Netflix'te yayımlanan yeni bir programda katılımcılara deepfake'li görüntüler kullanılarak adeta "psikolojik işkence" ediliyor.
İspanyolca yayımlanan programda katılımcılara bazıları gerçek, bazılarıysa deepfake teknolojisiyle üretilmiş sahte görüntüler izletiliyor.
Katılımcılar hangilerinin gerçek, hangilerinin sahte olduğunu çözmeye çalışıyor.
Ancak izletilenler arasında sevgililerinin başka kişilerle beraber olduğunu gösteren görüntüler var.
Programa başvuran 5 çift iki farklı eve yerleştiriliyor. Bu evlerde onlarla birlikte bir grup bekar da yaşamaya başlıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yarışmacıların gündelik hayatları reality show formatında ekranlara getirilirken bir süre sonra işler tuhaflaşıyor.
Zira bireylere sevgililerinin başka kişilerle beraber olduğu görüntüler izletilmeye başlıyor ve bu görüntülerin sahte mi yoksa gerçek mi olduğu sorusu yöneltiliyor.
Üstelik bu görüntüler gerçekten çekilmiş de, deepfake'le üretilmiş de olabiliyor.
Yarışmanın amacı çiftlerin hem sadakatini hem de birbirine duydukları güveni sınamak.
Yarışmanın sonunda diğerlerinden daha fazla doğru tahminde bulunan çift, 100 bin euro'luk ödülü kazanıyor.
Sathe Aşk (Falso Amor) adlı program, izleyicilerin tepkisiyle karşılandı.
Bir Twitter kullanıcısı, "Yapay zeka saçmalığının çılgınca olacağını biliyordum ama bu programı izlemek gerçekten her şeyi perspektife oturtuyor" diye yazdı.
Bir başkası ise "Hayır, bu program çok sert" ifadelerini kullandı:
Kargaşa yaşıyorlar.
Deepfake nedir?
Türkçede "derin sahte" anlamına gelen deepfake kabaca birinin yüzünü dijital olarak başka birinin vücuduna monte edip elde ettiğiniz görüntüyü istediğiniz gibi kullanmanıza olanak tanıyan bir teknoloji. Kısacası internetten kolayca ulaşılabilen algoritmalar sayesinde A kişisinin yüzü B kişisine montajlanabiliyor.
İnternet kullanıcıları, deepfake içeriğe ilk kez 2017'de maruz kaldı. O yıl anonim bir Reddit kullanıcısı, Scarlett Johansson gibi ünlülerin deepfake'le oluşturulmuş sahte pornografik görüntülerini yayımlamıştı.
Yapay zeka algoritmalarının sağlam bir deepfake örneği oluşturabilmesi için bol miktarda video kaydı gerekiyor. Bu da internet ortamında çok sayıda görüntüsü olan ünlülerle daha gerçekçi deepfake'ler oluşturulmasını sağlıyor.
Independent Türkçe, Futurism, Gearrice
Derleyen: Çağla Üren