Batı Tunus'un yemyeşil dağlarının derinlikleri, terör grupları tarafından otlarla dolu, çelenk ve kekik kokulu, meşe ve eğrelti otu ağaçlarıyla iç içe bir yerden kötü hayaletler ve terörist gruplar için bir kuluçka makinesine dönüştürülmüş.
Bu gruplar, Samama, Cebel el-Magila ve El Şa'anbi dağlarını can alan, masum insanları öldüren ve onların günlük geçimlerini aramalarına engel olan mayınlarla dolu bir cehenneme çevirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tunuslu genç Adnan el-Mamuri'nin yaşadığı olay, Tunus'un batısındaki Kasserine Valiliği dağlarında mayın patlaması sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden onlarca kişinin yaşadığı trajediyi gündeme getirdi.
Birkaç gün önce okul ihtiyaçlarını karşılamak için orman bitkilerini toplayan 18 yaşındaki genç, yüzüne geleneksel mayının patlaması sonucu bir gözünü ve sağ avucunu kaybetti.
Adnan, Kasserine vilayetindeki dağ mayınlarının ilk kurbanı değil, ondan önce onlarca kurban vardı, bunlardan bazıları hayatını kaybederken bazıları da vücutlarının bir kısmını kaybetmişti.
Kasserine vilayetinin dağlarında meydana gelen mayın patlamalarının kurbanlarının kesin sayısı yok, ancak resmi olmayan istatistikler, 2011'den bu yana siviller ve askeri personel arasında onlarca bulunduğunu tahmin ediyor.
Geçen mayıs ayında Kasserine'deki Cebel el-Magila da mayın patlaması sonucu 28 yaşından büyük olmayan genç bir kadın bacağını kaybetmiş, nisan ayında da aynı şekilde Cebel al-Sallum'da bir başka mayın patlaması genç bir adamı yaralamıştı.
Mayınlar teröristlerin kalesi
Geçen yıl, 5 çocuklu bir aile, Cebel el-Magila'daki kapalı askeri bölge yakınlarında bir mayın patlaması sonucu babalarını kaybetti.
2021'de bölgede yaşanan bir başka trajik olayda en büyüğü 11 yaşında olan iki erkek kardeş hayatını kaybederken anne ağır yaralandı.
Üçü kapalı askeri bölgenin yakınında yakacak odun toplarken bir mayın patladı. Yine 2021'de, bir tarama operasyonu sırasında Cebel el-Magila’daki ev yapımı mayın patlamasında en az 4 Tunus askeri öldü.
2012 yılından bu yana Tunus'ta "Nahda Hareketi"nin yönetimi sırasında terör grupları, Tunus'ta terörist operasyonları planlamak ve yürütmek için kendilerine barınak ve sıçrama tahtası sağlayan Kasserine dağlarında güçlendi.
Bu yüzden mayınları kendilerine kale olarak kullandılar. Tunus resmi raporlarına göre, bölge Tunus ordusu ile bölgeye ev yapımı mayınlar yerleştiren teröristler arasında çatışmalara sahne oldu.
Tunus’taki Ulusal Muhafızları ekiplerinde eski bir subay olan Ali Zermadini, "Bazıları insanları hedef alırken, diğerleri araçları hedef alan birkaç tür mayın var. Ayrıca geleneksel olarak yapılmış mayınlar ve farklı şekilde imal edilmiş savaş mayınları da var" dedi.
Zermadini, açıklamalarına şöyle devam etti:
Tunus, mayınların kaldırılmasını öngören uluslararası bir anlaşma imzaladı. Sömürgecilik döneminden beri Tunus'un güney sınırında mayınlarla dolu bir bölge vardı. Uluslararası anlaşma ve Tunus'un buna bağlılığı çerçevesinde, doksanlarda yetkililer tüm mayınları kaldırdı. O zamandan 2011'e kadar Tunus tamamen mayınlardan arındırılmış durumdaydı. Ancak bu tarihten sonra terörizm Tunus'ta kendine yer edindi ve ülkenin batı sınırlarında, özellikle sıradağlarda yoğunlaştı. Teröristler kendilerini savunmak için mayınlar yerleştirerek ve tampon bölgeler oluşturarak kendilerini güçlendirdiler.
Terörün yenilmesi
Zermadini, ayrıca şunları söyledi:
Tunus'un o dönemde yaşadığı benzeri görülmemiş güvenlik gevşekliğiin, teröristlerin kolayca silah ve mayın elde etmelerini sağlayan durumu hepimiz biliyoruz. Teröristler bununla yetinmeyip aynı amaç için konvansiyonel patlayıcılar da yaptılar. 2011'den önce Tunus tamamen mayınlardan arındırılmıştı, devrimden önce gerçekleştirilen birkaç terör operasyonu bile açık operasyonlar veya patlayıcı bantlarla gerçekleştirildi.
O zamanlar mayın döşenmesi zordu çünkü saha tamamen devlet kontrolündeydi. Ancak 2012'de, tahminime göre 'teröristler, özellikle Hilafet Askerleri Tugayı ve Ukbe bin Nafi Tugayı üyelerinin konuşlandığı batıdaki dağlık bölgelerde sahanın kontrolünü ele geçirdi. Bunlar, devletin gücünü yeniden kazanması sayesinde başarısız olan planlarını gerçekleştirmek için bu dağlarda sığınak bulan iki terörist grup.'
Zermadini, "operasyonlarda terörizmin rolünün azaldığını, ancak tehdidin hala var olduğunu ve bu yerleştirilen mayınlar ve bazı münferit operasyonlar gerçekleştirmeye çalışan bazı kişiler de dahil olmak üzere etkilerinin bugüne kadar devam ettiği" değerlendirmesinde bulundu.
Tunus'un batı bölgelerine teröristler tarafından yerleştirilen mayınların sayısı bilinmiyor, ancak uzmanlar bunların geniş çapta yayıldığını ve teröristlerin bu mayınlara mevzilenmesi nedeniyle, Nisan 2014'te Tunuslu yetkililerin, askerlerin düzenli olarak taradığı ve yaklaşılması yasak olan Samama ile El Şa'anbi ve Salloum dağlarını kapalı askeri bölge ilan etti.
Tunus Savunma Bakanlığı da daha önce ön raporlara dayanarak birkaç dağlık bölgede patlayan mayınların çoğunun "terörist unsurlar tarafından profesyonelce döşenen ilkel mayınlar" olduğunu açıklamıştı.
Geçen yıllarda dağlarda çıkan bazı yangınlar sırasında çok sayıda mayın patladı. Ulusal Ordu birkaç kez mayınları temizlemek için bu bölgeleri taradı.
Independent Arabia