Ukrayna lideri Zelenski'nin danışmanı Yermak: Putin için geri sayım başladı

"Wagner lideri Prigojin istediğini alacak"

Prigojin'in isyan çağrısına uyan Wagner savaşçıları, tanklarla sokaklara inmişti (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarının sonuna yaklaştığını savundu.

Yermak, bugün başkent Kiev'de yaptığı açıklamada, Rus paralı asker şirketi Wagner'in ayaklanmasının Putin'in iktidarına ciddi darbe vurduğunu öne sürerek, "Bence gerim sayım başladı" dedi.

Ukrayna'nın 2014'te Kırım'ın ilhakının ardından Rusya'yla ilgili anladığı "gerçeğin" artık herkes için görünür hale geldiğini iddia eden Yermak, şöyle devam etti: 

Rusya, gerçeklikle bağlantısını kaybetmiş yetersiz bir kişinin yönettiği, terörist bir ülkedir. Dünya bu ülkeyle herhangi bir ciddi ilişki kurmanın mümkün olmadığı sonucuna varmalıdır.

Kiev yönetiminden kimliğini paylaşmayan bir yetkiliyse Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC'ye, Putin'in Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'u görevden alacağını düşündüğünü söyledi. Bu, isyanı başlatan Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in de taleplerinden biriydi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, "Prigojin istediğini alacak. Siyasi hayatı bitmedi, Belarus'ta sürgünde kalmayacak" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak ise Wagner ayaklanmasının savaşa etki edecek güçte olmadığını savundu.

Wagner isyanı

Cuma gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ele geçirmişti.

Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan başkent Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun cumartesi günü devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti. Kremlin'den yapılan açıklamada da Prigojin hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirilmişti.  
 


Putin, "vatana ihanet" diye nitelediği kalkışmanın ardından Wagner savaşçılarına Belarus'a sürgüne gitme ya da silah bırakarak ailelerine geri dönme seçeneği sunmuştu.

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemişti. Lukaşenko dünkü açıklamasında Wagner liderinin Belarus'a ulaştığını söyledi. 

Prigojin'le isyanı durdurması için herhangi bir anlaşma yapılıp yapılmadığıysa bilinmiyor. 

BK istihbaratı, Rus istihbarat servislerinin Prigojin'in ailesini tehdit ettiğini, Wagner liderinin de bunun üzerine ayaklanmayı sonlandırdığını öne sürmüştü. 


Independent Türkçe, BBC, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU