Tunus'ta geçtiğimiz saatlerde göçmenlik dosyası ve Avrupalı bir heyetin göçmen hareketlerinin kısıtlanmasına ilişkin çabalar karşılığında ülkeye mali yardım sağlanması için yetkililere yaptığı teklif üzerinden tartışmalar dinmedi.
Bu, tarafları herhangi bir karar almadan önce yetkilileri vatandaşlara danışmaya davet etmeye sevk etti.
Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Birliği partisi çarşamba günü, "Avrupa'dan zorla sınır dışı edildikten sonra Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen göçmen sürülerinin yerleştirilmesini kabul etme" konulu bir halk referandumu çağrısında bulundu.
Bu durum, yetkililer için Avrupalılarla yapılan görüşmelerin içeriğini ve yaptıkları teklifi açıklığa kavuşturma çağrılarının arttığı bir zamana denk geliyor ve Tunus buna bir sonraki Avrupa zirvesinden önce yanıt verecek.
Bu tartışmalar, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Tunuslulara ülkesinin Avrupa Birliği'nin koruyucusu olmayacağına dair güvence mesajları göndermesine rağmen gerçekleşti.
Ancak bu mektuplar onları ikna etmeyi başaramadı. Ülkenin içinden geçmekte olduğu ağır ekonomik krizden istifade eden Avrupa planından duyduğu korkuyu dile getiren tek parti Cumhuriyet Halk Birliği Partisi değil.
Artan endişeler
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki bir Avrupa heyetinin pazar günü yaptığı ziyaret, Tunus'un ülkeye mali açıdan şantaj yapma girişimlerine ilişkin korkularını tazeledi.
Zira düzensiz göç dosyasının yönetimine ilişkin tavizler karşılığında, Avrupa Birliği ülkelerinden göçmen almayı da kapsayabilecek, ekonomik krizi hafifletebilecek fonlar sağladılar.
Ancak Uluslararası Para Fonu ile anlaşmaya varılması halinde Tunus'a 1,07 milyar dolar hibe ve göçü içeren kapsamlı bir ortaklık paketinin açıklanmasının ardından gerçekleşen ziyaret, Tunusluların ve gözlemcilerin düzensiz göç hakkındaki dosyayla ilgili sorularını sonlandırmadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu sözcüsü Ramazan bin Ömer, "Tunus ile Avrupalılar arasında yapılan ortak açıklamada özellikle düzensiz göç ve sınırlarla ilgili noktanın çok tehlikeli olduğunu ve bu nedenle devletin Tunuslulara karşı tartışmaların içeriği hakkında samimi olması gerektiğini" kaydetti.
Ramazan bin Ömer, "Tunuslu erkek ve kadın göçmenlerin haklarını masaya koymazsak, siyasi, ekonomik ve iklimsel faktörler nedeniyle topraklarımızdan geçen tüm insanların haklarını masaya koyarsak, Tunus'un bekçi rolünden gardiyan rolüne ve bir kabul platformuna dönüşeceğinden korkuyoruz" açıklamasında bulundu.
Nitekim Tunus ile Avrupa heyeti arasında yapılan ortak açıklamada, "Göç konusundaki ortak çalışmalarımızla ilgili olarak, Tunus'a ve Tunus'tan düzensiz göçle mücadele ve denizde insan kayıplarını önlemenin ortak önceliğimiz olduğu" belirtildi.
Bu kapsamda insan tacirleri ve insan kaçakçılarıyla mücadele etmek ve insan haklarına tam saygı duyarak sınır yönetimini, kayıt ve geri kabulü teşvik etmek için çalışmalar yapıldığı kaydedildi.
Son yıllarda Tunus, ne pahasına olursa olsun Akdeniz'in diğer tarafına geçmeye çalışan Sahra altı Afrika'dan gelen binlerce göçmen için bir varış noktası haline geldi.
Ancak bu dalgalar, geçiş girişimi sırasında kazalara maruz kaldıktan sonra deniz kenarına atılan göçmenlerin cesetlerinin özellikle Sfaks eyaletinde birikmesiyle Tunuslu yetkililerin endişe kaynağı haline geldi.
Daha önce İtalya, geçen yıl Tunus kıyılarından 18 bini Tunuslu olmak üzere 32 bin düzensiz göçmen aldığını açıklamıştı.
Tunus'taki birçok siyasi bileşen ve sivil toplum, kendisini Avrupa Birliği sınırlarında bekçi olmaya veya göçmen kabul etmeye zorlamaya yol açabilecek herhangi bir anlaşmanın imzalanmasına karşı çıkıyor.
Buna karşılık Özgür Anayasa Partisi, "Avrupa Birliği ile Tunus'taki mevcut otorite arasındaki herhangi bir anlaşmayı tanımayacağını" doğruladı.
Georgia Meloni'nin dünyaya taşıdığı ülkenin uluslararası bir dosyaya dönüşmesini kategorik olarak reddettiğini böylelikle halkın ve özgür ve bağımsız Tunus devletinin resmi sözcüsü olarak hareket ettiğini söyledi.
Ayrıca Meloni'nin, yöntemi ile iç işlerine müdahale etmekte ve ülkemizin mali destek ihtiyacını ve Uluslararası Para Fonu kredisi teminini Tunus pahasına Avrupa sahasının çıkarlarına yönelik kazanımlar elde etmek için kullanmakta olduğunu söyledi.
Referandum beklenmiyor
Tunus'taki yetkililerin, düzensiz göç konusunda halk referandumu yapılması ve Avrupa'nın teklifinin kabul edilip edilmeyeceği yönündeki çağrılara yanıt verip vermeyeceği belirsiz.
25 Temmuz 2022'de ülke, ezici bir çoğunlukla kabul edilen yeni bir anayasa referandumuna tanık olmuştu.
Siyasi meselelerde uzman gazeteci Cihan Alvan "Cumhurbaşkanı'nın Avrupa Birliği ile yapılan son anlaşma veya Kapsamlı Ortaklık Anlaşması olarak bilinen şey hakkında bir halk referandumu çağrısında bulunmasının pek olası olmadığına" inanıyor.
Zira Dışişleri Bakanı ve Avrupa Komisyonu'nun Komşu Ülkeler ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi, bu anlaşmaya ilişkin olarak bu Haziran ayı sonundan önce Tunus ve Avrupa Birliği tarafından onaylanacak bir mutabakat zaptı hazırlamakla görevlendirildi.
Alvan, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı'nın da bu anlaşmayı Parlamento'ya sunmayacağının anlaşıldığını söyledi.
Yeni anayasanın yasama işlevinin 74. bölümünde öngörüldüğü gibi, devlet sınırlarına ilişkin antlaşmalar, ticaret antlaşmaları, uluslararası örgütlenmeye ilişkin antlaşmalar, devletin mali taahhütlerine ilişkin antlaşmalar ve yasama organı hükümleri içeren antlaşmalar, ancak halkın vekilleri olan Temsilciler Meclisi tarafından onaylandıktan sonra onaylanabilir.
Alvan, "Görünüşe göre Cumhurbaşkanı, Avrupalı ortağıyla, öncelikle göçmenleri yeniden kabul ederek Tunus'a ve Tunus'tan düzensiz göçle mücadele etmeyi amaçlayan bu anlaşmayı taahhüt etmiş görünüyor. Bir avuç mali yardım karşılığında, ülkenin içinden geçmekte olduğu boğucu mali krize radikal bir çözüm olmayacağı gibi, yoksul iç bölgelerdeki yatırım ve kalkınmayı desteklemek Tunusluları topraklarında kalmaya teşvik etmek için yeterli olmayacak" açıklamasında bulundu.
Alvan, "Endişe verici olan, aynı zamanda, Qais Saeed'in alıp onaylayan tek kişi olduğu bu aceleci anlaşmanın, Halkın Temsilcileri Meclisi'ne veya referandum mekanizması aracılığıyla halka danışılmadan yapılması. Mesele net değil, Tunus halkı ayrıntılar hakkında bilgilendirilmedi ve devlet kurumlarında ve göçle ilgili kurum ve kuruluşlarda tartışılmadı" dedi.
Son dönemde İtalya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, aylardır boğucu bir ekonomik krizle boğuşan Tunus'a uzun zamandır beklenen mali desteği sağlamak için birden fazla aşamaya başvurdu.
Ve bu, Uluslararası Para Fonu ile 1,9 milyar dolar olarak tahmin edilen finansmanı elde etmek için yaptığı görüşmelerin ardından sekteye uğradı.
Alvan açıklamalarına şöyle devam etti:
Bu meseledeki tehlikeli kısım, ulusal güvenlik ve ulusal egemenlik ile ilgili bu anlaşmanın her iki tarafa da alelacele gelmesi, Avrupa'nın Tunus'a yönelik adımlarının kısa sürede tekrarlanan ziyaretlerle hızlanması ve Cumhurbaşkanlığı tarafından temsil edilen Tunus tarafının bu anlaşmayı onaylamak için acele etmesi.
Alvan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
Bu konudaki tehlike, anlaşmanın kısa vadede sosyal, ekonomik ve güvenlik durumuna yansımalarının olması. Tunus'a yapılacak bir avuç Avrupa mali yardımı, kötüleşen sosyal koşullar nedeniyle kanayan toplumsal gerilimi durdurmayacağından ve esas olarak düzensiz göçle mücadele etmek için filoyu güçlendirmeye yönlendirilecek.
Independent Arabia