Gişe canavarı filmin kamera arkası detayı onu daha da korkunç yapıyor

Filmin yönetmeni izleyicilerin tüylerini ürperten rahatsız edici gülümsemelerin sırrını anlattı

Devam filmi geliştirme aşamasında olan Gülümse, 17 milyon dolarlık bütçesine karşılık dünya çapında 217 milyon doların üzerinde hasılat elde etmişti (Paramount Pictures)

Sosie Bacon, Jessie T. Usher ve Kyle Gallner'ın başrollerde yer aldığı korku filmi Gülümse (Smile), 2022'de gösterime girdiğinde büyük bir başarı elde etmişti.

Gülümse'nin aldığı mükemmele yakın tepkiler, filmin Peşimdeki Şeytan (It Follows), Halka (The Ring) veya Doğruluk Mu Cesaret Mi (Truth or Dare) gibi yapımların taklidi olmaktan çok daha fazlası olduğunu kanıtlamıştı.

Filmin akıl hastalıklarıyla olan rahatsız edici ve kasvetli paralelliği, onu 2022'nin en güçlü korku filmlerinden biri haline getirmişti. Bununla da kalmayarak filme 217 milyon dolarlık bir gişe hasılatı bile kazandırmıştı.

Sahte gülümsemenin tekinsizliği

Gülümse, Rose Cotter'ın trajik öyküsüne odaklanıyor. Filmde, hastasını kaybettiği için travma geçiren psikolog Rose, rahatsız edici gülümsemeler takınan insanların kılığına giren kötücül bir güç tarafından yavaş yavaş tüketiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rose'dan önce sayısız insanı şiddete sürüklemiş olan bu isimsiz varlık, genç kadını da pençesine alıyor. 

Gülümse'nin yönetmeni, sahte bir gülümsemenin tekinsizliğini hiçbir hileye başvurmadan yakalamayı başardı. Yönetmenin bunu yapmasını sağlayan dahiyane kamera arkası detayı, bu iç karartıcı öyküyü daha da rahatsız edici hale getiriyor.

Korkunç gülümsemeler için teknolojiden yardım alınmadı

Filmde yer alan pek çok gülümseme, tekinsiz ve belli belirsiz bi şekilde tuhaf görünüyor. Bunun nedeni yönetmenin aldığı dijital yardım değil. Stüdyo, filmin ürpertici gülümsemelerini geliştirmek istese de yönetmen Parker Finn buna karşı çıktığını söylüyor.

2018'de çokça kötülenen Doğruluk Mu Cesaret Mi'de CGI yani bilgisayar tabanlı imgeleme teknolojisi kullanılarak eklenen gülümsemeler, korkutucu değil aptalca bulunmuştu. Gülümse, bu hataya düşmedi. 

"Kötülüğün niyetini gizleyen bir maske"

Yönetmen Finn, New York Times'a yaptığı açıklamada oyuncuların prova edilmiş gülümsemelerini "tamamen uyumsuz ölü bir bakışla" eşleştirdiklerini söyledi: 

Sizi tekinsizliğe iten bir insan yüzü.

"Travmalarla dolaşıyoruz" diyen 35 yaşındaki yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ve kimsenin içeri girmesine izin vermemek için maske olarak gülümsememizi takınıyoruz. Gülümsemenin, kötülüğün gerçek niyetlerini gizleyen bir maske olmasını istedim.

Bu hile, oyuncuları Stephen King'in meşhur canavar palyaçosu Pennywise kadar tedirgin edici kılmayı başardı. 

"Gerçekten ürkütücü"

Hem sinemaseverlerin hem de eleştirmenlerin beğenisini kazanan Gülümse için, The Wrap'ten William Bibbiani şöyle yazmıştı:

Bu sadece harika bir korku hikayesi değil, gerçekten ürkütücü.


Inependent Türkçe, New York Times, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU