İspanya'da solcu bakandan fırsat eşitliği projesi: 18 yaşına basan herkese 20 bin euro

"Gençlerin bir geleceği olmasını sağlamalıyız"

52 yaşındaki Diaz, İspanya İkinci Başbakan Yardımcısı olarak da görev yapıyor (Reuters)

İspanya'da fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için gençlere 20 bin euroluk destek paketi verilmesi planlanıyor. 

Solcu Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, ülkede 18 yaşına giren her gence çalışabilmeleri, eğitim alabilmeleri ve iş kurabilmeleri için 20 bin euro verilmesini teklif etti. 

Sumar partisinden Diaz, planın devlete 10 milyar euroya mal olacağını, bunun da zenginlere uygulanan vergilerin artırılmasıyla karşılanacağını söyledi. Bu kapsamda yılda 3 milyon eurodan fazla kazananlardan alınan vergilerin artırılması söz konusu.

Proje kapsamında herkes için "fırsat eşitliği" sağlanmasının amaçlandığı belirtilirken, 18 yaşına gelen gençlere yapılacak ödemelerin 4 yıl içinde tamamlanacağı ifade edildi.

Diaz, çarşamba günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Bu planda, gençlerin bir geleceğe sahip olmalarının sağlanması ve onlara geldikleri aileler gözetilmeksizin eğitim alma ya da iş kurma fırsatı tanınması hedefleniyor.

Öte yandan 23 Temmuz'da seçimlere gidecek İspanya'da farklı kanatlardan siyasi partiler, "evrensel miras" adı verilen projeye şüpheyle yaklaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya Sosyalist İşçi Partisi'nin  (PSOE) önderi Pedro Sanchez'in kabinesindeki  Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, planın pratikte uygulanmasının zor olduğunu savunarak, "Bunun nasıl yapılacağının detaylı açıklanması gerek çünkü önümüzdeki dönemde sorumlu bir mali politika yürütmeliyiz" dedi.

Ana muhalefetteki muhafazakar Halk Partisi (PP) ise projeyi desteklemediklerini belirtti. PP'den yapılan açıklamada, "İşsizlik oranının Avrupa'da en yüksek olduğu, ailelerin ay sonunu getiremediği ve serbest meslek sahiplerinin ayakta kalmak için mücadele ettiği bir ülkede başka sorunlara odaklanılması gerek" dendi. 

İspanya erken seçime gidiyor

Sanchez, 28 Mayıs'ta yapılan yerel seçimlerde aldığı yenilginin ve muhalefetteki sağ partilerin güçlenmesinin ardından normalde aralıkta gerçekleştirilmesi gereken genel seçimlerin 23 Temmuz'a alındığını açıklamıştı.

Yerel seçimlerde, PP yüzde 31,5, sol koalisyon hükümetinin büyük ortağı PSOE yüzde 28,11, muhalefetteki radikal sağcı Vox Partisi ise yüzde 7,18 oy aldı.

2019'daki son yerel seçimlerde bu oranlar PSOE için yüzde 29,26, PP için yüzde 22,23, Vox içinse yüzde 2,9 şeklindeydi.

PP, bu yerel seçimlerde PSOE'nin elinde olan 10 özerk yönetimden 6'sını kazandı.


Independent Türkçe, Guardian, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU