ABD fentanil krizini önlemek için Çin'le anlaşma kovalıyor

Washington'ın Pekin'in önkoşullarını kabul edip etmeyeceği süreci belirleyecek

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, ülkede her gün 150'den fazla kişi fentanil gibi sentetik uyuşturucular nedeniyle hayatını kaybediyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Washington yönetiminin fentanil ticaretine karşı mücadelede Pekin'le anlaşmaya çalıştığını yazdı.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın geçen ay Çin'e yaptığı ziyarette, fentanil krizine karşı çözüm bulmak için Pekin yönetiminden yetkililerle görüştüğü ifade edildi. Blinken'ın yeni bir çalışma grubu oluşturulmasını ve ortak eylem planı hazırlanmasını teklif ettiği belirtildi.

Pekin yönetimininse ortak çalışma için öncelikle Çin Kamu Bakanlığı'na bağlı Adli Tıp Bilim Enstitüsü'nün ABD'nin kara listesinden çıkarılmasını talep ettiği yazıldı. 

ABD Ticaret Bakanlığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek, aralarında söz konusu enstitünün de yer aldığı Çin merkezli 9 kuruluşu Mayıs 2020'de yaptırım listesine dahil etmişti. Bu kapsamda ABD ürünlerinin mevzubahis kuruluşlara ihracatına kısıtlamalar getirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde atılan adım, Sincan'daki Müslüman azınlıklara yönelik baskı politikalarından ötürü Çinli yetkililere ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının onaylanmasının ardından gelmişti. 

Pekin yönetimiyse iddiaları reddederken, Washington yönetiminin hamlesini eleştirmişti. 

WSJ, Washington yönetiminin enstitüyü kara listeden çıkarmayı planladığını, Çin'in de fentanil ticaretine karşı bir mücadele programı hazırlayıp sunmayı hedeflediğini yazdı. 

Öte yandan süreci yakından takip ettiği belirtilen ve kimliği açıklanmayan bir kaynak, Çinli yetkililerin "henüz hiçbir şeyi onaylamadığını" söyledi. 

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı, gazetenin yorum talebini reddetti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Eğer ABD, ülke içindeki uyuşturucu sorununu gerçekten çözmek istiyorsa olguları kabul etmeli, yaptırımları kaldırmalı ve karalama kampanyasını sonlandırmalıdır.

Geçen ay ABD Adalet Bakanlığı, fentanil yapımında kullanılan kimyasalların kaçakçılığını yaptıkları gerekçesiyle Çin merkezli 4 kimya şirketi ve Çin uyruklu 8 kişi hakkında ilk kez suç duyurusunda bulunmuştu. 

New York Güney Bölgesi Mahkemesi de söz konusu şirketlerde çalışan bir yöneticinin ve pazarlama müdürünün gözaltına alındığını bildirmişti. 

ABD yönetimi 30 Mayıs'ta da fentanil yapımında kullanılan ekipmanların üretiminden sorumlu tuttuğu Çin ve Meksika'daki 17 kişi ve kuruluşu yaptırım listesine eklemişti.

Fentanil, morfinden 100 kat daha güçlü ve 2 miligram alındığı takdirde ölümcül olabiliyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU