İklim aktivistleri İspanya'daki golf sahalarının deliklerini çimentoyla doldurdu

"Yüzde 0,6'nın eğlencesi Madrid ve Barselona'nın toplamından daha fazla su tüketiyor"

Birleşik Krallık merkezli bir çevre örgütü olan Yokoluş İsyanı 2018'den bu yana sivil itaatsizlik eylemleri düzenliyor (AFP)

Çevreci grup Yokoluş İsyanı'ndan aktivistler, gereksiz su tüketimine tepki göstermek için İspanya'nın Barselona, Madrid, Valencia, Bask, Navarra ve Ibiza bölgelerinde bulunan golf sahalarındaki delikleri tıkadı.

Avrupa'nın gördüğü en büyük kuraklıklardan birinde yapılan su israfına tepki gösteren gruptan yapılan açıklamada, "Susuz bir dünyada golfün yeri yok" dendi.

Aktivistler golf sahasındaki delikleri çimentoyla kapatırken arkalarında, "Kuraklık alarmı! İklim adaleti için golf sahası kapatıldı" yazılı pankart bıraktı. Bazı deliklere ise çiçekler dikildiği görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gruptan yapılan açıklamada, "Bir golf sahasındaki yalnızca bir delik, çevresini yeşil tutabilmek için günde 100 bin litreden fazla su harcıyor. İspanya'da her gün 437 golf sahası sulanıyor. Nüfusun sadece yüzde 0,6'sının eğlencesi için tükettikleri su miktarı Madrid ve Barselona nüfusunun toplam tüketiminden daha fazla" ifadeleri kullanıldı.

Grup golf sahalarına yönelik eylemlerinin yüzde 1'lik zengin nüfusu hedef alacak uluslararası eylemler serisinin bir parçası olduğunu vurguladı.

İklim uzmanları, İspanya'nın bazı bölgelerinin son bin yılın en sert kuraklığıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Dünyanın en büyük zeytin yağı ihracatçısı konumundaki ülke aynı zamanda Avrupa'ya meyve ve sebze tedariki açısındanda kilit önemde.

Avrupa Kuraklık Gözlemevi'ne göre İspanya topraklarının yüzde 60'lık bölümü kuraklık konusunda kırmızı alarm durumuna geçmiş durumda. Uzun süredir yağış almayan bölgelerde haziran başında 44 derecelik sıcaklıklar da görülmüştü.


Independent Türkçe, AFP, TAZ

DAHA FAZLA HABER OKU