Rus Telegram kanalı Voenniy Osvedomitel ise, Ukrayna istihbaratının pilotu kandırarak kendi tarafına çektiğini ve helikopterde Su-30SM ve Su-27 tipi savaş uçağı parçalarının bulunduğunu bildirdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'na yakın isimlerden biri olarak bilinen gazeteci Yuriy Butusov, Mi-8'in bir Ukrayna üssüne sağlam şekilde iniş yaptığını ve detaylı incelemenin ardından Ukrayna ordusunun envanterine ekleneceğini söyledi.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU