Maui'yi küle çeviren yangınlarla ilgili 4 komplo teorisi

Lazer silahlarından akıllı şehir projelerine her şey var

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX, Falcon 9 roketini 2010'da üretmişti (Instagram / spacex)

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Maui Adası'nı küle çeviren yangınlarda son belirlemelere göre can kaybı 106'ya yükselirken, olay sosyal medyada birçok komplo teorisine de zemin oluşturdu.

Özellikle Lahania kasabasındaki yangınların yarattığı zararın 7 milyar dolar civarında olduğu öngörülüyor. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post ise Maui Adası'ndaki Makawao kasabasında 7-8 Ağustos'ta başlayan yangınların, adanın elektrik santralinden kaynaklanmış olabileceğini yazdı. Eyaletin elektrik sağlayıcısı Hawaiian Electric ise gazetenin yorum talebine yanıt vermedi. 

Yangınların nasıl çıktığı henüz belirlenemezken, büyük felaket sosyal medyada birçok komplo teorisini de beraberinde getirdi.

1 - "Yönlendirilmiş enerji silahı saldırısı"

İnternette en çok rağbet gören komplo teorilerinden birine göre yangın, gizli bir yönlendirilmiş enerji silahı nedeniyle başladı. 

Komplo teorisini destekleyenler, gökyüzünden adayı hedef aldığı ve bir lazer olduğu öne sürülen ışık hüzmesine ait bir fotoğraf paylaştı. 

Yönlendirilmiş enerji silahı, lazer, mikrodalga ve parçacık ışınları da dahil farklı teknolojilerle hedefine zarar veren menzilli silahlar için kullanılan bir sınıflandırma. 
 

petrol rafinerisinde kontrollü yangın.jpg
Enerji silahı saldırısı komplo teorisini deseklemek için kullanılan fotoğraf aslında 2018'e ait (AP)


ABD merkezli haber ajansı AP, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını yazdı.

Haberde, yönlendirilmiş enerji silahına ait olduğu iddia edilen fotoğrafın, aslında 16 Ocak 2018'de Ohio eyaletindeki Canton şehrinde Marathon Petroleum firmasına ait petrol rafinerisinde, uzmanların denetiminde gerçekleştirilen kontrollü yangının görüntülerine ait olduğu ifade edildi. 

2 - "Uzaydan gelen lazer"

Maui Adası'nın uzaydan gelen bir lazerle hedef alındığı da popüler komplo teorileri arasında. 

Bunu savunanlar, sosyal medyada gökyüzünden adanın üzerine inen yoğun bir ışık hüzmesinin fotoğrafını paylaştı.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SpaceX (@spacex)


Ancak AP'nin haberinde, bu fotoğrafın aslında Kaliforniya eyaletindeki askeri üsten 22 Mayıs 2018'de fırlatılan SpaceX Falcon 9 roketine ait olduğu belirtildi. 

3 - "Oprah Winfrey, arazisini genişletmek için yangın çıkardı"

Komplo teorisyenleri, ABD'nin ünlü talk show sunucusu Oprah Winfrey'nin adada satın aldığı arazileri genişletmek için Maui'deki yangınları çıkardığını da iddia etti.

Adadaki gayrimenkul kayıtlarına göre Oprah, martta Maui'den toplamda yaklaşık 3 bin 500 kilometrekarelik araziyi 6,6 milyon dolara satın aldı. 

Oprah, komplo teorilerine ilişkin bir açıklama yapmazken, ünlü talk show sunucusu, geçen hafta yangından etkilenen kişilere yardım yaparken görüntülenmişti.  
 


4 - "Akıllı şehir projesi için adayı yaktılar"

Yangınla ilgili bir diğer komplo teorisiyse Maui'de akıllı şehir kurma projeleriyle ilgili. 

Komplo teorisyenleri, adada ocakta düzenlenen Hawaii Uluslararası Sistem Bilimleri Konferansı'nda gündeme gelen yapay zeka destekli akıllı şehir projesine işaret ederek, yangınların proje için arazi oluşturulması amacıyla bilinçli olarak çıkarıldığını öne sürdü. 

Ancak konferansın başkanlığını yapan, Hawaii Manoa Üniversitesi'nden Tung Bui, iddiaların gerçek olmadığını söyledi. Bui, akıllı şehir konseptinin yaklaşık 30 yıldır tartışıldığına dikkat çekerek, "Bunun gerçekleştirilmesi için böyle bir yola başvurulması fikrini aklım hayalim almıyor" dedi.


Independent Türkçe, New York Post, AP, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU