İsrail'in Batı Şeria operasyonunun şifreleri

"En büyük ve yoğun harekatlardan biri"

İsrail ordusunun Cenin'deki mülteci kampını ablukaya aldığı bildiriliyor (AP)

Gazze'deki ateşkesin ardından İsrail ordusunun Batı Şeria'da başlattığı geniş kapsamlı operasyon devam ediyor. 

21 Ocak'ta başlatılan "Demir Duvar" harekatında, şimdiye dek en az 10 Filistinli öldürüldü, 40'tan fazla kişi de yaralandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan basın kuruluşu CNN, operasyonda Cenin şehrinin ve buradaki mülteci kampının hedef alındığını aktarıyor.

Gazze'deki ateşkese başından beri karşı çıkan radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, salı günkü açıklamasında, Batı Şeria'da "güvenliğin sağlanmasının" İsrail'in yeni savaş hedeflerinden biri olduğunu iddia etmişti. Ancak İsrail lideri Binyamin Netanyahu'dan bunu doğrulayan bir açıklama henüz gelmedi.

CNN'in irtibata geçtiği Cenin Valisi Kemal Ebu Rub, yüzlerce sivilin mülteci kampını terk ettiğini, suların kesildiğini ve bölgenin abluka altına alındığını söylüyor:

Bu şimdiye kadar başlatılan en büyük ve en yoğun operasyonlardan biri. 20 binden fazla kişi yerinden edildi. Pek çok kişi tutuklandı.

Haberde, İsrail ordusunun Ramallah, Nablu ve Eriha'da kontrol noktaları kurduğu ve bölgeye giden yolları kapattığı aktarılıyor. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın çarşamba günkü açıklamasında, El Halil yakınlarındaki bir kontrol noktasında hastaneye nakli İsrail askerleri tarafından engellenen bir kadının kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Filistin Yasama Konseyi Üyesi Mustafa Barguti, bölgedeki duruma ilişkin şunları söylüyor: 

Batı Şeria'nın güneyinden ve kuzeyinden geçen yolların çoğu felç halde. Yasadışı İsrailli yerleşimciler serbestçe dolaşıyor ve yollardaki Filistinli araçlara saldırmaya devam ediyor.

Norveç Göçmen Konseyi'nden yapılan açıklamadaysa "İsrail güçlerinin Gazze'de uyguladığı taktikleri Batı Şeria'da da kullandığına" dikkat çekiliyor. 

İsrailli yetkililer, Filistin Ulusal Yönetimi'nin Cenin'deki militanların silahlanmasını engelleyemediğini savunuyor. Bölgede Fetih Hareketi'nin silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri Tugayı, Filistin İslami Cihad Örgütü ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın "Cenin Taburu" adı altında ortak hareket ettiği aktarılıyor.

Ayrıca analizde, ABD Başkanı Donald Trump'ın gelişiyle radikal sağcı İsraillilerin, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim yerlerini ve işgal bölgelerini genişletme fırsatı gördüğüne dikkat çekiliyor. 

İsrail ordusunun bölgedeki operasyonu, Trump'ın Batı Şeria'daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırımları kaldırmasının ardından başlamıştı. Eski ABD Başkanı Joe Biden, yaptırımları 1 Şubat 2024'te devreye sokmuştu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU