Tunus'un iki gün önce ikinci el Fransız otobüslerinin ilk partisini teslim alması Tunusluları rahatsız etti.
Kimileri "hizmet dışı kalmış ve kullanım süresi dolmuş Fransız otobüslerinin ithal edilmesinden" duydukları memnuniyetsizliği dile getirirken, yaşananları "Fransa'ya ve onun hurdalarının ithal edilmesine bağımlılık" olarak tanımladı.
Bazı Tunuslular da uluslararası güvenlik ve çevre standartlarına uymayan bu tür eski otobüslerin ithal edilmesinin doğruluğunu sorgularken, "Tunus, İtalyan atıklarını ithal ettikten sonra şimdi de ikinci el Fransız otobüslerini ithal ediyor" dedi.
Bazıları ise süreci "yıllardır biriken yolsuzluk" olarak tanımlayarak, Cumhurbaşkanı Kays Said yönetimindeki mevcut hükümete "Tunus'un Çin, Japonya ve diğerleri gibi diğer ülkelerle ortaklıklarını çeşitlendirmesi" çağrısında bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Kaderimiz Fransız hurdaları mı?"
Tunus Fen Fakültesi'nden geliştirme ve kaynak yönetimi uzmanı Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada "Bizim kaderimiz Fransız hurdasını ithal etmek mi? Zira bu, Tunus'taki nakliye şirketlerinin, Fransa'da hizmet dışı olan eski otobüsleri satın almak üzere Fransız şirketleriyle yaptığı ilk sözleşme değil" ifadelerini kullandı.
Uzman "Önceki hükümetlerin satın aldığı otobüslerin çoğu arızalandı ve uzun ömürlü olmadı. İkinci el olanları satın almak yerine, yüksek standart ve spesifikasyonlara sahip, şu anki miktarın yarısı kadar otobüs satın almak daha iyi" dedi.
Geliştirme ve kaynak yönetimi uzmanı "Anlaşma, Fransız bağışçıdan alınan şartlı bir krediye bağlı. Dolayısıyla Fransa'da emekliye ayrılan otobüslerin Tunus'a satışını Fransız Serbest Taşımacılık Örgütü yapıyor" diye konuştu.
Bu yeşil otobüslerin çoğu zaman yollarda arıza yapmış bir şekilde görüldüğüne dikkat çekerken, süreci "Tunus'ta art arda gelen hükümetlerin beceriksizliğini yansıtan başarısız anlaşmalar" olarak nitelendirdi.
Tunus'u aşağılayan bir tablo
Rahili, "Tunus devleti kredi ve hibe istiyor ve bu nedenle ona kötü tipte bir otobüs dayatılıyor" dedi.
Mevcut tablonun, Tunus'a yönelik "aşağılayıcı" olduğunu vurgulayan Rahili, "Neden Fransa kullanmayı bıraktığı bir grup yıpranmış ve hizmet dışı otobüsleri Tunusluların kullanımına sunmak üzere alıyoruz?" diye sordu.
"Tunus neden diğer bağışçı ülkelerden ve yetkililerden ithalat yapmıyor?" diyen Rahili, sözlerine şunları ekledi:
Tunus, başarısızlığın nedenlerini artıran mali ve ekonomik lobilerin (baskı gruplarının) kontrolü altındadır.
Acil ihtiyaç
Halk Hareketi Partisi'nin siyasi büro üyesi Cemal Maris de Tunus'un 'ikinci el otobüs tedariği' konusundaki hoşnutsuzluğunu önemsiz gibi gösterdi.
Bunun, Tunus kamu maliyesinin içinden geçtiği zor koşullar bağlamında gerçekleştiğine işaret ederek, "zorunluluğun dayattığı istisnai bir adım" olarak değerlendirdi.
Aynı zamanda ulusal kararın bağımsızlığını korumak ve ulusal ekonomiyi canlandırmak için başka pazarlara yönelerek devletin bütçe kaynaklarını çeşitlendirmek için çalışırken, Tunus'un gelecekte ekonomi, mali işlem ve ortaklıklarında alışverişlerin çeşitlendirilmesi ve sadece Fransa ile sınırlı kalmaması çağrısında bulundu.
Cemal Maris, toplu taşımaya artan talep karşısında, özellikle Tunus Taşımacılık Şirketi'nin otobüslerinin yüzde 70'inin arızalı ve hizmet dışı olması nedeniyle ikinci el otobüs temininin acil bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı ve mevcut durumu 'felaket' olarak nitelendirdi.
Halk Hareketi Partisi'nin siyasi büro üyelerinden biri, devletin öncelikli olarak temel malzemeleri sağlamak için çalıştığını, ikinci el otobüslerin sadece geçici bir çözüm olduğunu ve Tunus'ta toplu taşıma ikilemine radikal çözümler beklediğini belirtti.
"175 yeni otobüs alımına doğru ilerliyoruz"
Tunus Ulaşım Şirketi'nin genel müdürü Abdurrauf es-Salih, Fransa'dan ikinci el otobüs satın alma anlaşmasının, artan ulaşım taleplerini karşılamaya yönelik acil çözümler çerçevesinde yer aldığını belirtti.
Salih, Tunus Ulaşım Şirketi'nin araçlarının, özellikle Tunus genelinde vatandaşlara günlük ulaşımı yalnızca 420 otobüs ile sağlaması nedeniyle büyük ölçüde yetersiz olduğuna dikkat çekti.
Salih "Şirketin Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı teknisyen ve mühendisleri tarafından teknik inceleme ve testlerden geçirilen otobüsler, güvenlik açısından tüm gereklilikleri karşılıyor ve çevreyi koruma konusunda uluslararası standartlara uyuyor" dedi.
Bugünkü zorunluluğun vatandaşların ulaşımının sağlanması, üniversite ve okullara başarılı bir dönüşün sağlanmasını gerektirdiğini, şirketin gelecekte de 175 yeni otobüs almayı planladığını sözlerine ekledi.
Geçici çözüm
Ulaştırma Bakanı Rabia el-Mecidi, La Goulette limanına yaptığı ziyaret sırasında, bir sonraki okul dönüşüne hazırlık amacıyla Tunus Ulaşım Şirketi tarafından satın alınan ikinci el Fransız otobüs ilk partisinin teslim alındığını duyurdu.
İlk partinin, 32'si çift katlı otobüs olmak üzere 122 otobüs içerdiğini açıkladı. Anlaşmanın, çevreyi koruyan ve Avrupa spesifikasyonlarına uygun bir parçacık filtresiyle donatılmış ekolojik otobüslerden oluşan entegre bir strateji çerçevesinde geçici bir çözümü temsil ettiğini açıkladı.
Bu otobüsler, bağımsız Paris ulaşım şirketinden 300 adet ikinci el otobüs satın alma anlaşması kapsamında satın alındı.
100 otobüsün yer aldığı ikinci partinin ise önümüzdeki ekim ayı sonunda teslim edilmesi bekleniyor.
Mecidi, kullanılmış otobüslerin satın alınmasına ilişkin toplam anlaşmanın değerinin 16 milyon dinar (5,3 milyon dolar) olarak tahmin edildiğini ekledi. Normal bir yeni otobüsün fiyatı 450 bin dinarken (150 bin dolar), çift katlı otobüsün fiyatı ise 750 bin dinara (250 bin dolar) ulaştığını da belirtti.
Yolsuzluk şüphesi
Tunus Ulaşım Şirketi bu tür otobüsleri 2015, 2016 ve 2017 yıllarında aldı ve bir kısmını bugüne kadar kullanmaya devam ediyor.
Gözetim kuruluşlarından biri, geçen yıl (2022) yayımlanan bir raporda, önceki yıllarda kullanılmış otobüs satın alma anlaşmasında 'yolsuzluk şüphelerinin' varlığını belirtmişti.
Tunuslu nakliye şirketi ile Fransız tedarikçi arasında varılan anlaşmanın, ikinci el otobüslerin gerekli kalitesi açısından anlaşmayı riskli hale getiren zorlu koşullar içerdiği ve verimlilik ve bakım maliyeti açısından sonuçları garanti etmediği belirtilmişti.
Independent Arabia