Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organisation/WMO), son 50 yılda aşırı hava koşulları, iklim ve suyla ilgili olaylar nedeniyle 2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
WMO'nun genel sekreteri 1970'ten bu yana 11 bin 778 gibi yüksek bir sayısa afetin raporlandığını ve bu afetlerin "en yoksul kesimleri etkilediğini" belirterek, bu olayların ardından bildirilen ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiğini söyledi.
Sel, fırtına ve orman yangınlarından kaynaklanan ekonomik zarar aynı yıldan bu yana ciddi bir yükselişle 8 kat artarak 4,3 trilyon dolara ulaştı.
WMO, erken uyarı sistemlerinin ve afet yönetiminin gelişmesi sayesinde o zamandan bu yana ölü sayısının çarpıcı derecede azaldığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
WMO'nun güncellenmiş Hava, İklim ve Su Aşırılıklarından Kaynaklanan Ölümler ve Ekonomik Kayıplar Atlası'nda analiz edilen 1970 ile 2021 arasında Birleşik Devletler'in tek başına kaybettiği 1,7 trilyon dolar, yaşanan ekonomik kayıpların yüzde 39'una tekabül ediyor.
Öte yandan WMO, en az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinin, ekonomilerinin büyüklüğüyle orantısız bir şekilde yüksek maliyet ödediğini belirtti.
Halihazırda 2019'a kadarki dönemi kapsayan Atlas'a 2020 ve 2021 verileri de eklendi.
Son iki yıldaki 22 bin 608 ölüm vakasıyla azalma eğilimi devam ederken, çoğunluğu fırtınalara atfedilen ekonomik kayıpların daha da arttığı görülüyor.
WMO'nun genel sekreteri Profesör Petteri Taalas, "Hava, iklim ve suyla ilgili tehlikelerin yükünü ne yazık ki en savunmasız topluluklar çekiyor" diyor.
Son derece şiddetli bir siklonik fırtına olan Mocha bunun örneği. Myanmar ve Bangladeş'te geniş çaplı yıkıma yol açarak en yoksul kesimleri etkiledi.
Geçmişte hem Myanmar hem de Bangladeş'te onbinlerce hatta yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti.
Erken uyarılar ve afet yönetimi sayesinde bu feci ölüm oranları artık neyse ki tarih oldu. Erken uyarılar hayat kurtarır.
Dünya çapında bildirilen tüm ölümlerin yüzde 47'si (yaklaşık 1 milyon) Asya'da gerçekleşirken, tropikal siklonlar bu ölümlerin başlıca nedeni.
Bangladeş, 281 afetten kaynaklanan 520 bin 758 ölümle Asya'da en yüksek ölü sayısına sahip ülke.
Avrupa'da 1784 afette 166 bin 492 kişi hayatını kaybederken, bu sayı dünya genelinde raporlanan ölümlerin yüzde 8'ine karşılık geliyor.
Bildirilen ölümlerin başlıca nedeni aşırı sıcaklar, ekonomik kayıpların başlıca nedeniyse seller oldu.
Erken uyarı sistemlerinin 2027'ye gelindiğinde dünyadaki herkese ulaşmasını sağlamak isteyen WMO, bu sürecin hızlanmasına katkı sunmak adına 22 Mayıs'taki Dünya Meteoroloji Kongresi öncesinde bulgularını yayımladı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) kuruluşları, kalkınma bankaları, hükümetler ve erken uyarıların yayımlanmasından sorumlu ulusal meteoroloji ve hidroloji hizmetlerinden temsilciler gelecek hafta İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelecek.
Birleşik Krallık'ın da üyesi olduğu Kongre, BM'nin Herkes için Erken Uyarılar girişiminin bu yılki en önemli stratejik önceliklerinden biri olduğunu belirtti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/weather
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
© The Independent