Satranç efsanesi Kasparov, Kremlin'e ateş püskürdü: "Putin sahte lider, Rusya mafya devleti"

"Ancak Ukrayna savaşı kazanırsa Putin'in faşizmi sona erer"

Kasparov, söyleşisinde "Rusya tarihinde kötü yönetilen tüm savaşlar devrimle sonuçlanmıştır" dedi (AP)

Rus satranç efsanesi Garri Kasparov, Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye verdiği söyleşide, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sert sözlerle eleştirdi.

Kasparov, Rus paralı asker şirketi Wagner'in ayaklanmasının Rusya'daki siyasi sistemin sahteliğini ortaya koyduğunu savunarak, şunları söyledi: 

Senato, parlamento ve diğer tüm kurumların zayıf temeller üzerine inşa edildiği görüldü. Putin bile bir tür sahte lider. Rusya korkuya ve yolsuzluğa dayalı olduğu gibi, bu güç gaspına karşı koyabilecek siyasi kurumlardan da mahrum bir mafya devletidir. Eğer siyasi kurumları yok ederseniz, siyasi bir çöl yaratırsınız. Çölde kim hayatta kalır? Yılanlar, akrepler ve sıçanlar.

1985 - 2000'de 15 yıl boyunca dünya şampiyonluğu unvanını elinde tutan satranç ustası "ancak Ukrayna'nın savaşı kazanması durumunda Rusya'nın Putin'in faşizminden kurtulabileceğini" de öne sürdü. 

Savaşın ekonomik ve siyasi anlamda Rusya'yı büyük zora soktuğunu belirten Kasparov, şöyle devam etti: 

Bu kaosa giden bir yol. Umuyoruz ki bu kaos, Rus İmparatorluğu'nun sonunu getirecek. Artık 21. yüzyıldayız ve bu imparatorluğun küllerinden, Avrupa-Atlantik jeopolitik alanının bir parçası olacak daha iyi bir Rusya'yı diriltebileceğimizi ümit ediyoruz.

60 yaşındaki satranç büyükustası, Putin'in Ukrayna savaşındaki tavrının, Batı'nın Çin'e yaklaşımını da değiştireceğini savunarak, "Çin'in de bir parti diktatörlüğü olan Komünist Parti'nin yönetiminden, Şi Cinping'in önderliğindeki bir tek adam diktatörlüğüne geçtiğini görebiliyoruz" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasparov, söyleşisinde son dönemde yapay zeka alanında gerçekleşen ilerlemeleri de değerlendirdi. 

2005'te satranç dünyasına veda eden büyük oyuncu, makinelerin eninde sonunda insanlara üstün geleceğini iddia ederek, şunları söyledi: 

Kapalı sistem olarak nitelendirilebilecek tüm oyunlar, er ya da geç makineler tarafından domine edilecek. Bunun nedeni makinelerin oyunu anlamaları ya da çözmeleri değil, daha az hata yapmaları. Makineler hata sayısını azaltarak daha etkili hale geliyor, insanlarsa belli bir noktada zayıflık göstermeye eğilimli.

Kasparov, Amerikan teknoloji devi IBM'in ürettiği Deep Blue bilgisayarıyla 1996'da yaptığı ilk karşılaşmada berabere kalmıştı. Bunun ardından güçlendirilen bilgisayar, 1997'deki maçta satranç ustasını mağlup etmişti.
 

DeepBlue.jpg
Efsanevi maçta Deep Blue, saniyede 200 milyon olası pozisyonu hesaplayabilmişti (Reuters)


Kremlin yönetimine karşı açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Kasparov, Almanya'nın tanınmış dergilerinden Der Spiegel'a ekimde verdiği söyleşide, Ukrayna'nın savaşı kazanacağını ve Putin'in iktidarının ilkbaharda çökeceğini savunmuştu.


Independent Türkçe, Kathimerini, Der Spiegel

DAHA FAZLA HABER OKU