Maui'de yaşıyorum, işte orman yangınlarında kaybettiklerimiz

Bu trajedide yitirdiklerimiz Notre Dame veya Büyük Londra Yangını kadar yıkıcı

Havadan çekilen bir görüntü Lahaina'da yıkılan evleri ve yerle bir olan binaları gösteriyor (AFP)

Bu sabah, Maui'de yaşadığım yer olan Kuzey Kıyı yağmurlu. Ancak yağmur, Maui İtfaiyesi'nin tarihi Lahaina kentini kurtarmasına yardım için çok geç kaldı ve yanlış yere yağıyor.

17 yıl sonra hem ABD'de hem de Hawaii adalarında yurttaşlık almış bir İngiliz gurbetçiyim. Maui benim yuvam. Adada doğup büyümüş bir aileye evlilik yoluyla katılan bir Maui sakini olarak, Lahaina'daki Eski Kent'in kaybı yıkıcı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her şeyden önce bu, can kaybına yol açtı. Maui küçük bir ada. Herkes herkesi tanır ya da en azından herkesi tanıyan birini tanır.

Kimleri kaybettiğimizi henüz bilmiyoruz ama bu bilgi gelecek birkaç gün boyunca "kablosuz Hindistan cevizi ağı" (fısıltı gazetesinin Hawaii versiyonu) üzerinden bize ulaşacaktır. Bu kayıplar yerelde en az bir nesil boyunca hissedilecek. İçlerinde tanıdığımız kimsenin olmaması için dua ediyoruz.

Bilhassa Lahaina'da yerel nüfusun büyük kısmı, Batı Yakası'ndaki Kaanapali ve Lahaina'daki otellerde yoğunlaşan turizm sektöründe çalışıyor.

Yıkıcı can kaybının ötesinde, Maui ekonomisi de öngörülebilir gelecek için anlatılmaz derecede büyük bir darbe aldı: İşçilerin çalışabileceği bir yer kalmadı ve yangın sonucunda sektörü besleyen turistlerin sayısında düşüş yaşanıyor.

Çok fazla tarih de yitirdik. Lahania, 19. yüzyılda Pasifik'in balina avcılığı merkeziydi. Bizzat Herman Melville'in balina avcılığı zamanlarında kente gerçekleştirdiği düzenli ziyaretler büyük eseri Moby Dick'e ilham vermişti.

1830'larda inşa edilen orijinal Baldwin Misyon Evi de yok oldu. Bu ev, adadaki en eski Batı tarzı yapıydı. Eski adliye binasını ve binada bulunan Hawaii Yerlileri eserleri dahil tarihi hatıra eşyalarını da kaybettik.

Adliye Müzesi, Lahaina'daki Front Street'in ruhunu tanımlayan, gölgelik, sığınma ve toplanma için ortak bir alan sunan 150 yıllık ünlü banyan ağacının önünde yer alıyor. Köklerin yangından kurtulup kurtulmadığını öğrenmek için bekliyoruz. Eğer kurtulduysa, ağaç yeniden canlanacaktır.
 

Rich Hill
Maui benim yuvam. Adada doğup büyümüş bir aileye evlilik yoluyla katılan bir Maui sakini olarak Lahaina'daki Eski Kent'in kaybı yıkıcı (Rich Hill)

 

Tüm adalılar gibi benim de Lahaina'da kişisel bir geçmişim var. Oğlumun ilk anaokulu olan Japon Hongwanji'ye bitişik Montessori okulu yok oldu.

Ailemi ve arkadaşlarımı ziyaret ederek, mekanlarda ve sokak satıcılarında dolaşarak, Down the Hatch ve Cool Cat Café gibi restoranlarda yemek yiyerek saatler ve günler geçirmiştim. Hepsi gitti.

Eşim Sarah'nın arkadaşları evlerini kaybetti. Pek çok Mauili gibi Sarah da yetişkinliğinin ilk yıllarını Kaanapali'de otelcilik sektöründe çalıştığı Lahaina'da geçirdi. O dönem yaşadığı evlerin hiçbiri artık yok.

Dahası Hawaii Yerlileri, Avrupalılarla temas öncesine ait tarihlerinin bir kısmını da yitirdi. Lahaina, limanı ve doğal kaynakları, özellikle de balıkları ve Batı Maui Dağları'ndan gelen suyu sebebiyle erken dönem Hawaii Krallığı'nın başkentiydi.

Son yıllarda Hawaiili aktivistler, Lahaina'daki eski Hawaii altyapısının bir kısmının restorasyonu için büyük bir çaba sarf ediyor. Buna park yeri inşası için üzerine asfalt dökülen kraliyet balıkçılık göleti de dahil.

Bazı Hawaii Yerlileri haklı olarak, araziye gereken özen gösterilseydi asla meydana gelmeyecek bu yangının büyük ölçüde inşaattan kaynaklandığına işaret ediyor.

İnşaatın, doğal su yollarının coğrafi güzergahlarından uzaklaştırılmasını ve değiştirilmesini gerektirmesi önemli bir etken. Avrupalılarla temastan önceki günlerinde Lahaina sulak, yeşil ve bakımlıydı.

Dora kasırgası bizi doğrudan vurmuş olsaydı, en azından hazırlık yapabilirdik. Zarar görürdük ama bu bütünüyle bir kayıp yaşamazdık. Üstelik belki hiç can kaybımız da olmazdı. Bu haliyle, yüzlerce yıllık tarihimizi, sanatımızı ve kültürümüzü 24 saat içinde kaybettik.
 

Rich Hill
Tüm adalılar gibi benim de Lahaina'da kişisel bir geçmişim var. Oğlumun ilk anaokulu olan Japon Hongwanji'ye bitişik Montessori okulu yok oldu (Rich Hill)

 

Bizim için Lahaina Kenti'nin kaybı, Parislilerin 2019'da Notre Dame'ı ya da Londralıların 1666'daki Büyük Yangın'da St. Paul'u kaybetmesine eşdeğer. Kaybedilen hayatlar, ailelerin ve sevdiklerinin yaşamlarına etkisiyse daha kahredici.

Son olarak, Lahaina'nın Eski Kenti canlı renkler, yaşam, endüstri ve eğlenceyle dolu harika bir yerdi.

Gerçekten küçük bir cennetti. Adanın kuzeyindeki ve doğusundaki sakinlerin izin günlerinde kaçabilecekleri bir yerdi.

Çocuklarımı yürümeleri, alışveriş yapmaları ve oynamaları için oraya götürürdüm. "Turistçilik oynayabileceğiniz" ve dünya standartlarında dondurma yiyebileceğiniz alışılmışın dışında küçük bir tatildi... Yeniden inşa edeceğiz ve yardımı minnetle kabul edeceğiz.

Profesör Richard Hill, 17 yıldır Hawaii'de yaşıyor ve Honolulu Chaminade Üniversitesi'yle Hawaii Üniversitesi Maui Koleji'nde İngiliz edebiyatı dersleri veriyor



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU