Taliban'ın afyon yasağı nedeniyle Avrupa'da fentanil alarmı verildi

Yetkililer bağımlıların daha tehlikeli uyuşturuculara yönelmesinden korkuyor

Afyon yasağına rağmen üretimin sürdüğüne yönelik iddialar nedeniyle Taliban tepki toplamıştı (Reuters)

Taliban'ın afyon üretimine koyduğu yasak Avrupa'da fentanil alarmı verilmesine neden oldu. 

ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından Politico'nun Avrupa bürosuna konuşan yetkililer, eroinin hammaddesi olan afyona getirilen yasak nedeniyle, bağımlıların fentanil gibi daha tehlikeli uyuşturuculara yönelmesinden endişe duyduklarını söyledi. 

Avrupa Uyusturucu ve Uyusturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nden (EMCDDA) Paul Griffiths, şu değerlendirmeyi yaptı: 

Eğer Taliban'nın getirdiği yasak, afyondan üretilen eroinde ciddi bir azalmaya yol açarsa, bu daha fazla sentetik opioid üretilmesine neden olabilir. Bu kulağa tuhaf gelebilir ama sentetik uyuşturucular açısından bakıldığında, eroinin şu anda yüksek oranda bulunabilir olması muhtemelen koruyucu bir faktör işlevi görüyor.

Ağustos 2021'de ABD'nin çekilmesiyle Afganistan'ın kontrolünü ele geçiren Taliban, geçen yıl nisandaki hasat tamamlandıktan sonra afyon üretimine yasak getirmişti. Öte yandan Birleşmiş Milletler, kasımda yayımladığı raporda yasağa rağmen ülkedeki afyon hasadı oranlarının arttığını öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, söz konusu kararın etkilerinin bu nisan itibarıyla görülebileceğini düşünüyor. Afyonun farklı işlemlerden geçirilip eroine dönüştürülmesi ve Avrupa'ya gönderilmesi hasattan sonra 1 yıl ila 18 ay sürüyor.

Taliban, ABD işgalinden önce 2000'de de afyonu yasaklamış, Avrupa'daki uyuşturucu pazarında eroin kıtlığı yaşanmıştı. Bundan kısa süre sonra da Avrupa'da ilk kez fentanil kullanılmaya başlanmıştı.

Öte yandan ABD'de halihazırda fentanilden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor. Politico'nun paylaştığı verilere göre 2020'de ABD'de en az 58 bin kişi aşırı doz fentanil nedeniyle hayatını kaybetti. Aynı dönemde Avrupa Birliği ülkelerindeyse bu sayı 97'ydi. Geçen yıl da ABD'deki can kaybı sayısı yaklaşık 68 bine çıktı.

Europol Sözcüsü Jan Op Gen Oorth ise fentanilin Avrupa piyasasına diğer ilaçlarla karıştırılmış şekilde girebileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: 

Önümüzdeki yıl, fentanil karışımıyla üretilen uyuşturucuları etrafta görebiliriz. Fentanilin ucuz ve son derece bağımlılık yapıcı olduğunu bilerek yeni pazarlar yaratmaya çalışıyorlar.



Independent Türkçe, Politico, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU