Trump'ın terör sınıflandırması planı: İşgal senaryoları mı?

Seçilmiş başkanın son önerisi, ABD'yle Meksika arasındaki gerilimi tırmandırma riski taşıyor

Donald Trump, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasadışı göçmen geçişlerine karşı sert önlemler almakla tehdit etti (Reuters)

Uzmanlar, Donald Trump'ın Meksikalı uyuşturucu kartellerini "yabancı terör örgütleri" diye sınıflandırma planının, ABD'nin Meksika'da askeri operasyonlar düzenlemesini mümkün kılacak yasal çerçeveyi oluşturabileceğini söylüyor.

Seçilmiş başkan, ABD'ye yasadışı uyuşturucu sokan kartelleri yıllardır yabancı terör örgütü olarak sınıflandırmakla tehdit ediyor. Bu ayrım, hükümetin bu örgütlere ek ekonomik ve sosyal yaptırımlar uygulamasına olanak tanır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylelikle ABD Başkanı'nın, terör örgütlerine destek verdiğinden şüphelenilen yabancı ülkeker de dahil olmak üzere, terör örgütleriyle ilişkisi olanlara askeri operasyon düzenleme yetkisi de genişler. Başkan, terör örgütlerine karşı önlem amaçlı askeri güç de kullanabilir.

Bu tür bir eylemin düşmanlığı artırarak ABD'yle Meksika arasındaki ilişkiyi gereceği kesin. Meksika'nın eski ABD Büyükelçisi Gerónimo Gutiérrez, El País'e böyle bir adımın "ilişkileri 30 yıl geriye götüreceğini" söyledi.

2019'da Trump, Meksikalı uyuşturucu kartellerini neredeyse "terörist" sınıfına dahil edecekti fakat Meksika'yla uzlaştıktan sonra geri adım atmıştı.

Ancak seçilmiş başkan, geçen ay Turning Point USA için Arizona'da düzenlenen bir konferansta bu fikri yeniden dile getirmişti.

Trump, "Kartelleri derhal yabancı terör örgütü olarak tanımlayacağım" demişti.

Bunu hemen yapacağız ve federal kolluk kuvvetlerinin, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza'nın ve sınır devriyesinin tüm gücünü kullanacağız.

Trump, kampanyasında yasadışı göç ve özellikle fentanil olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede saldırgan bir tutum sergilemişti. ABD'ye uyuşturucu akışını durdurma çabasında Meksika'yı sorumlu tutan Trump, ABD'nin en büyük ticaret ortaklarından biri olmasına rağmen ülkeden ithal edilen mallara yüzde 25 gümrük vergisi getirme sözü vermişti.

Ancak kartelleri "terörist" diye sınıflandırmak bir adım daha ileri gitmek anlamına geliyor.

Meksika Büyükelçiliği'nden üst düzey bir yetkili, El País'e "Kartelleri terör örgütü sınıfına almak, her iki ülke için de öngörülemez sonuçlar doğuracak stratejik bir hata olur" dedi.

Bir örgütü terör örgütü kapsamına dahil etmek, öncelikle para akışını durdurmayı ve federal savcıların kartel üyeleri ve müttefiklerine karşı cezai yaptırımlar uygulamasını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, özellikle 2001 tarihli Askeri Güç Kullanma Yetkisi Yasası'yla başkanın askeri operasyonlar gerçekleştirmesi için yasal dayanak da oluşturuyor.
 

Trump'ın eylem planı
Trump'ın Agenda47 adlı gündemine uyuşturucu kartellerini yok etmeye yönelik eylem planı da dahil. Kartelleri "terörist" diye etiketlemek, Meksika topraklarına askeri operasyonların önünü açıyor (Trump'ın seçim kampanyası)​​​​​​​


Bu geniş kapsamlı yasa, ABD Başkan'ın 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirenlerle bağlantılı kişi ve örgütlere karşı operasyonlar yürütmesini destekliyor. Ancak yasa, geniş ölçüde diğer terörist gruplara uygulanacak şekilde de yorumlanmıştı.

Örneğin Biden yönetimi, yasa kapsamında bir terörist grup olan Eş-Şebab'ı alt etme girişimi kapsamında Somali'de hava saldırıları gerçekleştirmişti.

Yasa, başkanın ABD Kongresi'nin onayı olmadan bir ülkeyi işgal etmesine veya savaş açmasına izin vermiyor.

Meksika Büyükelçiliği'nden üst düzey bir yetkili, Trump'ın fikrinin "farklı dinamiklere yanıt veren konseptleri karıştırdığını" söyledi.

Yetkili "Organize suç, ideoloji değil kâr amacı taşır ve bunu terörizm gibi değerlendirmek yalnızca kaynaklarla odağı gerçek çözümlerden uzaklaştırır" dedi.

Pazar günü Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, iki ülkenin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede işbirliği yapması gerektiğini vurgulayarak yanıt verdi.

Sheinbaum, "İşbirliği yapıyoruz, koordinasyon sağlıyoruz, birlikte çalışıyoruz ama asla boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Meksika özgür, egemen, bağımsız bir ülke ve müdahaleyi kabul etmiyoruz. Bu bir işbirliği, bir koordinasyon ama boyun eğmek değil. Biz barışı inşa edeceğiz.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU